Stayin’Alive: Ένα διαχρονικό disco hit ή ένα διαχρονικό τέμπο επιβίωσης;
‘’We are not disco’’ , δήλωσε ο Robin Gibb, έπειτα από την σύγχυση που έφεραν τα νέα τραγούδια των Bee Gees, με αφορμή την πασίγνωστη μέχρι και σήμερα ταινία Saturday Night Fever(1977). Τα τρία αδέρφια, Barry,Robin και Maurice Gibb, από την αρχή της καριέρας τους ακολούθησαν το ρεύμα με περισσότερα από ένα είδος μουσικής να εμπλέκονται στα τραγούδια τους, επηρεασμένοι από μουσικές της εποχής όπως η R&B, η soul, και φυσικά η rock. Παρόλα αυτά τα soundtrack για την ταινία Saturday Night Fever, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία τους μουσικά, και η ετικέτα disco music δεν άργησε να έρθει.
Λίγο πιο πριν χρονικά(1975- 1976) ,οι Bee Gees σε μια προσπάθεια τους να ανακαλύψουν ξανά την ταυτότητα τους αλλά και νέες ιδέες, κυκλοφόρησαν το ‘’You should be dancing’’, τραγούδι που όχι μόνο δημιούργησε ένα νέο χορευτικό πια κοινό, αλλά και το διάσημο Falsetto, που ο Barry τυχαία ανακάλυψε, και το εν λόγω τραγούδι είναι και η απόδειξη. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο τραγούδι , ξεκίνησε πολύ νωρίς να γίνεται Hit στα charts της Αμερικής και αργότερα και της Αγγλίας. Ο κόσμος της εποχής στα τέλη του 70 ήταν ήδη σε διάθεση απελευθέρωσης και η μουσική ήταν ο σωστός πομπός διάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων, που έπρεπε όχι μόνο να ακουστούν, αλλά όπως αποδείχθηκε και να εκφραστούν. Ο χορός της disco λειτούργησε ως μέσο αντίδρασης για τις περιθωριοποιημένες κοινότητες της εποχής, όπως ήταν οι ομοφυλόφιλοι ,οι afro-americans, ακόμα και οι γυναίκες, που μέχρι τότε δεν έβρισκαν πρόσφορο έδαφος, με τα club να αποτελούν το μοναδικό καταφύγιό τους.
Τα αδέρφια από το Μάντσεστερ, από πολύ νωρίς ήλπιζαν σε μια τερατώδη καριέρα, αλλά ποτέ δεν περίμεναν να έρθει. Ο γνωστός παραγωγός ταινιών και μάνατζερ των Bee Gees , Robert Stigwood , ‘’απαίτησε’’ την μουσική συμμετοχή της μπάντας στην επερχόμενή του ταινία Saturday Night Fever, με ένα τηλεφώνημα. Οι Bee Gees , έχοντας στο συρτάρι πέντε κομμάτια για ένα νέο άλμπουμ, δέχτηκαν , εμφανίζοντας νωρίτερα από ότι περίμεναν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά. Τα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν για soundtrack της ταινίας, και ερμηνεύτηκαν από τους ίδιους, αποδείχθηκαν διαμάντια, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά. Το ομότιτλο soundtrack άλμπουμ Saturday Night Fever,κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1977, με singles όπως το ‘’Stayin’ Alive ‘’, το ερωτικό ‘’How deep is your love’’, το “More Than a Woman”, και το “Night Fever” που ολοκλήρωσε τον αρχικό τίτλο της ταινίας και από Saturday Night, και τον μετέτρεψε σε Saturday Night Fever. Επάξια συμπεριλήφθηκαν στην ταινία και δυο προηγούμενες επιτυχίες , που έβαζαν ‘’φωτιά’’ στα club της εποχής, και ο λόγος για το “Jive Talkin'” και το “You Should Be Dancing”.
Stayin’ Alive λοιπόν, ως δεύτερο sinlge της ταινίας και μόλις 3 μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 1978, φτάνει στο νούμερο 1 του Billboard Hot 100 παραμένοντας εκεί για τέσσερις συνεχόμενες βδομάδες. Κατά τη περίοδο αυτή ,έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια της μπάντας, εν μέρει λόγω της θέσης του στo ‘’άνοιγμα’’ του Saturday Night Fever, όπου ο John Travolta περπατά στους δρόμους της Νέας Υόρκης και τρώει πίτσα. Ο περίπατος του John χαρακτηρίστηκε από πολλούς ο πιο ρυθμικός ,ο πιο εικονικός και αξέχαστος περίπατος, στην ιστορία των κινηματογραφικών ταινιών, ενώ παρά το τέμπο του τραγουδιού που προκαλεί μια περίεργη ρυθμική αναταραχή , ο ίδιος φαίνεται να περπατά στα δικά του παπούτσια , αυτά της κανονικότητας ,ενάντια στους έντονους ρυθμούς της πόλης. Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται όχι μόνο στο γενικότερο άγχος της επιβίωσης σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο , αλλά και στη αιώνια μάχη του ανθρώπου για επιβίωση ενάντια σε όλα τα προγνωστικά, τον πόλεμο του κάθε ανθρώπου για το φαίνεσθε και το ποιόν του, τα όνειρα αλλά και τα εμπόδια που κάθε μέρα έρχονται να υπενθυμίσουν πως πρέπει να μείνουμε όρθιοι και ζωντανοί.
