Site icon iTravelPoetry

Αποτελέσματα και κριτική επιτροπή του Δεύτερου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού U WRITE 2

Μετά τον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης U WRITE I, η αγάπη και η στήριξη που δείξατε στην διοργάνωση, μας ώθησε στην θέσπιση των ποιητικών και πεζογραφικών διαγωνισμών.

Σήμερα ολοκληρώνεται ο ποιητικός διαγωνισμός U WRITE II, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και της κριτικής επιτροπής, ενώ έχει προκηρυχθεί ο Δεύτερος Πεζογραφικός Διαγωνισμός, τον οποίον μπορείτε να βρείτε εδώ.

Παρακάτω αναλυτικά η διοργάνωση, τα αποτελέσματα και η κριτική επιτροπή του U WRITE II!

Επί της διαδικασίας

Η τήρηση των όρων συμμετοχής ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση των ποιημάτων, η οποία εν τέλη βασίστηκε κυρίως σε αντικειμενικά κριτήρια (όπως γνώση και εφαρμογή της ελληνικής γραμματικής, συντακτικού και ορθογραφίας, η τεχνοτροπία των ποιημάτων, η επιλογή του θέματος κλπ.). Παρόλα αυτά, η ποίηση ενέχει το υποκειμενικό στοιχείο, επομένως η κρίση της έγκειται και σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Καθένας από τους κριτές βαθμολογούσε με ανώτατο βαθμό το 100. Ως μαθηματική συνέπεια, κάθε ποίημα συγκέντρωνε μια βαθμολογία με άριστα το 300. Ανάμεσα σε τόσα εξαιρετικά ποιήματα, όπως και σε κάθε διαγωνισμό έτσι και εδώ, έπρεπε να ξεχωρίσουν έξι (τρία με χρηματικό έπαθλο και τρεις επαίνους), γεγονός που έκανε τη δουλειά της κριτικής επιτροπής αρκετά δύσκολη.

Πολλά έργα τα οποία δεν κέρδισαν βραβείο ή έπαινο είχαν επίσης σημαντική λογοτεχνική αξία και αποτέλεσαν εμπνευσμένες δόσεις αισιοδοξίας για το επίπεδο των ποιητών που υπάρχει στον ελληνόφωνο χώρο. Για τον λόγο αυτό, όπως είχε ανακοινωθεί και στην προκήρυξη, ακόμα και τα ποιήματα που δεν κερδίζουν κάποιο βραβείο ή έπαινο, θα προωθηθούν από τη σελίδα, ενώ τα εκατό πρώτα θα εκδοθούν σε ποιητικό ανθολόγιο, μέσα στους επόμενους μήνες.

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας και ευχόμαστε να συνεχίσετε να δημιουργείτε με την ίδια αρτιότητα και έμπνευση!

Η διακριθείσα δεκάδα του διαγωνισμού

1ΣοφίαΛεβαντήΧρονικό
2ΠαναγιώτηςΤσιμπιδάκηςΔεν ξέρω πως
3ΑγγέλικαΠράπαΠορτραίτο
4ΧρήστοςΤζήκαςΜεγάλη Παρασκευή
5ΈρηΖερβάκηCocoon
6ΣάββαςΓιαγτζόγλουΗ άμπωτη
7ΆγγελοςΤζιβελέκηςΤελευταία πνοή
8ΕμμανουέλαΧειρακάκηΜούσα
9ΜαρίαΛαγουδάκηΤο σπίτι
10ΕυαγγελίαΤσιπούραΈρημος

Κατεβάστε εδώ την λίστα με τα πρώτα 100 διακριθέντα ποιήματα σε pdf.

