Διεθνής ημέρα Μουσείων-Η μέρα που γιορτάζει η μνήμη
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), που καθιέρωσε την επέτειο, επιλέγει κάθε χρόνο ένα ειδικό θέμα το οποίο συνδέεται με τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Φετινό θέμα είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας που βιώσαμε κατα τους προηγούμενους μήνες.
Σήμερα γιορτάζουν οι χώροι εκείνοι που έχουν την μαγεία να κρατάνε την μνήμη μας ζωντανή ανά τους αιώνες και να μας προκαλούν να εξελιχθούμε και να προοδεύσουμε. Οι συμμετέχοντες του πρώτου διαγωνισμού πεζογραφίας του I Travel Poetry μοιράζονται μαζί μας μερικά από τα αγαπημένα τους μουσεία ή εκθέματα εξ’αφορμής της ξεχωριστής σημερινής ημέρας!
Κωνσταντίνα Μιχάκη – Καππέλλα Σιστίνα

Πριν από πολλά χρόνια είχα επισκεφθεί την Ιταλία στην πενθήμερη της τρίτης Λυκείου. Κατά την παραμονή μου εκεί, επισκέφθηκα μαζί με τους συμμαθητές μου το Βατικανό και θαύμασα από κοντά την Καππέλλα Σιστίνα. Όταν παρατήρησα την λεπτομέρεια με την οποία φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος την οροφή της, εντυπωσιάστηκα! Οι μορφές, τόσο γλαφυρές, τα χρώματα τόσο ζωντανά!!… Όποιος επισκεφθεί την Ιταλία, και ειδικότερα το Βατικανό, αξίζει πραγματικά να θαυμάσει την Καππέλλα Σιστίνα ή αλλιώς Παρεκκλήσιο του Σίξτου, και να δει από κοντά την ομορφιά που μπορεί να δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι…
Ευαγγελία Μάνου – Η Νίκη της Σαμοθράκης

Το αγαπημένο μου έκθεμα είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία από τα τρεις Νίκες που βρέθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης και στο αρχαιολογικό μουσείο Σαμοθράκης αντίστοιχα. Το άγαλμα λένε ότι ήταν τοποθετημένο στην πλώρη ενός πλοίο και φτιάχτηκε προς τιμήν της θεάς Νίκης ή ίσως για να δηλώσει τη νίκη σε κάποια ναυμαχία. Φιλοτεχνήθηκε από λευκό παριανό μάρμαρο και βρέθηκε κατά την περίοδο όπου η Σαμοθράκη ανήκε ακόμη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα η Υψηλή Πύλη να εγκρίνει τη μεταφορά του στη Γαλλία, στις 11 Μαίου του 1864. Κατά τη μεταφορά του υπέστη πολλές φθορές, ενώ λείπουν κάποια από τα κομμάτια του, όπως το δεξί φτερό(το οποίο αντιγράφηκε σύμφωνα με το αριστερό) και το κεφάλι. Το ύψος του φτάνει τα 3,28 μέτρα, ενώ τοποθετημένο σήμερα στην μαρμάρινη πλώρη ενός πλοίου, αγγίζει μαζί με αυτή τα 5.58 μέτρα και σε προσκαλεί να το θαυμάσεις για την επιβλητική του όψη και την αρτιότητα που το διακατέχει.
Πηγή: https://el.wikipedia.org/…/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%B7_%CF…
Φρόσω Τσαμπά Χριστοπούλου – Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θέρμο Τριχωνίδος

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θέρμο Τριχωνίδος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, άνοιξε το 2016 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μικρά μουσεία της Ευρώπης… . Τα ευρήματα που εκθέτονται είναι από το Ιερό του Θέρμιου Απόλλωνα και από πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας . Χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ αφήνοντάς έκπληκτο τον επισκέπτη!! Πληροφορίες προσφέρονται με κείμενα και σχέδια στα ελληνικά στα αγγλικά και με τη μέθοδο Braille ενώ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου!! Αποτέλεσμα ..ένα Μικρό Μουσείο…ΚΟΣΜΗΜΑ!
Βίκη Μενεγάκη – Γκερνίκα

Στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Reina Sofia στη Μαδρίτη, εκτείθεται το αγαπημένο μου έργο τέχνης. Η περίφημη ‘’Γκερνίκα’’ του Πικάσο που, 84 χρόνια μετά τη δημιουργία της, εξακολουθεί να μαγεύει τους χιλιάδες επισκέπτες. Ένα πόστερ μεγάλων διαστάσεων, με λεπτή υφασμάτινη κορνίζα και τζάμι, κοσμούσε το παιδικό μου δωμάτιο. Και παρόλους τους αντιφατικούς συνειρμούς που γεννά αυτή η ομολογουμένως ασυνήθιστη για παιδικό δωμάτιο διακοσμητική επιλογή, για εμένα αποτέλεσε ένα χρόνιο ταξίδι στη χώρα της φαντασίας. Μη γνωρίζοντας τότε, την τραγικότητα που απεικόνιζε ο εν λόγω πίνακας, περνούσα αμέτρητες ώρες, παρατηρώντας την κάθε του λεπτομέρεια. Ο ταύρος, το άλογο και τα διαμελισμένα κορμιά, έγιναν φιγούρες καθημερινής οικειότητας, παρέας, νανουρίσματος και αποτέλεσαν το έναυσμα για τις ζωγραφικές μου απόπειρες και τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες. Τα σκοτεινά χρώματά του, είναι ως σήμερα τα αγαπημένα μου. Ακόμα και μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, η τέχνη θα είναι πάντα η απάντηση, ακόμα κι αν η ερώτηση δεν ειπώθηκε ποτέ.
Κυριακή Βαγιανού – Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου

Ένα μικρό, τρυφερό κι άσημο μουσείο είναι αυτό της Ιστορίας και Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου, στο οποίο έχω την τύχη να υπηρετώ. Το Μουσείο στεγάζεται στο 1/3 του ισογείου του σχολείου μας και φιλοξενεί εξαιρετικά σπάνια εκθέματα οργάνων Φυσικής- Χημείας κι άλλων θετικών επιστημών καθώς και ποικίλα αντικείμενα Ιστορίας . Δημιουργήθηκε το 1956 από τον φιλόλογο κ. Κουνέλλη και αποτίει φόρο τιμής στην Ιστορία του νησιού μας. Τα εκθέματα μας ταξιδεύουν στην αρχαία, μεσαιωνική αλλά και νεότερη ιστορία. Ανάμεσα στα νομίσματα, τα σκεύη καθημερινής ζωής, τις γκραβούρες και τις όψεις τοπικής ευλάβειας ξεχωρίζω τα όπλα του 1821! Γιαταγάνια, πιστόλες, παλάσκες με αραβικά /τουρκικά αλλά και αγγλικά κι ιταλικά εγχάρακτα. Καθένα έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί. Έτσι, ως φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου οργανώνω εκπαιδευτικές δράσεις για δημοτικά και γυμνάσια του νησιού. Ειδικά φέτος που γιορτάζει το Πανελλήνιο τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, τα άρματα και τα λάβαρά μας προκαλούν δέος αλλά και έμπνευση σε όλους μια που είναι εφάμιλλα εκείνων του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών!
Μαρία Κελεπούρη – Ο πίνακας του Αχιλλέα

Ο πίνακας του Αχιλλέα στο Αχίλλειο της Κέρκυρας ίσως είναι το πιο επιβλητικό έκθεμα που έχω δει. Οι μορφές είναι τόσο ζωντανά σχεδιασμένες, δίνοντας την εντύπωση πως στέκονται ακριβώς εκεί απέναντι σου. Ίσως να οφείλεται και στο μέγεθος του πίνακα, καθώς καλύπτει όλο τον τοίχο.Ο Franz Matsch επέλεξε να απεικονίσει μια κομβική στιγμή της δράσης του ήρωα, αυτή της νίκης του, αντλημένη από την Ραψωδία Χ της Ιλιάδας. Από τη μια ο θρίαμβος του βασιλιά των Μυρμιδόνων και από την άλλη η φρίκη στο νεκρό σώμα του Έκτορα. Έδωσε κίνηση στις φιγούρες του και ίσως αυτό είναι το μυστικό, χάρη στο οποίο φαίνονται τόσο αληθινές. Φιλοτέχνησε τον πίνακα με τόση προσοχή που λέγεται πως η αιτία αυτοκτονίας του ήταν πως δεν κατόρθωσε να δώσει κίνηση στον τροχό του Αχιλλέα.