Αν υπάρχει ένα τραγούδι από τα παλιά που ακόμα προκαλεί σκιρτήματα στην καρδιά μας και αξίζει να θυμόμαστε, τότε αυτό είναι το ‘’Total eclipse of the heart’’. Η Bonnie Tyler το 1983, αποφάσισε να ερμηνεύσει το τραγούδι που έγραψε ο Jim Steinman, καθιστώντας την, την πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που έφτασε το #1 των βρετανικών charts και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών.

Την ίδια χρονιά κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες για το άλμπουμ της «Faster than the speed of the night» που πήγε κατ’ ευθείαν στην κορυφή. Ήταν η πρώτη φορά που μια βρετανίδα γυναίκα καλλιτέχνης σκαρφάλωσε στο no1 μόλις κυκλοφόρησε το άλμπουμ. Το ‘’Total eclipse of the heart’’ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παίζει στα ραδιόφωνα, να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές των καραόκε πάρτυ, και το σημαντικότερο να είναι εκεί κάθε μα κάθε φορά που η καρδιά μας βρίσκεται πληγωμένη από έναν έρωτα, και δικαίως βρίσκεται στην λίστα των 100 best break up songs of all time.

Οι στίχοι μιλάνε για μια αγάπη καταστροφική, μια αγάπη που καταναλώνει όλη τη χαρά, την ευτυχία και την ικανοποίηση, μια αγάπη που την αφήνει στην σκιά όπως λέει. Τραγουδώντας “Once upon a time I was falling in love, but now I’m only falling apart, η τραγουδίστρια μας βάζει και στους δύο κόσμους των συναισθημάτων της, έναν πριν και έναν μετά τον ερωτά της. Πως όταν κάποιος λαχταρά την αγάπη του άλλου όταν δεν είναι μαζί, αλλά που όμως όταν δημιουργήσουν σχέση … τείνουν να εκραγούν. Το τραγούδι όπως μάθαμε ήταν εμπνευσμένο από τη σχέση μεταξύ της Catherine και του Heathcliff στο μυθιστόρημα “Wuthering Heights”, που ενώ μοιράστηκαν μια έντονη και παθιασμένη αγάπη μεταξύ τους, η σχέση τους ήταν τοξική και καταστροφική. Άλλωστε ο ορισμός της έκλειψης στην αστρονομία δεν είναι άλλος από αυτό ακριβώς που συμβαίνει και σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός έρωτα, το φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο επηρεάζεται η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος, είτε διότι εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος, είτε διότι ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή, η έκλειψη είναι μία μορφή συζυγίας( ευθυγράμμιση δύο σωμάτων).

Το single πούλησε περίπου έξι εκατομμύρια αντίγραφα και έγινε τεράστια επιτυχία, εκτοξεύοντας την καριέρας της Boonie Tyler στα ύψη, με την ίδια να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι ποτέ δεν βαριέται να ερμηνεύει το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί πάντα προκαλεί συναισθήματα σε όλους. Ο μύθος των 80s σίγουρα μας έμαθε ότι ο ανεκπλήρωτος έρωτας δεν γερνάει ποτέ… αλλά ας μάθουμε και κάποια extra facts για το τραγούδι:

  1. Το Total Eclipse of the Heart παραλίγο και να μην συμβεί

Όταν το τραγούδι της Tyler ‘It’s a Heartache’ (1978) δεν έκανε την μεγάλη επιτυχία στα charts, η δημοτικότητά της άρχισε να εξασθενεί. Η αποχώρησή της από την RCA Records δεν άργησε να έρθει και αμέσως ξεκίνησε την αναζήτηση νέου μάνατζερ. Το ίδιο διάστημα πλησίασε τον Jim Steinman στιχουργό του τραγουδιστή Meatloaf, όπου εκείνη την περίοδο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με σκοπό την συνεργασία. Στην αρχή της γνωριμίας τους ο Steinman δεν ήταν πρόθυμος να αναλάβει την παραγωγή στο νέο άλμπουμ της Bonnie, “Faster Than the Speed ​​of Night”, αλλά άλλαξε γνώμη αφού άκουσε τα δοκιμαστικά ντέμο. Ο ίδιος ξεκίνησε την συνεργασία με την τραγουδίστρια  στο κομμάτι «Have You Ever Seen the Rain» , πριν καν δουλέψουνε «Total Eclipse of the Heart».

2. At first it was a Vampire Song…

Ο Steinman συνέθεσε το τραγούδι ως μέρος μιας συλλογής για το «Dance of the Vampires», ένα μιούζικαλ του 1997. Χρειάστηκε να συμπεριλάβει ένα ερωτικό ντουέτο και το “Total Eclipse of the Heart” προοριζόταν γι’ αυτό ακριβώς. Χρησιμοποίησε το Nosferatu(1922) ως έμπνευση γιατί κατά την γνώμη του αυτή ήταν μια υπέροχη ιστορία αγάπης για βαμπίρ. Τα επιδιωκόμενα θέματα του τραγουδιού είναι η δύναμη του σκότους αλλά και η τοποθέτηση της αγάπης από το φως στο σκοτάδι.

3. Είναι το δημοφιλέστερο τραγούδι κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης

Οι εκλείψεις είναι συναρπαστικά φυσικά γεγονότα που προσελκύουν πολλή προσοχή και το “Total Eclipse of the Heart” είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μουσικές επιλογές κατά την διάρκειά τους. Η έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ το 2017, δημιούργησε μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομα της τραγουδίστριας καθώς ο εορτασμός του φαινομένου έγινε σε ένα κρουαζιερόπλοιο, παρουσία της Bonnie, και το φαινόμενο ήταν απλά μαγικό.

4. Ηχογραφήθηκε εκ νέου από την Bonnie πολλές φορές

Αν και η αρχική έκδοση εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής, η Bonnie Tyler ηχογράφησε ξανά και ξανά το τραγούδι κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Για παράδειγμα, το 2003, ηχογράφησε το τραγούδι με τη Γαλλίδα τραγουδίστρια Kareen Antonn. Αυτή η γαλλική / αγγλική έκδοση μετονομάστηκε «Si Demain…», η οποία μεταφράζεται ως «Turn Around». Μια πανκ ηλεκτρονική έκδοση ηχογραφήθηκε όταν η Tyler συνεργάστηκε με τους BabyPinkStar το 2007. Η  ίδια τραγούδησε επίσης ένα ντουέτο με τον Peter Brocklehurst στο άλμπουμ του «For You» που κυκλοφόρησε το 2004.

5. Ο Russell Mulcahy σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο

Το μουσικό βίντεο για το “Total Eclipse of the Heart” είναι σχεδόν τόσο διάσημο όσο το ίδιο το τραγούδι. Το βίντεο σκηνοθετήθηκε από τον Russell Mulcahy. Η προηγούμενη δουλειά του περιλαμβάνει το μουσικό βίντεο για το «Turning Japanese» του The Vapors.

Λεμονιά Καψάλη