Μαμά, μια λέξη μικρή που όμως από πίσω της κρύβονται οι αλήθειες της, καθώς δεν είναι μία αλλά πολλές. Μαμά που είσαι; Πότε θα έρθει η μαμά; Εκφράσεις που τα παιδιά λενέ συχνά. Μια λέξη φορτισμένη με πολλές σημασίες, χρώματα και συναισθήματα. Την συναντάμε παντού, στο σπίτι, στην δουλειά, στις χαρές μας, στις λύπες μας, στους αγώνες μας, στις σχέσεις μας, στις απογοητεύσεις μας… Είναι ο άνθρωπος εκείνος που δίνει την αγάπη απλόχερα.

Στην κοινωνία μας κάποιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μαμά είναι μόνο εκείνη που θα περάσει από την διαδικασία της κύησης. Όμως μάνα δεν γίνεσαι με το κορμί αλλά με την ψυχή. Μάνα είναι η καρδιά του ανθρώπου. Μάνα είναι συναίσθημα. Είναι μία θάλασσα αγάπης. Με τα κύμματα της, με τις φουρτούνες της, με τις στιγμές ηρεμίας της.

Mάνα, έιναι εκείνη που θα κρατήσει το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της, όμως μάνα είναι και εκείνη ή εκείνες που θα υιοθετήσουν ενα πλάσμα και θα του δώσουν αγάπη. Θα το κάνουν να νιώσει ασφαλής και αγαπητό. Μάνα είναι ο άνθρωπος που θα χτυπήσει η καρδούλα του όταν πονάει ένας αλλος άνθρωπος. Είναι η κυρία που ταίζει τα αδέσποτα. Που κάθε φορά που την βλέπουν τα μάτια τους λάμπουν από χαρά. Για εκείνα είναι η μαμά τους. Η ασπίδα τους. Μια ζεστή αγκαλιά ασφάλειας. Όπου και να κοιτάξουμε στην φύση, από τα ζώα μέχρι τον άνθρωπο, η αγάπη της μητέρας είναι ίδια. Η μάνα δίνει την αγάπη αφιλοκερδώς χωρίς να περιμένει υλικό αγαθό για ανταπώδωση.

Πολλές φορές όμως ξεχνάμε την πρώτη μας μητέρα. Την μάνα του κόσμου. Αυτόν τον υπέροχο μοναδικό Μπλε Πλανήτη, το σπίτι μας. Που μας δίνει κάθε μέρα μια υπέροχη βόλτα στη φύση, ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, ένα δροσερό αεράκι, μια αναζωογονητική βουτιά στη θάλασσα, υπέροχους καρπούς, γάργαρο νερό για να ξεδιψάσουμε και πάνω απ’ όλα, αναζωογονητικό οξυγόνο για να ζήσουμε. Που υπάρχει αγάπη και χώρο για κάθε άνθρωπο και πλάσμα για να ζήσει.

Μάνα δεν είναι μόνο μία. Μπορούμε να είμαστε μάνες σε έναν συνάνθρωπο, σε έναν φίλο. Σε παιδιά που δεν βγήκαν από τα σπλάχνα μας. Σε πλάσματα που δεν μας ενώνει κάποιος δεσμός γνωριμίας παρά μόνο αγάπης και στοργής. Διότι η μητρότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από αγνή αγάπη και το συναίσθησμα της προσφοράς.

Αυτή την γιορτή της μητέρας γιορτάζουν όλες οι μανούλες. Εσύ που κρατάς το νεογένννητο μωρό στην αγκαλιά σου. Εσύ που εισαι ανάδοχος γονιός. Εσύ που φροντίζεις τον συνάθρωπο και είσαι μάνα του κόσμου. Εσύ που σκέφτεσαι και πράττεις με αγάπη προς τα ζώα και το περιβάλλον και θες να τα προστατεύσεις, είσαι μητέρα τους. Χρόνια πολλά σε κάθε μητέρα πάνω στην γή.