“Δεν ξέρω πως”: Γνωρίζουμε το ποίημα που κατέκτησε την δεύτερη θέση του U WRITE 2 και τον δημιουργό του
Ο Δεύτερος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ποίησης U WRITE 2, έφτασε στο τέλος του, και είναι ώρα να γνωρίσουμε την νικητήρια τριάδα! Σήμερα λοιπόν δημοσιοποιείται το ποίημα που κατέκτησε την δεύτερη θέση, ενώ γνωρίζουμε καλύτερα τον δημιουργό του Παναγιώτη Τσιμπιδάκη!
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Τσιμπιδακης γεννήθηκε στον οικισμό Παλαιοβρυση Αγίας Άννας στη Β. Εύβοια. Είναι εκπαιδευτικός και ζει στη Χαλκίδα. Το 1992 εκδόθηκε Ο Ίσκιος του Λόγου εκδ. Δωρικός.Το 1996 βραβεύτηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας για το συνθετικό ποίημα Βραχνό Τραγούδι για μια Χαμένη Πολιτεία. Το 2002 κυκλοφόρησε ο Φιλέρημος Άνεμος εκδ. Δαρδανός.Το 2010 η συλλογή Το Άλογο της Παλίρροιας εκδ. manifesto. Το 2019 κυκλοφόρησε Το Κλειδί από μέσα. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί.
Διαβάστε το ποίημα!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ
Δεν ξέρω πώς αρχίζει ένα ποίημα
αν κουβαλάει νερό της βρύσης
ή σκοτωμένο αίμα
Αν μέσα του κυκλοφορώ ανυποψίαστος
όπως το ελάφι στη φωλιά του λύκου
Αν έτοιμος είμαι να πυροβολήσω
της πολιτείας τα βραδινά φορέματα
Δεν ξέρω πώς αρχίζει ένα ποίημα
ίσως με την σειρήνα ασθενοφόρου
που πενθεί το λίγο χρόνο
π ́ απομένει σ ́ένα σώμα
Ή σαν μαχαίρι που μπερδεύει
τη σκιά με τα πλευρά μου
και πέφτω αιμόφυρτος
σ ́έναν καθρέφτη
που μυρίζει θάλασσα
και φρέσκια λύπη
Κι ορθώνομαι εκεί μια φλόγα
κατακόκκινη που καίγεται
όπως η ζωή
απ ́το θάνατο
Δεν ξέρω πώς αρχίζει ένα ποίημα
σε τόση νύχτα
Πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την ποίηση; Πότε θυμάστε τον εαυτό σας να σκαρώνει τα πρώτα του στιχάκια;
Αγάπησα τη Λογοτεχνία από πολύ μικρός. Στο διάβασμα της με ώθησαν εξαίρετοι δάσκαλοι. Αλλά πέρα απ’τη μαγευτική αίσθηση που αποκόμιζα μελετώντας, ένας αόρατος Ίσκιος οδηγούσε το χέρι μου χαράσσοντας μικρά κείμενα ή ιστορίες που έκρυβα επιμελώς σα ναταν ο πιο προσωπικος μου θησαυρός. 14 χρονών βίωσα τον αιφνίδιο πόνο της απώλειας της μητέρας κι εκεί έγραψα το πρώτο ίσως ολοκληρωμένο από άποψης αισθητικής ποίημα τηρουμένων των αναλογιών της ηλικίας.
Πείτε μας δύο λόγια για το ποιήμά σας που διακρίθηκε. Από πού εμπνευστήκατε, πότε το γράψατε κτλ.
Νομίζω ότι το ποίημα σε βρίσκει, δεν το βρίσκεις.Στο συγκεκριμένο, από μόνος του ο τίτλος” Δεν ξέρω πώς” υποδηλώνει τις προθέσεις του μέσα στις δραματικά επικαιρικες καταστάσεις που ζούμε. Υποβολεας είναι ο έσω εαυτός με τον κόσμο που κουβαλά αλλά καθρεφτιζοντας ταυτόχρονα τον απέναντι έξω κόσμο.
“Η Ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή.” γράφει ο Γιώργης Παυλόπουλος στα “Αντικλείδια” του.
Εσείς τι είδατε περνώντας από αυτή την πόρτα;
Η ποίηση είναι και πόρτα και πέτρα και ποταμός και φαράγγι και βέλος και γκρεμός. Χιλιάδες επιχείρησαν να την ορίσουν. Μοιάζει ίσως με την Ελευθερία που κανένας δεν πρόκειται ακριβώς να την συλλάβει. Πάντως υπόκειται σε κανόνες. Αν δεχτούμε το σεφερικο “οι ποιητές είναι τα πιο υπεύθυνα όντα επί της γης” τότε ο ποιητής οφείλει μέσα απ’τη μόνωση του να λειτουργεί ως κοινωνικό όν, βιώνοντας και τον πόνο των άλλων σαν δικό του.
Ποια ήταν το πρώτο ποίημα που διαβάσατε και σας έκανε “αναγνώστη” ποίησης;
Στην εφηβεία μου ” γνώρισα” ως ένα βαθμό αρκετούς ποιητές. Αλλά αυτός που με συγκλόνισε ήταν ο μέγιστος Κώστας Καρυωτάκης που πλήρωσε βέβαια το τίμημα με το αίμα του. Αυτός ο άγιος μύστης της τελετής του θανάτου μ έμαθε να κρεμάω τη σημαία της ζωής σ ανθρώπινους ιστούς.
Πώς πήρατε την επιλογή να δηλώσετε συμμετοχή στον Διαγωνισμό U WRITE 2;
Μετά από παρότρυνση φίλων αλλά και σαν πρόκληση.
Καθώς λεγόμαστε “I Travel Poetry”, θέλουμε να μοιραστείτε μαζί μας τον αγαπημένο σας προορισμό και ένα αγαπημένο σας ποίημα.
Αγαπημένο μου ποίημα ο “Ορυκτός Ουρανός” του Νίκου Καρούζου από τη συλλογή “Πενθηματα” 1969. Ειδικά ο στίχος: Χωρίς τη γνώση της φωτιάς ωραιότερα καιγόμαστε.
Αγαπημένος προορισμός ο τόπος που πάντα θα επιστρέφω, η γενέθλια γη της Β. Εύβοιας. Ο ίσκιος του πεύκου, του πλάτανου, της ελιάς και η γαλάζια “Αγκάλη” του Αιγαίου
Ακούστε το “Δελτίο καιρού” σε στίχους του Παναγιώτη Τσιμπιδάκη
INFO!

Μέχρι τις 15 Ιουνίου μπορείτε να λάβετε μέρος στον Δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας της ιστοσελίδας μας!
Βρείτε εδώ τους όρους συμμετοχής!
Συνέντευξη/ επιμέλεια: Χριστίνα Γιαβάσογλου