Οδοιπορικό στο Μαρόκο, 2021
Και πάνω που όλα στην Ελλάδα πάνε από το κακό στο χειρότερο, πάνω που είχα πειστεί ότι θα ταξιδέψω ξανά το συντομότερο το 2023, γίνεται το αναπάντεχο… Βρίσκομαι στο Μαρόκο! Όχι, ο λόγος δεν είναι πρακτική ή δουλειά, απλώς αναψυχή. Μία συγγενής μου με παίρνει τηλέφωνο το Φεβρουάριο και ακολουθεί η εξής συζήτηση: «Τι έχεις να κάνεις αρχές Μάρτη;», «Τίποτα, γιατί;», «Θες να κλείσουμε εισιτήρια για Μαρόκο;». Ε και για να μην τα πολυλογώ, κλείσαμε. Εδώ και ένα μήνα βρίσκομαι σε αυτή τη μαγική χώρα και μακάρι να μπορούσα να μείνω ένα χρόνο.
P.S. Στο τέλος του άρθρου βρίσκονται κάποιες οδηγίες για το πώς να ταξιδέψετε εντός και εκτός Ευρώπης αυτή την περίοδο.

Marrakech
Μία από τις πιο διάσημες πόλεις του Μαρόκου (αν όχι η πιο διάσημη). Όμως, όχι, το Μαρακές δεν είναι η πρωτεύουσα όπως πολλοί πιστεύουν (αλλά το Ραμπάτ). Αυτή η ιδιαιτερότητα που διακρίνει το Μαρακές και την οποία αντίκρισα καθώς προσγειωνόταν το αεροπλάνο, είναι πως σχεδόν όλα τα κτίριά του είναι κεραμιδί. Αυτό γίνεται καθώς είναι βαμμένο στα χρώματα της ερήμου, πράγμα που του προσδίδει μια υπέροχη και ξεχωριστή χροιά. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο τζαμί επειδή η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε Μουσουλμάνους, όμως, μπορείτε να θαυμάσετε το μεγαλοπρεπές εξωτερικό του.

Το πιο γνωστό του σημείο είναι η Μεδίνα του, δηλαδή η παλιά πόλη. Εκεί θα βρείτε άφθονα μαγαζιά με χυμούς, εστιατόρια, μπαχαρικά, σουβενίρ και πολλά ακόμη. Α ναι, ξέχασα να το πω. Έχουν ανοιχτά μαγαζιά! Η απαγόρευση από τις 9 μ.μ. ισχύει βέβαια κι εδώ μέχρι τις 5 το πρωί αλλά σκεφτείτε ότι μπορείτε ξανά να φάτε με την ησυχία σας σε εστιατόριο και χωρίς περιορισμούς ατόμων ανά τραπέζι. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε το tajine (ταζίν), το οποίο μαγειρεύεται σε πήλινα σκεύη και αποτελείται από πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μυρωδικά, και εάν θέλετε κρέας. Μπορείτε ακόμα να το συνοδεύσετε με χυμούς που θα βρείτε σε πάμπολλα σημεία. Υπάρχουν γεύσεις όπως αβοκάντο, ανανάς, ακτινίδιο, μάνγκο και άλλες εξωτικές γεύσεις τις οποίες μπορείτε να αναμείξετε. Καλή απόλαυση λοιπόν!

Quarzazate
Καταρχάς, προτού αναλύσω την Quarzazate ή αλλιώς Ουαρζαζάτ, θα ήθελα να σχολιάσω τη διαδρομή με το ταξί από το Μαρακές μέχρι την εν λόγω τοποθεσία. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, στο Μαρόκο βρίσκεται η οροσειρά του Άτλαντα, μία από τις πιο φημισμένες οροσειρές του κόσμου. Η παραπάνω διαδρομή λοιπόν που διαρκεί 4 περίπου ώρες, διασχίζει ένα τμήμα του Άτλαντα και προσωπικά αυτές οι 4 ώρες υπήρξαν οι καλύτερες που έχω περάσει ποτέ σε αυτοκίνητο. «Σημασία έχει το ταξίδι αλλά όχι ο προορισμός» δε λένε στην τελική; Κάτι θα ξέρουν. Συγκεκριμένα, σε αυτό το χρονικό διάστημα θα δείτε δάση, πανέμορφα κόκκινα χωριά χτισμένα πάνω στο βουνό, πεδιάδες, ατελείωτη ομίχλη, ενδεχομένως χιόνι, υπέροχους ελαιοπράσινους βράχους αλλά και το πανέμορφο και χαρακτηριστικό ερυθρό χρώμα που έχει το χώμα του Άτλαντα.