Η κριτική επιτροπή

Η αισθητική των κριτών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βαθμολόγηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, ορίστηκαν τρεις ειδήμονες επί του θέματος, ώστε να υπάρχει ποικιλία απόψεων και να περιοριστεί οποιαδήποτε μεροληπτική εύνοια προς κάποια συμμετοχή. Τα στοιχεία τους έμειναν κρυφά, όπως γνωρίζετε μέχρι τώρα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με την ανακοίνωση όμως των αποτελεσμάτων είναι ώρα να τους γνωρίσουμε!

Μάνια Μεζίτη

Η Μάνια Μεζίτη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε στα ΤΕΙ Αθήνας και στο The Open University, UK (Honours Degree in Literature). Παρακολούθησε τον διετή κύκλο σπουδών του ΕΚΕΜΕΛ για τη μετάφραση από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα. Από το 2007 έως το 2010 συνεργάστηκε με τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ως επαγγελματίας αναγνώστρια αγγλόφωνης λογοτεχνίας. Εργάζεται ως μεταφράστρια. Έχει μεταφράσει βιβλία, ποιήματα και άρθρα για έντυπα ή ηλεκτρονικά περιοδικά κι εφημερίδες. Επιμελείται τη διαδικτυακή ανθολογία poets.gr. Η μαύρη ανάμεσα (εκδόσεις κύμα, 2018 ) είναι το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα. 

Δέσποινα Παπαδιονυσίου

Η Δέσποινα Παπαδιονυσίου είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής –Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης «Σπουδές στην Εκπαίδευση» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών. Ξέρει γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά και έχει κάνει μουσικές σπουδές πιάνου. Εργάζεται από το 1994 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια φιλόλογος σε Λύκεια και έχει παρακολουθήσει μια πληθώρα σεμιναρίων και επιμορφωτικών ημερίδων πάνω σε θέματα Εκπαίδευσης συμμετέχοντας επίσης, και σε προγράμματα Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Αγωγής. .

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2012 και μέλος της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών για τους πανελλήνιους και παγκύπριους μαθητικούς ποιητικούς διαγωνισμούς Λυκείου από το 2013 μέχρι το 2019.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Επιστημονικό Εκπαιδευτικό Περιοδικό «Εκπαιδευτικός Κύκλος» Τόμος 7, Τεύχος 1, καθώς και στο ΕΕΔΕΚ Τεύχος 25. «Οφέλη από τη συμμετοχή γυναικών κρατούμενων σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Μελέτη περίπτωσης στο ΣΔΕ του καταστήματος κράτησης Ελεώνα Θηβών.

Έχει γράψει μια ανέκδοτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Ποιητικοί Ακροβατισμοί» ενώ έχει βραβευτεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του Δήμου Σκοπέλου το 2014 για το ποίημα της «Σιωπή».

Οι ενασχολήσεις της κινούνται κυρίως στο χώρο των βιβλίων λογοτεχνικού, ψυχολογικού, φιλοσοφικού, επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς και στο χώρο των μουσικών ακουσμάτων.

Βίκυ Κατσαρού

Η Βίκυ Κατσαρού γεννήθηκε το 1987 και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, στη θεατρολογία και στο Η’ Εργαστήρι Επιμελητών του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Εργάζεται ως μεταφράστρια (κυρίως ποιητικών έργων) και επιμελήτρια εκδόσεων. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών μονολόγων, συμμετέχει σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ, ενώ το μεταφραστικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο άγνωστο έργο της Mary Cheever. Έχει γράψει δύο ποιητικές συλλογές, “Τα κεράσια της Εύας” (Εκδόσεις Ιωλκός, 2018) και Παπούσα (Εκδόσεις Ενύπνιο, 2021).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

Το I Travel Poetry σε συνεργασία με την MasterART εξασφάλισε έκπτωση 20% σε όλα τα υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικά σεμινάρια!

Δείτε τα σεμινάρια εδώ

Εαν σας ενδιαφέρει να λάβετε την προσφορά επικοινωνήστε μαζί μας στο email:

info.masterclass.itravelpoetry@gmail.com

Exit mobile version