Διεθνής Ημέρα Ροζ χρώματος σήμερα, αλλά ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε εκτός από το προφανές. Ως Διεθνή Ημέρα του Ροζ ορίστηκε από τον Καναδά η εκστρατεία που δημιουργήθηκε το 2007, ενάντια στον εκφοβισμό και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, γνωστή και ως #DayOfPink. Στόχος της η καταπολέμηση του bullying , των διακρίσεων της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας, όχι μόνο στη γενέτειρα της, αλλά και παγκοσμίως. Η Ημέρα του Ροζ, προωθεί την διαφορετικότητα, την υπερηφάνεια, την αυτοπεποίθηση, τον δυναμισμό κάθε ανθρώπου και υμνεί την ποικιλομορφία. Με σύνθημα ‘’Λέμε όχι στον εκφοβισμό’’, δηλώνει συμβολικά την αποστροφή της σε συμπεριφορές που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τέτοιες διακρίσεις, υπενθυμίζοντας την  σπουδαιότητα  της ατομικότητας και της ισότητας.

Για την ιστορία…

Η έμπνευση για την Ημέρα του Ροζ ‘’ ήρθε’’  από δύο μαθητές γυμνασίου τον Ντέιβιντ Σέφερντ και τον Τράβις Πιρς, όταν είδαν έναν ομοφυλόφιλο συμμαθητή τους να φοράει μία ροζ μπλούζα και να δέχεται bullying. Τα δύο παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν, τον υπερασπίστηκαν, ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω και έτσι την επόμενη μέρα πήγαν στο σχολείο φορώντας και οι δύο ροζ μπλούζες.

Λίγες μέρες μετά όλο και πιο πολλά παιδιά επέλεξαν το ροζ , δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στο αγόρι που εξαρχής ένιωθε μόνο, ενώ μέρα με την μέρα αποδείχθηκε πως ένα ολόκληρο σχολείο ήταν πρόθυμο να συνεργαστεί και να αποτρέψει τον ομοφοβικό εκφοβισμό που είχε δημιουργηθεί.

Η πρωτοβουλία των δύο παιδιών, ενέπνευσε το Καναδικό Κέντρο για το Φύλο και τη Σεξουαλική Διαφορετικότητα (τότε γνωστό ως Jer’s Vision) και έτσι ‘’γεννήθηκε’’ η Διεθνής Ημέρα του Ροζ.

Στο σήμερα, η  εκστρατεία συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς , δίνοντας τεράστια έκταση σε πολλές χώρες του κόσμου. Η διεθνής αυτή καμπάνια πλέον ευδοκιμεί σε σχολεία, χώρους εργασίας αλλά και κοινότητες, με δραστηριότητες που υποστηρίζουν ενεργά το πρωτογενές κίνημα του Καναδά. Η Ημέρα του Ροζ έχει αφήσει πλέον τον δικό της στίγμα σαν Παγκόσμια Ημέρα ενώ η έκταση που πήρε μαζί με ότι πρεσβεύει κάνουν τη διαφορά στη ζωή ομοφυλοφίλων, queer και trans ανθρώπων, ανθρώπων που αγωνίζονται διαρκώς για τη δική τους ελευθερία.

Δεν ξεχνάμε ότι…

  • Το να φοράς μια ροζ μπλούζα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ωραίο outfit, και σίγουρα μια μέρα δεν είναι αρκετή για να κατανοήσουμε την ιδιαίτερη σημασία της! Είναι μια δέσμευση για μια συμμαχία που τουλάχιστον στην συνείδησή μας, πρέπει να έρχεται μια φορά τον χρόνο μεν, αλλά να μας υπενθυμίζει δε, τον λόγο που πρέπει και να μένει.
  • Η  γιορτή του Ροζ στις 14 Απριλίου, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για αποδοχή και συμπαράσταση. Είναι μια κίνηση στήριξης και αλληλεγγύης. Κάνουμε ‘’παρέα’’ με τον δικό μας τρόπο σε εκείνους που έχουν εκφοβιστεί με οποιονδήποτε τρόπο, σε εκείνους που έχουν εκφοβιστεί για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου τους και σε όλους εκείνους που προσπαθούν μέσα από διάφορες δράσεις να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

 Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα… με τον δικό μας τρόπο

  • Να ντυθούμε με ροζ ρούχα ή απλά να τα αναδείξουμε με κάτι ροζ.
  • Να χρωματίσουμε τα μαλλιά μας ροζ
  • Να φορέσουμε ή να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με ροζ λουλούδια
  • Να δούμε ένα επεισόδιο και να γελάσουμε με τον Ροζ Πάνθηρα
  • Να δούμε στο ‘’repeat’’ την ταινία ‘’Pretty in Pink’’
  • Να ακούσουμε μουσική αφιερώνοντας την λόγω ημέρας, στην P!nk, τους Pink Floyd και τους Pink Martini
  • Να ζήσουμε για μια ολόκληρη μέρα στο δικό μας ροζ συννεφάκι. Επιτρέπεται!
  • Να ενημερωθούμε κατάλληλα για την δράση αυτή, εδώ : https://www.dayofpink.org/en/home
  • Να μοιραστούμε ό,τι μάθαμε με ένα φίλο και να κάνουμε μια ωραία κουβέντα
  • Να βγάλουμε μια φωτογραφία με κάτι ροζ και να τη διαδώσουμε στα social media
  • Να ζωγραφίσουμε με ροζ αποχρώσεις και να στείλουμε το δικό μας μήνυμα
  • Να γιορτάσουμε τον μοναδικό εαυτό μας κάνοντας κάτι ωραίο
  • Οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε είναι αποδεχτό!

Μάθαμε ότι:

  • Με αύτη τη δέσμευση ,άνθρωποι όλου του κόσμου, σημειώνουν πραγματική πρόοδο προς την εξάλειψη του εκφοβισμού και των διακρίσεων σε όλες τις κοινότητες. Εάν δείτε κάποιον στην κοινότητά σας να εκφοβίζεται, είτε πρόκειται για την αυλή του σχολείου είτε για το γραφείο στο οποίο εργάζεστε, ήρθε η ώρα να το μοιραστείτε.
  • Μόνο ενεργώντας και συνεχίζοντας τη συζήτηση σχετικά με τον εκφοβισμό μπορούμε να ελπίζουμε να τερματίσουμε αυτήν την επιβλαβή πρακτική και συμβάλουμε στο να κάνουμε τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος για όλους.
  • Με την υποστήριξή μας σε αυτή την ενέργεια, μπορούμε να πυροδοτήσουμε μερικές νέες συνομιλίες, να εμπνευστούμε από αυτές, να καταλήξουμε στην αποδοχή και την προστασία εκείνων που την χρειάζονται.
  • Εάν βάζουμε την αγάπη για τον διπλανό μας πάνω από οποιαδήποτε σχόλια μίσους με αφορμή τη διαφορετικότητα , μεταφέρουμε ένα σωστό μήνυμα στις νέες γενιές.

Σήμερα φοράμε ροζ για δείξουμε αλληλεγγύη σε εκείνους που εξακολουθούν να αγωνίζονται για ισότητα και αποδοχή! Σήμερα φοράμε ροζ, για να υποστηρίξουμε όλες τις χώρες και τις κοινότητες τους, που προσπαθούν μόνο για ένα καλύτερο αύριο.

Λεμονιά Καψάλη