Όσον αφορά την ίδια την πόλη, πιστεύω ότι θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι σε αυτή βρίσκονται τα στούντιο Άτλας, στα οποία έχουν γυριστεί σκηνές από σειρές όπως το «Game of thrones» και ταινίες όπως ο «Μονομάχος». Το αν βέβαια εσείς ή εγώ μπορούμε να επισκεφθούμε αυτά τα στούντιο δεν το γνωρίζω, όμως, πιστεύω ότι η απάντηση θα ήταν αρνητική. Μην αποθαρρύνεστε όμως! Διότι μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη Ait Ben Haddou, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Ουαρζαζάτ και αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δε θα θέλατε να το χάσετε.

Merzouga
Οι απόψεις διίστανται για το αν η Μερζούγκα είναι χωριό ή πόλη. Το σίγουρο είναι πως είναι δίπλα στη Σαχάρα. Αν αναλογιστούμε βέβαια ότι έχει έναν και μόνο κεντρικό δρόμο με μαγαζιά, τότε μάλλον θα βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα. Επίσης, σε αυτό το σημείο να αναφέρω πως θα σας πω για τη Μερζούγκα σε 2 διαφορετικά επίπεδα – αυτό της πόλης – χωριού και αυτό της ερήμου.
Επίπεδο 1ο: Ξέρω ότι οι περισσότεροι τουρίστες πάνε στην έρημο συνήθως για ένα 3ήμερο, προκειμένου να μείνουν σε κάποιο camp το βράδυ, να κάνουν βόλτα με καμήλα ή και τζιπ. Όσο κι αν αυτό έχει τη μαγεία του, δε θα το συνιστούσα ιδιαίτερα (εκτός κι αν δεν έχετε άλλο διαθέσιμο χρόνο). Κι αυτό γιατί με το που πατήσετε το πόδι σας στο μέρος αυτό θα καταλάβετε πως όχι 3 μέρες, αλλά ούτε 3 βδομάδες δεν είναι αρκετές για να το χαρείτε όπως θα θέλατε. Κι αυτό όχι γιατί έχει καταπληκτικό φαΐ ή οικονομική διαμονή αλλά επειδή έχει τη Σαχάρα! Προσωπικά πριν από το Μαρόκο είχα ξαναπάει σε αυτή την έρημο άλλη μία φορά στην Αίγυπτο για μόλις μία μέρα και από τότε ονειρευόμουν επί ενάμιση χρόνο ότι θα καταφέρω ξανά να τη δω. Έτσι κι έγινε. Το συναίσθημα που αισθάνθηκα το πρώτο πρωί που ξύπνησα στη Μερζούγκα, βγήκα στην αυλή, ανέβηκα στο διπλανό αμμόλοφο και αντίκρισα αυτό το θέαμα είναι αναντικατάστατο. Για μένα και όπως είμαι σίγουρη για πολλούς από εσάς, η χαρά που παίρνεις όταν κοιτάζεις το άπειρο του ορίζοντα, τους πορτοκαλί αμμόλοφους και τις σκιές της Σαχάρας κατά την ανατολή του ηλίου είναι πράγματα που καμία πόλη και καμία άνεση δεν θα μπορέσει ποτέ να σου προσφέρει.

