Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν de facto την πιο αγχωτική εποχή για έναν μαθητή κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων. Ήδη από τις πρώτες τάξεις του σχολείου αποτελούν τον απώτερο στόχο και το τέλος του ταξιδιού, την καθοριστική στιγμή για το μέλλον του. Θεωρείται ότι επισφραγίζουν την μελλοντική επαγγελματική του πορεία, ότι εκπληρώνουν την ερώτηση του “τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις”. Και είναι όλο αυτό το καθοριστικό του πράγματος που σε κάνει να τρέμεις όσο πλησιάζουν οι μέρες και οι ώρες που θα βρεθείς και εσύ στην θέση του εξεταζόμενου, στα ίδια εκείνα θρανία που χρόνο με τον χρόνο γίνονται μάρτυρες των γέλιων, των δακρύων και της τρομερής αγωνίας εκείνου του φαινομένου που ονομάζουμε Πανελλήνιες.

Το άγχος είναι ένας όρος άμεσα συνυφασμένος με τις εξετάσεις και είναι φυσιολογικό να υπάρχει μέχρι ένα σημείο πάντα. Και αυτό το σημείο είναι τα όρια στα οποία παύει να είναι πλέον παραγωγικό και δημιουργικό αλλά γίνεται εμπόδιο. Στον υπερβολικό βαθμό του το άγχος μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο ψυχικά αλλά και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να σε κρατάνε μακριά από τον στόχο σου και σου κάνουν την ζωή δύσκολη. Και όσο δύσκολο και αν ακούγεται, το άγχος είναι ένα ακόμα συναίσθημα που θα κληθείς να διαχειριστείς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Σαν ένας άνθρωπος με υπερβολικό άγχος μπορώ να σου πω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.

Η σωστή προετοιμασία, το μεθοδικό διάβασμα, η σωστή διατροφή και η καλή ξεκούραση παίζουν τεράστιο ρόλο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, για να νιώθεις περισσότερο ήρεμος και ψυχικά ισορροπημένος. Οι τελευταίες μέρες και οι μέρες λίγο πριν είναι και οι περισσότερο απαιτητικές από όλη την χρονιά, αφού η κούραση και η πνευματική εξάντληση μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις ακόμα περισσότερο άγχος και σαν να θες απλά να τα παρατήσεις. Τότε είναι που πρέπει να κάνεις ένα μικρό διάλλειμα, να ξεκουραστείς, να αλλάξεις λίγο παραστάσεις και να θυμηθείς τους στόχους και τις επιδιώξεις σου. Το βράδυ πριν,  προσπάθησε να κοιμηθείς μερικές ώρες και μην αναλωθείς στο διάβασμα της τελευταίας στιγμής, το οποίο μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Το μυαλό σου όταν είσαι αγχωμένος μοιάζει σαν να είναι κενό πολλές φορές και το να μην μπορείς να θυμηθείς αμέσως την τάδε ημερομηνία ή τον δείνα τύπο θα σε αγχώσει ακόμα περισσότερο. Βάλε μουσική ή την αγαπημένη σου ταινία ή βγες μια σύντομη βόλτα στον καθαρό αέρα, οτιδήποτε σε βοηθάει να ξεχαστείς και να χαλαρώσεις.

Οι ανάσες και οι ασκήσεις χαλάρωσης είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια. Αν νιώσεις ότι σε καταβάλλει ο πανικός μπορείς πάντα να ζητήσεις να βγεις από την αίθουσα, να πιείς λίγο νερό ή να ρίξεις λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου και τα χέρια σου (παραδόξως δουλεύει). Μερικές βαθιές ανάσες θα βοηθήσουν (εισπνέεις για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς για 4 και εκπνέεις για 4), όπως και το να συγκεντρώσεις την σκέψη σου και το βλέμμα σου σε ένα αντικείμενο (π.χ στον πίνακα ή στο παράθυρο). Προσπάθησε να αναγνωρίσεις το συναίσθημα του πανικού, να πάρεις απόσταση από αυτό και να προσπαθήσεις με την λογική να το μετατρέψεις σε κάτι θετικό. Βοηθάει να σκέφτεσαι το εδώ και το τώρα στο οποίο βρίσκεσαι, την προσπάθεια την οποία κάνεις εσύ για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  Επίσης μπορείς πάντα να σκεφτείς κάτι που θα σου φτιάξει άμεσα το κέφι και θα σε κάνει να ηρεμήσεις, είτε αυτό είναι ένα μέρος ή ένα πρόσωπο.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι στην τελική οι Πανελλήνιες δεν είναι και το τέλος του κόσμου, όσο και αν θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι. Η ζωή δεν τελειώνει αν γράψεις λιγότερα μόρια ή αν δεν περάσεις αμέσως στην σχολή που θες. Υπάρχουν πάντοτε λύσεις και τρόποι για να επιτύχεις τον στόχο σου και φυσικά μπορείς πάντα να ξανα-προσπαθήσεις με τις εξετάσεις. Το σημαντικό είναι να κάνεις την προσπάθειά σου όσο καλύτερα εσύ μπορείς και με το λιγότερο δυνατό άγχος. Όσο απαιτητική διαδικασία και αν είναι, να θυμάσαι ότι πάνω από όλα είναι ο εαυτός σου και η ψυχική σου υγεία.

Καλή επιτυχία!

Δέσποινα Γεώργα.