Κάθε χρόνο στις 4 Μαΐου, τα εκατομμύρια των θαυμαστών του Star Wars βρίσκουν γιορτάζουν το έπος του Τζορτζ Λούκας! Βεβαίως να διευκρινίσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Star Wars εορτάζεται άτυπα και δεν είναι επίσημα καθιερωμένη από τον Λούκας ή τον εταιρεία παραγωγής του Star Wars γενικότερα. Η 4η Μαΐου επιλέχθηκε από την παράφραση της πιο γνωστής ατάκας της σειράς «May the Force be with you» σε «May the fourth be with you».

Τι σχέση έχει το Star Wars με τη Μάργκαρετ Θάτσερ; Όλα ξεκίνησαν το 1979, που υπήρξε η πρώτη χρονιά που ο «Πόλεμος των Άστρων» συνδέθηκε με την 4η Μαΐου. Την ημέρα εκείνου του έτους, η Μάργκαρετ Θάτσερ ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε οι Συντηρητικοί, η παράταξη της οποίας ηγείτο η «Σιδηρά Κυρία», επιθυμώντας να γιορτάσουν το γεγονός, προχώρησαν σε μια διαφημιστική καταχώρηση στο φύλλο της εφημερίδας «London Evening News» που έλεγε «May the Fourth be with You, Maggie. Congratulations».

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η 4η Μαΐου αποτελούσε μια μεγάλη γιορτή για τους φανατικούς, μόλις 10 χρόνια πριν δηλαδή το 2011 είδαμε τον πρώτο οργανωμένο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Star Wars, που συνέβη στο Τορόντο του Καναδά. Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι και οι κακοί του Star Wars γιορτάζουν. Αλλά την επόμενη μέρα! Και μάλιστα με το σύνθημα «The Revenge of the Fifth» που κλείνει το μάτι στο «Star Wars Episode III: Η Εκδίκηση των Σιθ».

Ξεσκονίστε τα φωτόσπαθά σας λοιπόν για τη μεγάλη Τζεντάι γιορτή και “May the 4th be with you!”.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/tv/95965_pagkosmia-imera-star-wars»