Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι (7 Μαΐου, 1840 – 6 Νοεμβρίου, 1893) ήταν Ρώσος συνθέτης της ρομαντικής εποχής, ένας συνθέτης που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και μάλιστα από το ευρύ κοινό. Έγραψε μουσική σε ένα μεγάλο φάσμα ειδών, συμπεριλαμβανομένων συμφωνίας, όπερας, μπαλέτου, οργανικής μουσικής, μουσικής δωματίου και τραγουδιού. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή ορχηστρικά και θεατρικά μουσικά έργα στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, όπως τα μπαλέτα Η λίμνη των κύκνων, Η Ωραία Κοιμωμένη και Ο Καρυοθραύστης, η Ουβερτούρα 1812, το Πρώτο Κοντσέτο για Πιάνο, επτά συμφωνίες και η όπερα Ευγένιος Ονέγκιν. Επιλέγουμε λοιπόν 5 από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή έργα του και σας χαρίζουμε περίπου 27 λεπτά μαγείας!

  1. Ίσως η πρώτη μελωδία που έρχεται στο μυαλό όλων με το όνομα Τσαϊκόφσκι είναι αυτό του Χορού των κύκνων, που ακούμε στη ΙΙ πράξη της Λίμνης των κύκνων, και δικαίως! Η λίμνη των κύκνων είναι ένα από τα αριστουργήματά του και μάλιστα το πρώτο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι!

2. To Βαλς των Λουλουδιών. Είναι σίγουρα μία μελωδία που θα ακούσουμε κάθε Χριστούγεννα από την τηλεόραση ή και το ραδιόφωνο, καθώς το βαλς αυτό περιλαμβάνεται στο μπαλέτο “Ο Καρυοθραύστης”, το κατ’ εξοχήν χριστουγεννιάτικο έργο μπαλέτου!

3. Είναι το Βαλς Garland. Ακούγεται στην 1η πράξη της Ωραίας Κοιμωμένης, την μέρα των γενεθλίων της Aurora. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητό και ως “Once upon a dream” όταν “διασκευάστηκε” και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση κινουμένων σχεδίων της Disney το 1959.

4. Marche Slave. Eίναι ένα ορχηστρικό ποίημα του Τσαϊκόφσκι που δημοσιεύθηκε το 1876 και γράφτηκε για να γιορτάσει την επέμβαση της Ρωσίας στον Σερβοτουρκικό πόλεμο.

5. Οι εποχές, είναι ένα σύνολο δώδεκα σύντομων κομματιών κάρακτερ για σόλο πιάνο. Κάθε κομμάτι είναι το χαρακτηριστικό ενός διαφορετικού μήνα του έτους στη Ρωσία. Το Febuary: Carnival, είναι από τα πιο αγαπημένα της ντουζίνας.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Pyotr_Ilyich_Tchaikovsky

Ιωάννα Πανούτσου