Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες ημέρες από την καταγγελία της νεαρής κοπέλας από την Νέα Σμύρνη για τον άνδρα που με προκλητικό και άσεμνο τρόπο την ακολούθησε μέχρι την εξώπορτα της πολυκατοικίας της. Το περιστατικό, που είχε καταγραφεί από την κάμερα του κτιρίου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης. Η κινητοποίηση ήταν τεράστια και ο δράστης ταυτοποιήθηκε άμεσα και οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη.

Η απειλητική εικόνα του νεαρού προκάλεσε κύματα αντιδράσεων, με καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά να έρχονται στο φως από κοπέλες που δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν δικαίωση για αυτό που τους συνέβη. Το βασικό και κύριο συμπέρασμα όλων αυτών των περιστατικών είναι ότι μπορεί να συμβεί παντού και μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Και όσον αφορά την σεξουαλική παρενόχληση δεν υπάρχουν καλούπια, δεν υπάρχει στερεοτυπική εμφάνιση και τύπος. Μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Και αυτό το κάνει ακόμα περισσότερο τρομακτικό.

Φυσικά, υπήρχαν αντιδράσεις και από την πλευρά των αντρών με πολλούς να δηλώνουν πως δεν είναι όλοι οι άντρες βιαστές. Προφανώς και δεν είναι όλοι. Αλλά όταν τα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών από άντρες αγγίζουν το 90%, τότε είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένα βαθύ πρόβλημα το οποίο χρειάζεται άμεσα επίλυση. Και ότι όλοι οι άντρες οφείλουν να αναλάβουν δράση.

Οι γυναίκες μεγαλώνουν μαθαίνοντας από νωρίς να προστατεύονται, μεγαλώνουν καχύποπτες, μεγαλώνουν με κανόνες. Κανόνες που πρέπει να ακολουθούν πιστά προκειμένου να μην πέσουν θύματα παρενόχλησης ή βιασμού. Και ο φόβος είναι μέρος της ζωής τους, είναι βαθιά ριζωμένος, σχεδόν από την τρυφερή παιδική ηλικία. Kαι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Οι άντρες δεν έχουν αντίστοιχους κανόνες και περιορισμούς. Για αυτό, και φυσικά δεν είναι όλοι οι άντρες, αλλά είναι αρκετοί. Kαι το θέμα είναι η ίδια η βία και όχι οι αντιδράσεις που αποσπούν την προσοχή από το πραγματικό πρόβλημα.

Λίγο πολύ η λύση βρίσκεται στα χέρια ολονών μας. Στο πως θα μιλήσουμε, στο πως θα αντιδράσουμε, στο πως θα βοηθήσουμε ή ακόμα και στο πως θα σχολιάσουμε. Στο πως θα μάθουμε ο ένας στον άλλο και φυσικά στα παιδιά μας να σέβονται τον οποιοδήποτε υπάρχει γύρω τους. Τα παιδιά ακολουθούν τα πρότυπα συμπεριφοράς των γονιών τους. Μπορεί να μη γνωρίζουν τον όρο της ισότητας, μπορούν όμως να τον εξασκούν πρακτικά στην καθημερινότητά τους.

Τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν με τα κορίτσια να θεωρούνται εκ προοιμίου αδύναμα και να μαθαίνουν να έχουν πάντα τα μάτια τους ανοιχτά απέναντι στα παντοδύναμα αγόρια. Είναι σημαντικό για τα αγόρια να μάθουν πως να μη βρεθούν εξ αρχής στην θέση του θύτη. Κορίτσια και αγόρια χρειάζεται να μάθουν να αναφέρουν συμπεριφορές που φέρνουν αυτούς ή άλλους σε δύσκολη θέση, να μάθουν ότι υπάρχουν λύσεις για τα προβλήματα. Χρειάζεται να μάθουν να προστατεύονται και να προστατεύουν, να σέβονται και να τους σέβονται. Χρειάζεται να μάθουν το θέμα της συναίνεσης, τα πράγματα που θεωρούνται αποδεκτά. Και εμείς να μάθουμε μαζί τους.

Για να μην υπάρχουν γυναίκες που γυρνούν με τα κλειδιά ανάμεσα στα χέρια, γυναίκες που φοβούνται και γυναίκες που απειλούνται. Για να λύσουμε το πρόβλημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλοι μαζί.