Επίπεδο 2ο: Ας πάμε στο πρακτικό κομμάτι. Θα σας πρότεινα αντί για ξενοδοχείο να ψάξετε, κάποιο διαμέρισμα εντός της Μερζούγκας ή και λίγο εκτός. Μπορείτε μάλιστα να βρείτε μεγάλα και όμορφα παραδοσιακά σπίτια σε πολύ φιλικές τιμές. Και λέω παραδοσιακά καθώς εκεί κατοικεί η διάσημη φυλή των Βερβέρων. Όχι, δεν είναι Άραβες, αλλά ιθαγενείς της Βόρειας Αφρικής. Μιλάνε τη βερβερική γλώσσα, η οποία έχει το δικό της αλφάβητο που μπορείτε να βρείτε σε πινακίδες σε όλο το Μαρόκο. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν – ή και ακόμα είναι – νομάδες που μετακινούνται με καραβάνια. Για αυτό υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως είναι η Αλγερία, η Τυνησία και η Λιβύη. Είναι πολλοί ανοιχτοί, αυθόρμητοι, αφοπλιστικά ευθείς. Λατρεύουν το χορό, τα πολύχρωμα ρούχα, και την ελευθερία που τους προσφέρει ο τρόπος ζωής τους. Αλλά για να συνεχίσω με πρακτικά πράγματα, πρέπει να ξέρετε πως εξαιτίας της ερήμου και του κλίματος εκεί, η αφυδάτωση στο σώμα σας είναι κάτι το αναπόφευκτο. Μην πίνετε νερό της βρύσης αλλά να αγοράζετε πεντάλιτρα μπουκάλια από τα τοπικά μαγαζιά. Ακόμα, αποφύγετε να επισκεφθείτε το Μαρόκο και δη τη Μερζούγκα το καλοκαίρι, καθώς το θερμόμετρο αγγίζει τους 55 βαθμούς Κελσίου. Τέλος, συνιστώ τη βόλτα με τις γουρούνες έστω και μία φορά. Η αδρεναλίνη και το δέος που νιώθεις κατά τη μετάβαση από τα ψηλά στα χαμηλά και αυτός ο παραγωγικός θα έλεγα φόβος κάνουν αυτή την εμπειρία αξέχαστη.
Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο και δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, παρακάτω είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν:
1) Πολλές εταιρείες ακυρώνουν συνέχεια πτήσεις εξαιτίας των μέτρων για τον κόβιντ σε κάθε χώρα. Δείτε από πριν ποιες εταιρείες ακυρώνουν συχνά και φροντίστε να τις αποφύγετε.
2) Υπάρχουν πολλές φορές μία, δύο ή περισσότερες ενδιάμεσες πτήσεις σε άλλες χώρες μέχρι να φθάσετε στον προορισμό σας. Επιλέξτε μία πτήση με μία και καμία αν είναι το δυνατόν ενδιάμεση πτήση. Εάν έχετε ενδιάμεση πτήση (transit) σιγουρευτείτε ότι η ίδια αεροπορική εταιρεία εκτελεί και τις 2 πτήσεις. Έτσι, οι πιθανότητες ακύρωσης μειώνονται και είναι πιο σίγουρο ότι αν ακυρωθούν θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω.
3) Χρειάζεστε ένα έγγραφο PLF (Passenger Locator Form) για να ταξιδέψετε. Θα χρειαστείτε ένα για τη μετάβαση και ένα για την επιστροφή σας. Μπορείτε να βρείτε το έγγραφο αυτό online ή να ρωτήσετε κάποιον ταξιδιωτικό πράκτορα. Αφορά τα στοιχεία σας, το μόνιμο τόπο διαμονής σας κ.α. Καλό θα είναι να το έχετε εκτυπωμένο όταν θα πάτε στο αεροδρόμιο.
4) Πρέπει να έχετε κλείσε ένα κατάλυμα για να δείξετε στον έλεγχο του αεροδρομίου. Δενέχει σημασία αν θα μείνετε ή όχι. Μπορείτε να κλείσετε κάτι ηλεκτρονικά για ένα βράδυ και ύστερα να το ακυρώσετε. Είναι τυπική διαδικασία.
5) PCR test: Σχεδόν όλες οι χώρες πλέον απαιτούν αποδεικτικό έγγραφο ότι δεν έχετε προσβληθεί από κόβιντ. Πρέπει να έχει γίνει 24 με 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας και να είναι στα αγγλικά. Υπάρχουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πολλές ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα σας στείλουν το αποτέλεσμα του τεστ λίγες μόλις ώρες μετά την εξέτασή σας μέσω email.
6) Μην ξεχάσετε φυσικά ότι χρειάζεστε διαβατήριο για να ταξιδέψετε εκτός Ευρώπης και όσοι έχετε, ελέγξτε εάν έχει λήξει.
Καλά μας ταξίδια!