Ας ταξιδέψουμε στην παραμυθένια Κοπεγχάγη, την πόλη των εμπόρων, όπως δηλώνει και το όνομά της! Η Κοπεγχάγη είναι πρωτεύουσα της Δανίας και βρίσκεται στην ανατολική μεριά του νησιού Σέλαιν. Στην αρχή της ίδρυσής της, υπήρξε ψαροχώρι των Βίκινγκ. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ευρώπης, με ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και εστιάζει στη συνεχόμενη ανάπτυξή της. Η πόλη διαθέτει ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ενώ είναι ιδιαίτερα προσφιλής σε όποιον θέλει να την επισκεφτεί και να ξεναγηθεί σ’ αυτή απλά και μόνο με ένα ποδήλατο. Εκτός από τους μεγάλους ποδηλατόδρομους, έκδηλη είναι η οικολογική συνείδηση που έχει καλλιεργηθεί στους πολίτες της. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ως μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

Η Κοπεγχάγη είναι χτισμένη πάνω σε δύο νησιά, που ενώνονται με πέντε γέφυρες. Χαρακτηριστικά είναι τα πολλά κανάλια της, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το ήπιο κλίμα, οι γλεντζέδες κάτοικοί της και δε θυμίζει σε κάτι τις υπόλοιπες χώρες του Βορρά. Ας δούμε όμως μερικά από τα αξιοθέατα που θα μπορούσε κανείς να επισκεφτεί σ’ αυτήν.

Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης, την πλατεία Δημαρχείου, μπορείτε να επισκεφτείτε το Λούνα Πάρκ Tivoli, ένα από τα παλαιότερα πάρκα της Δανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ κάπου εκεί θα βρείτε και τον μεγαλύτερο Πεζόδρομο της Κοπεγχάγης, με όλα τα εμπορικά καταστήματα. Στη συνέχεια, αξίζει να εξερευνήσετε την παλιά πόλη, όπου θα αντικρίσετε την επιτομή της αρχιτεκτονικής σε κλασικά αρχοντικά, μοντέρνα κτίσματα και μικρά παλάτια και θα καταλάβετε γιατί υπήρξε η πόλη στην οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο γνωστός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ακόμη, αξίζει να επισκεφτείτε το ανάκτορο Amalienborg, το Βασιλικό Ανάκτορο της Κοπεγχάγης, ένα παλάτι το οποίο χτίστηκε από τον Φρειδερίκο τον Ε΄ και  αποτελείται από τέσσερα κτίρια, αρχιτεκτονικού ρυθμού ροκοκό.

Λούνα Παρκ Tivoli

Έπειτα, προχωρώντας ανατολικά θα δείτε το διάσημο κανάλι με τα πολύχρωμα σπίτια, στη συνοικία Nyhanv, το οποίο έχει μήκος 400 μέτρα και οδηγεί στη Βαλτική θάλασσα. Εκεί, θα βρείτε πολλές καφετέριες και εστιατόρια για να κάνετε μια στάση, ενώ προσφέρεται η ευκαιρία για μια υπέροχη βαρκάδα.

Το κανάλι με τα πολύχρωμα σπίτια

Εμβληματικό αξιοθέατο της Κοπεγχάγης αποτελεί το άγαλμα της μικρής γοργόνας, που βρίσκεται σε έναν βράχο στο λιμάνι της πόλης, φιλοτεχνημένη από τον Έντβαρντ Έρικσεν. Λένε ότι το πρόσωπο της μικρής γοργόνας βασίστηκε στην αρχιμπαλαρίνα Ελλέν Πράις, η οποία πόζαρε για τον γλύπτη. Όταν όμως εκείνη δεν συμφωνούσε να ποζάρει γυμνή, ο γλύπτης ολοκλήρωσε το σώμα του αγάλματος, χρησιμοποιώντας για μοντέλο τη γυναίκα του.

Το άγαλμα της μικρής γοργόνας

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον Στρογγυλό Πύργο, που σήμερα λειτουργεί ως αστρονομικό παρατηρητήριο και να δείτε την υπέροχη θέα που προσφέρει σε όλη την πόλη. Αν είστε λάτρεις των μουσείων μπορείτε να ξεναγηθείτε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο Μουσείο Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Κινηματογράφου, στο Μουσείο Design. Ειδάλλως μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας στον Βοτανικό Κήπο.

Εκτός των άλλων, η Κοπεγχάγη φημίζεται για τη γαστρονομία της, αποσπώντας σε πολλά από τα εστιατόριά της και αστέρια Michelen. Διάσημο είναι το Noma, το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το οποίο μαζί με άλλα εστιατόρια της πόλης έχουν αποσπάσει πολλά αστέρια Michellin. Η καλή κουζίνα αποτελεί πόλο μάζωξης τουριστών, ενώ οι Δανοί εκμεταλλεύτηκαν κάθε σημείο της πόλης, ιδρύοντας σε ένα παλιότερα υποβαθμισμένο σημείο του λιμανιού, αγορά Street Food.

Παραδοσιακά φαγητά που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Κοπεγχάγη είναι ψαροκεφτέδες, ψαροκέικ, τα σάντουιτς smorrebrod, τα δανέζικα hotdog pølse kompagniet και τις καραμελωμένες πατάτες kartofler. Εξέχουσα θέση έχουν τα τυριά της Κοπεγχάγης, σε διαφορετικές γεύσεις, τα οποία συνοδεύουν συχνά οι Δανοί με μπύρα ή ζεστό κρασί. Όσον αφορά στα γλυκά αξίζει να γευτείτε τα aebleskiver, μικρά pancakes , όπως και τις πουτίγκες τους.

Τέλος, για να επισκεφτείτε την Κοπεγχάγη, χρειάζεστε ένα καλό μπάτζετ, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι σας εκεί με μια επίσκεψη στη Σκανδιναβία και τα νορβηγικά φιορδ.

Εύχομαι να έχετε όμορφους προορισμούς!

Φωτογραφία: Αντρέας Κουλουκτσής