Ο Barry Gibb σε ερώτηση για την έμπνευση του ‘’Stayin Alive’’, δήλωσε :
“Οι άνθρωποι φωνάζουν για βοήθεια. Ζητούν απελπισμένα τραγούδια. Αυτά είναι και τα τραγούδια που κάνουν τεράστια επιτυχία. Το ίδιο λεπτό που καταγράφονται σε ένα δίσκο, γίνονται χρυσός. Το Stayin’ Alive είναι η επιτομή αυτού”.
“Όλοι παλεύουν ενάντια στον κόσμο, πολεμώντας κάθε ηλίθια πράξη και πράγματα που μπορούν να μας τραβήξουν προς τα κάτω. Και είναι πραγματικά μια νίκη το να επιβιώνεις. Αλλά φτάσεις στην κορυφή με μεγαλύτερο κέρδος από ποτέ, σίγουρα είναι κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλους”.
Ο αδερφός του Barry, Robin στη συνέχεια επιβεβαίωσε την δήλωση του αυτή λέγοντας:
‘’Το θέμα του Stayin’ Alive είναι στην πραγματικότητα αρκετά σοβαρό. Πρόκειται για την επιβίωση στους δρόμους της Νέας Υόρκης, και οι στίχοι λένε ακριβώς αυτό”
Οι στίχοι του ‘’ Stayin’ Alive ‘’, αναφέρονται και σε ένα φαινόμενο παντός καιρού, την επίδραση που μπορεί να προκαλέσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον άνθρωπο, ανεξάρτητα της ιδιότητας του, τραγουδώντας:
‘’I’ve kicked it around since I was born. And it’s all right, it’s ok – you may look the other way,
But can we try to understand, the New York Times effect on man?
Whether you’re a brother or whether you’re a mother
You’re stayin’ alive, stayin’ alive’’
Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το τραγούδι τους σε ένα τεύχος του Rolling Stone του 1988, οι αδελφοί Gibb δήλωσαν: “Θα θέλαμε να το ντύσουμε με ένα λευκό κοστούμι και να το βάλουμε στη φωτιά.” Δηλώνοντας σε όλο τον κόσμο την επιβλαβή επίδραση που είχε το συγκεκριμένο τραγούδι, τελικά στην καριέρα και την εικόνα τους. Ενάντια στη δήλωση τους αυτή, οι ίδιοι γνώριζαν ότι πάρα την ταυτότητα που τους δόθηκε ως τραγουδιστές της disco, είχαν δημιουργήσει κάτι μοναδικό.
Χρόνια αργότερα ,μια ομάδα από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Ιλινόις πρότεινε ότι αυτό θα ήταν ένα ιδανικό τραγούδι για ακρόαση ενώ κάποιος ταυτόχρονα εκτελεί θωρακικές συμπιέσεις σε κάποιον που μόλις υπέστη καρδιακή προσβολή. Η American Heart Association δήλωσε ότι ο βέλτιστος ρυθμός για την εκτέλεση CPR σε κάποιον που μόλις υπέστη καρδιακή προσβολή είναι 100 παλμοί το λεπτό. Η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι το ‘’Stayin’Alive ‘’ είναι ιδανικό, καθώς με 103 παλμούς ανά λεπτό, έχει σχεδόν τον τέλειο ρυθμό για να βοηθήσει κάποιον να ξεκινήσει μια σταματημένη καρδιά.
‘’Σκεφτήκαμε όταν το γράφαμε ότι πρέπει να μιμηθούμε την ανθρώπινη καρδιά’’ εξήγησε ο Robin Gibb στο The Art of Noise του Daniel Rachel: Conversations with Great Songwriters, και έτσι και έγινε. Η συμμετοχή του Blue Weaver (keybord player) ήταν καθοριστική. Ο ίδιος κατά την ηχογράφηση, τοποθέτησε ηλεκτρόδια στην δική του καρδιά και μετέφερε αυτόν τον ρυθμό στην αίθουσα παραγωγής. Για να δέσουν ιδανικά το κομμάτι με αυτό που είχαν στον μυαλό τους, δανείστηκαν δυο μπάρες ντραμ παιξίματος από το ήδη καταγεγραμμένο «Night Fever». Η ένωση έγινε σε ξεχωριστή ταινία , και το ηχογράφησαν ξανά ως λούπα .
Οι Bee Gees ήταν οι πρώτοι που το δοκίμασαν, δίνοντας στην ιστορίας της μουσικής ένα μοναδικό disco hit, άφθαρτο στο πέρασμα του χρόνου, που απαρτίζεται από μια καινοτόμα ιδέα, που ακόμα και σήμερα ζωντανεύει τις καρδιές των ανθρώπων τόσο σωματικά αλλά και πνευματικά. Oι Bee Gees δεν λένε τίποτα άλλο, από το να μείνουμε ζωντανοί με οποιονδήποτε τρόπο ή αλλιώς, μας δίνουν την καλύτερη συμβουλή συσκευασμένη σε ένα τέλειο groove.
Λεμονιά Καψάλη