When in Prague…
Κάποτε στην Πράγα, μερικά χρόνια πριν. Ήταν Πάσχα• μισό καθολικό-μισό δικό μας. Από τα πρώτα ταξίδια εξωτερικό με κρύο και βροχή, δυστυχώς στα μισά του. Να είναι τέλη Απρίλη και να τρέχεις από δω κι από ‘κει με μια ομπρέλα. Το καλό ήταν πως λόγω εορτών όλη η πλατεία της Παλιάς Πόλης ήταν γεμάτη με σπιτάκια πασχαλινά, γεμάτη μικροπράγματα, street food, γλυκά με το τσουβάλι. Και εκδηλώσεις. Κόσμος μιλιούνια, τότε πριν τον covid-19, να στοιβάζονται όλοι κάτω από το Ρολόι. Σταθμός σε όλη την πλατεία, το Αστρονομικό ρολόι. Δείχνει την ώρα, τη θέση του ήλιου και της σελήνης, το ζωδιακό κύκλο και την παλιά τσεχική κλίμακα της ώρας σύμφωνα με τη δύση και την ανατολή του ήλιου. Χτυπάει με ολόκληρη ιεροτελεστία, όπου φιγούρες εμφανίζονται η μία μετά την άλλη. Θέαμα! Όπως και ολόκληρη η πλατεία της Παλιάς Πόλης, να νομίζεις ότι γυρνάς στον γοτθικό μεσαίωνα.

Λίγο πιο μακριά η γέφυρα του Καρόλου, ασφυκτικά γεμάτη από τουρίστες, μικροπωλητές, πλανόδιους ζωγράφους, με όλο το μήκος της να διακοσμείται από γλυπτά και αγάλματα. Να σταθείς να αγναντέψεις τον ποταμό Μολδάβα και άμα έχεις την διάθεση να κάνεις μια σύντομη κρουαζιέρα με το καραβάκι στα νερά του. Η θέα του Κάστρου και της πόλης θα σε αποζημιώσει και η βόλτα με το ανοιχτό καραβάκι θα σε χαλαρώσει.


Το Κάστρο επιβλητικό και μπαρόκ, με τελετή αλλαγής φρουράς που θυμίζει κάτι από Λονδίνο. Το μεσημέρι υπάρχει και ολόκληρη τελετουργία με τη σημαία και τον εθνικό τους ύμνο. Τα μουσεία είναι αρκετά, οι ναοί το ίδιο. Όρεξη να έχεις για περπάτημα. Και τα κτίρια σε κάθε γωνία είναι καλοφροντισμένα και γοτθικά επίσης στο στυλ τους, το καθένα ένα μικρό αριστούργημα.


Όταν κουραστείς θα γυρίσεις και πάλι στα στενά κοντά στην Παλιά Πόλη. Θα φας τσέχικο γκούλας και ζεστή σούπα σε μπολ από ψωμί. Θα πιείς μπύρα, την τσέχικη, την αυθεντική, την πικρή. Ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία μπορείς να φανταστείς. Θα φας κρέατα και λουκάνικα και πατατοσαλάτα. Θα πας σε όλο ξύλινες Pub με ποτήρια μεγάλα σαν βαρέλια. Στους πάγκους τον πλανόδιων θα βρεις κομμάτια βοδινό που σερβίρονται σκέτα και αλατισμένα. Και για γλυκό το trdelnik ένα γλυκό ψωμί, που θυμίζει χωνάκι παγωτού και μπορεί να το γεμίσεις με ό,τι γεύση θέλεις. Από σοκολάτα και σαντιγί με φρούτα έως χρωματιστή ζάχαρη και παγωτό.

Αν πας το Πάσχα, την νύχτα του Μ. Σαββάτου, θα ακούσεις την φανταστική λειτουργία στον κεντρικό ναό της Πόλης, με θεάματα και πυροτεχνήματα να ακούγονται παντού. Αν πας δε στο δικό μας Πάσχα, μπορείς να την ακούσεις και στα ελληνικά από ορθόδοξο ναό με την ίδια μεγαλοπρέπεια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Πράγα θα σε αφήσει με την εντύπωση ότι έχεις γυρίσει σε έναν άλλο αιώνα. Θα σε μαγέψει με τα κτίσματά της αλλά και με τις γεύσεις της. Και σίγουρα θα έχει μέσα της μια δόση από παραμύθι. Μη ξεχάσεις να αφεθείς στις εμπειρίες της!

Δέσποινα Γεώργα.