Κάποτε στη Ρώμη δύο χρόνια πριν. Δυο χρόνια πριν το χάος, γιατί πλέον μετράμε τα πάντα με χρόνο μηδέν την πανδημία. Δύο χρόνια πριν που τα ταξίδια ήταν όλα ελεύθερα και ο κόσμος στα πόδια μας. Φύγαμε σκαστές απ’ τη δουλειά. Πρώτα στο ένα αεροδρόμιο. Μετά στο άλλο. Φτάσαμε ξημέρωμα και η μέρα απλωνόταν. Ο πρώτος καφές ήταν σε μια ταράτσα, από εκείνες τις λουλουδάτες, τις μικρές, με όλη την πόλη γύρω γύρω να ξυπνά. Ο δεύτερος ήταν βιαστικός κάπου στο δρόμο και ο τρίτος ακολούθησε μια πάστα που δεν έχεις φάει καλύτερη στη ζωή σου. Στην Ιταλία λένε θα πιείς καλό καφέ, θα φας καλή πίτσα και τέλειο παγωτό. Μπορεί, λένε, ακόμα και να ερωτευτείς.

Στη Ρώμη λοιπόν θα δεις το Κολοσσαίο, θα δεις την Fontana di Trevi, το Πάνθεον. Θα στηθείς σε ουρές με ατελείωτο κόσμο, θα πετάξεις το κέρμα, θα βγάλεις εκείνη την φωτογραφία. Θα πεταχτείς στο Βατικανό, μ’ ένα λεωφορείο, μια μέρα θα την κάνεις εκδρομή. Βρέχει δεν βρέχει θα δεις το θαύμα, εκκλησίες, βιτρό, τον Μικελάντζελο. Με κατάνυξη, κατάλληλο ντύσιμο και ποτέ μα ποτέ φωτογραφίες. Θα δεις βιβλιοθήκες, αγάλματα, κήπους. Θα πας να χαθείς και κάπως θα βρεις τον δρόμο σου.

  Θα τριγυρίσεις στα σοκάκια, στα πλακόστρωτα, θα πάρεις σβάρνα τις πιάτσες. Piazza navona, piazza di spagna, piazza del popolo. Όχι σε μια μέρα. Σε δυο, σε τρεις. Φιλική συμβουλή. Νοίκιασε  ποδήλατο. Και βάλε όλη την πόλη στις δυο σου ρόδες. Μειώνει τις αποστάσεις και τους χρόνους. Αλλά να προσέχεις, γιατί δεν οδηγούν καλύτερα και οι δρόμοι είναι ένα μπέρδεμα. Και το νου σου στους χάρτες.  

Κοίτα να ψάξεις τα στενά. Ψάξε καλά. Να βρεις εκείνα τα κρυμμένα εστιατόρια με την χειροποίητη πίτσα και τα χειροποίητα μακαρόνια που θα θυμάσαι για πάντα. Και εκείνο το κόκκινο κρασί που σε κάνει να βλέπεις τη ζωή πιο όμορφη. Ψάξε τα μικρά παγωτατζίδικα με τις 10 γεύσεις, όχι τις 100 φάτσα κάρτα απάνω στην πλατεία. Ψάξε για μικρά, χωμένα καφέ με τον δυνατό εσπρέσο και ένα τιραμισού που είναι του ονείρου.  Θα φας καλά και φθηνά, αρκεί να αποφύγεις τα ιδιαίτερα τουριστικά μέρη. Φάε μέχρι σκασμού, χωρίς τύψεις. Γιατί είσαι στην Ρώμη. Και η ζωή μοιάζει όντως πιο ωραία.

Το βράδυ σου θα πιείς κρασί, θα χορέψεις, όχι μέχρι τις 12, μα μέχρι το πρωί. Γιατί σου είπα τα στενά κρύβουν εκπλήξεις και θα βρεθεί εκείνος που θα σε παρασύρει σε αυτά τα μαγαζιά που ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Η πόλη θα είναι λαβύρινθος. Μα θα γυρίσεις σπίτι σου με τραγούδια να σε συνοδεύουν, με λουλούδια, με έρωτα. Η Ρώμη είναι όλη ένας έρωτας. Θες δεν θες είναι η διάθεση.  

Θυμήσου πάντα να ψάξεις για τοπικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, θα ανακαλύψεις διαμάντια. 

Πάρε το άλλο σου μισό, την φίλη σου, ακόμα και τον εαυτό σου. Ψάξε τα εισιτήρια, τα δωμάτια. Ψάξε καλά τα μέρη που θα φας. Αφέσου στην πόλη που την βαραίνει όπου κι αν την κοιτάξεις το παρελθόν της. Αφέσου στην πόλη του ρομάντζου. Του κόρτε. Των κόκκινων λουλουδιών. Οι διακοπές σου είναι εμπειρία. Και φρόντισε να βάλεις όση μπορείς περισσότερη στην βαλίτσα σου. 

Δέσποινα Γεώργα.