Οι μήνες του χειμώνα έφυγαν και τελικά ο ήλιος άρχισε ξανά να λάμπει. Ο καιρός άρχισε να ζεσταίνει και μας λέει έμμεσα ότι το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά. Η περίοδος της συναισθηματικής διαταραχής, πρέπει να μείνει πίσω, πρέπει να προχωρήσουμε, να πούμε ΝΑΙ σε κάθε νέο ξεκίνημα με χαρά, γιατί έτσι επιβάλλεται. Η άνοιξη σε συνδυασμό με την μουσική, μας προκαλούν να μοιραστούμε μαζί με άλλους την αλλαγή, την ανυπομονησία για κάτι που έρχεται, να ανοίξουμε τα παράθυρα και να συνδεθούμε μαζί της. Εάν δεν έχετε ήδη μια τέτοια λίστα τραγουδιών με θέμα την άνοιξη, παρακάτω θα βρείτε μερικά που αποτυπώνουν κατάλληλα το πνεύμα και την συνολική ατμόσφαιρα της εποχής. Ας την απολαύσουμε!

1969 και οι Beatles με το ”Here comes the Sun”, ήδη συζητούν για μια αλλαγή. Η εγκατάλειψη του σκοτεινού παρελθόντος, λένε ότι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια τον ήλιο και συνεπώς το νέο ξεκίνημα. Το τραγούδι δίνει την έμπνευση για τα πάντα ”and it’s all right”.

”I can see clearly now the rain is gone ”. Και φυσικά έτσι είναι, γιατί από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνο ηλιόλουστες μέρες με έναν καταγάλανο ουρανό, χωρίς σύννεφα. Τραγούδι ελπίδας και θάρρους από τον Jimmy Cliff.

Οι Doors μπορεί να ήταν βραβευμένοι ποιητές, των πιο σκοτεινών πλευρών της ηλιόλουστης Καλιφόρνια, αλλά ακόμη και ο τραγουδιστής και στιχουργός Jim Morrison, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην γοητεία της άνοιξης, και έτσι έγραψε εκπροσωπώντας όλο τον κόσμο ΄΄ Waiting for the Sun”. Το τραγούδι μιλάει περισσότερο για την διαρκή προσμονή της άνοιξης, παρά για την ίδια την άνοιξη και ταυτόχρονα σε προκαλεί να χορέψεις έναν ”υπνωτικό” χορό, αφιερωμένο στον Ήλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Mike των Beach Boys, έγραψε αυτό το τραγούδι σε μόλις 5 λεπτά. Το τραγούδι ΄΄Spring Vacation΄΄, μας θυμίζει την καλή ατμόσφαιρα της άνοιξης και κυρίως γιατί είναι σημαντικό να ξεχάσουμε επιτέλους , προβλήματα του παρελθόντος.

”Walking on Sunshine” γιατί μιλάει για την ανεξέλεγκτη χαρά και είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσει καλά μια ανοιξιάτικη μέρα! Στο video clip η Katrina περπατάει στον Τάμεση με κοντομάνικο και δεν την νοιάζει καθόλου. Τόσο ξέγνοιαστη νιώθει όταν είναι ερωτευμένη. Περπατάει στον ήλιο… και αυτό την κάνει να νιώθει υπέροχα!

Ο Paul Simon έγραψε αυτό το τραγούδι το 1964 λέγοντας πως έμπνευσή του ήταν ένα κορίτσι που συχνά συναντούσε σε έναν παιδικό σταθμό και το μελωδικό της τραγούδισμα. Οι στίχοι μιλούν για την γρήγορη αλλαγή των εποχών, με στόχο να περιγράψουν πόσο γρήγορα και εύκολα τα κορίτσια έχουν την ικανότητα να αλλάζουν διάθεση. Ο Simon σημειώνει πως οι διαθέσεις αυτές, που φαίνεται να αλλάζουν μήνα με μήνα, είναι και αυτές που τελικά οδηγούν στο τέλος της σχέσης.

΄΄April in Paris΄΄, και στο τραγούδι η πρωταγωνίστρια κάθεται σε ένα παριζιάνικο μπιστρό, πίνοντας κρασί και φυσικά είναι Απρίλιος. Η γυναίκα της ιστορίας αντί να θυμάται κάποια ρομαντική συνάντηση, καθώς δεν ήταν ποτέ ερωτευμένη, επιλέγει να κρατήσει άλλες αναμνήσεις γιατί κάτι πρέπει να έχει να θυμάται. Μια ιστορία που σίγουρα θα θέλαμε να την ζήσουμε… αλλά για αρχή ας την ακούσουμε!

”The Rain Song”,γιατί οι Led Zeppelin ξεκινάνε αυτό το τραγούδι μιλώντας για την άνοιξη με τα καλύτερα λόγια. Το τραγούδι χρησιμοποιεί ξεκάθαρα τις εποχές ως μεταφορά για την επίδραση που έχει η αγάπη ή η απουσία της σε ένα άτομο. Τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον έρωτα συχνά μπορεί να είναι θερμά, συχνά όμως και ψυχρά, όπως αντίστοιχα έχουμε ζεστούς και κρύους μήνες όλο τον χρόνο. Λόγω της άνοιξης ,και λόγω του μήνα επιβάλλεται να κρατήσουμε τα θερμά συναισθήματα γιατί μόνο αυτά χρειαζόμαστε.

Λεμονιά Καψάλη