Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Χορού, που καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO η 29η Απριλίου, προτάθηκα να γράψω για αυτόν. Είναι πιο «εύκολο» να περιγράφεις έναν έρωτα όχι εν θερμώ, αλλά εν ψυχρώ, με τη μνήμη του γεγονότος. Στη δεδομένη φάση, εν καιρώ πανδημίας, ο χορός, η διδασκαλία του, οι πρόβες είναι σε καραντίνα, «γεγονότα στη μνήμη» μας, ωστόσο το πάθος για αυτόν πάντα θα διατηρείται θερμό. (Συνεπώς, η αποστολή μου είναι κάπως δύσκολη.)

Όπως είχε πει και η σπουδαία Maya Angelou, «όλα στο σύμπαν έχουν ρυθμό, όλα χορεύουν». Πράγματι, ο χορός είναι παντού. Είναι έκφραση, είναι έμπνευση, είναι επικοινωνία, είναι εκτόνωση, είναι άθλημα, είναι τέχνη. Η ενασχόληση με αυτόν σε μυεί σε έναν κόσμο λίγο πιο όμορφο. Έναν κόσμο με βήματα μπροστά, βήματα πίσω, κύκλους και ευθείες. Με μουσικές διαφορετικές, με ρυθμούς αργούς και γρήγορους. Έναν κόσμο allegro μα και adagio. Έναν κόσμο με πολλά ντουέτα και άλλα τόσα σεξτέτα και μπαλέτα (όσες είχαν δάσκαλο τον κύριο Γκίκα, ξέρουν τι εννοώ!). Σε έναν κόσμο με άξονα και έναν κόσμο εκτός άξονα, έναν κόσμο με στροφές και πιρουέτες, έναν κόσμο με πείσμα, με προσπάθεια, με πτώσεις, με πόνο, με πληγές, με απόρριψη μα και με στηρίξεις. Και με άλματα! Έναν κόσμο που πάντα αρχίζει και τελειώνει με αυλαία. Και χειροκρότημα! Και υπόκλιση. Πάντα.

Ο χορός έχει μια ευγένεια. Έχει κύριο στόχο να ενώνει τα χέρια των ανθρώπων. Κι αυτός είναι και ο σκοπός της Παγκόσμιας Μέρας Χορού. Να ενώσει όλους όσους χορεύουν, ανεξάρτητα από κάθε φραγμό, πολιτικό, ηθικό, πολιτισμικό. Η 29η Απριλίου επιλέχθηκε τιμής ένεκεν, από την ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου και κάθε χρόνο μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου αναλαμβάνει να συγγράψει το μήνυμα της Ημέρας.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού 2021

Το φετινό μήνυμα φέρει την υπογραφή του κορυφαίου γερμανού χορευτή Φρίντεμαν Φόγκελ και έχει ως εξής:

«Τα πάντα ξεκινούν με κίνηση – είναι ένα ένστικτο που διαθέτουμε όλοι – και ο χορός είναι κίνηση εκλεπτυσμένη που επικοινωνεί. Όσο σημαντική και εντυπωσιακή και να είναι η αψεγάδιαστη τεχνική, η ουσία, εν τέλει, είναι αυτό που εκφράζει ο χορευτής μέσα στην κίνηση.

Ως χορευτές, κινούμαστε διαρκώς φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε αυτές τις αλησμόνητες στιγμές. Ανεξάρτητα από το είδος του χορού, αυτό είναι που αγωνίζεται να πετύχει ο κάθε χορευτής. Έτσι λοιπόν, όταν ξαφνικά, δε μας επιτρέπεται πια να δίνουμε παραστάσεις, με το κλείσιμο των θεάτρων και την ακύρωση των φεστιβάλ, οι κόσμοι μας παγώνουν. Καμία φυσική επαφή. Καμία παράσταση. Κανένας θεατής. Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η χορευτική κοινότητα αντιμετωπίζει τόσο συλλογικά την πρόκληση να παραμείνει κινητοποιημένη, να βρει το λόγο ύπαρξής της.

Ωστόσο, όταν μας στερούν κάτι πολύτιμο, τότε ακριβώς είναι που εκτιμούμε πραγματικά πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτό που κάνουμε και πόσα πολλά σημαίνει ο χορός για την ευρύτερη κοινωνία. Οι χορευτές συχνά επαινούνται για τις σωματικές τους δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα η πνευματική μας δύναμη είναι αυτή που μας στηρίζει ακόμα περισσότερο. Πιστεύω πως είναι αυτός ο μοναδικός συνδυασμός σωματικής και ψυχολογικής ευκινησίας που θα μας βοηθήσει να βγούμε νικητές, να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας, να συνεχίσουμε να χορεύουμε και να συνεχίσουμε να εμπνέουμε.»

Ευχή: Να επιστρέψουμε γρήγορα στις αίθουσες. Να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι! Να εμπνεόμαστε! Να ονειρευόμαστε! Να χορεύουμε!

Plus, Check This: https://docs.google.com/forms/d/13US-RMZiHoQGZ2UpAOP4cBzYDjCzDHlQswl_sDzi0lk/edit 🙂

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/18

Πανούτσου Ιωάννα