Ο Dior τιμά τους Έλληνες καλλιτέχνες
από την Μαριέτα Τζινιέρη
Ήρθαν επιτέλους στην δημοσιότητα από τον οίκο Dior οι αριστουργηματικές λεπτομέρειες πίσω από την συλλογή Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο. Η σχεδιάστρια Maria Grazia Chiuri συνεργάστηκε με Έλληνες δημιουργούς, οικογενειακά παραδοσιακά εργαστήρια, που φιλοτέχνησαν τα ιδιαίτερα λαογραφικά στοιχεία της συλλογής. Τώρα μέσα από μία σειρά βίντεο που δημοσιοποίηθηκαν στα social media του οίκου και σκηνοθετήθηκαν από την Marianna Economou, μαθαίνουμε από κοντά τους Έλληνες δημιουργούς και την δουλεία τους.

Τα κασκέτα των Υδραίων
Με αυτό το βίντεο ταξιδεύουμε από την Ύδρα και το Μουσείο Μπενάκη στο Παρίσι. Η σχεδιάστρια επισκέφθηκε το μουσείο και έμεινε έκπληκτη από τις παλιές υφαντικές μηχανές του ΝΗ.Μ.Α. (Νηματουγία Μέντης-Αντωνόπουλος) που λειτουργούν ακόμα. Οι μηχανές αυτές δημιούργησαν τα στριφτά σχινάκια που διακοσμούν τα κασκέτα. Τα κασκέτα τα ίδια, είναι παραδοσιακά και χειροποιήτα από το ατελιέ Τσαλαβούτας, είναι τα κασκέτα των Υδραιών, του Ωνάση και του Ζορμπά. Ο υπεύθυνος πιλοποιίας για τον οίκο Dior Stephen Jones, κατα-ενθουσιασμένος μας διηγείται πώς οι Υδραίοι ναυτικοί πέρναγαν τα σχινάκια στο λαιμό τους για να μην φύγουν τα καπέλα τους από τον αέρα. Γυρίζοντας σπίτια τους, οι γυναίκες τους τους έπλεκαν καινούργια. Έτσι τα κασκέτα τους έφτασαν να συμβολίζουν τα σπίτια τους, την καλή τύχη και την ελπίδα του γυρισμού. Ο οίκος τα ενσωμάτωσε στην συλλογή για να εκφράσει το πνεύμα του Dior που ταξιδεύει μέσω της cruise συλλογής του.
Κεντημένα στο μετάξι
Το εργοστάσιο μεταξοποιίας Silk Line στο Σουφλί επισκέφθηκε ο γαλλικός οίκος για να προμηθευτεί υφάσματα. Η Maria Grazia Chiuri επέλεξε για την συλλογή της το ύφασμα με το μοτίβο “Κυνόδοντας” που υφάνθηκε πάνω στο μετάξι. Τα αέρινα χρυσόπλεκτα φορέματα της συλλογής υφάνθηκαν με τους παραδοσιακούς αργαλειούς του οικογενειακού εργοστασίου ενώ το ελληνικό ύφασμα “Αμαλία” εντυπωσίασε την σχεδιάστρια. Στο βίντεο βλέπουμε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και την περηφάνεια του ιδιοκτήτη, κ. Κώστα Μουχταρίδη και των υπαλλήλων του για το έργο τους και το πώς αυτό θα προβληθεί στο εξωτερικό μετά από αυτήν την συνεργασία.
Το σακάκι της παράδοσης
Στο Άργος βρέθηκε επίσης το επιτελείο του Dior για να συνεργαστούν με τον ράπτη Άρη Τζονεβράκη στο οικογενειακό εργαστήριο του. Η σχεδιάστρια του οίκου θέλησε να ντύσει παραδοσιακά το κλασσικό Bar σακάκι που αποτέλεσε μέρος του θρυλικού “New Look” του Christian Dior. Πάνω του ο Τζονευράκης ύφανε παραδοσιακά μοτίβα από τα νησιά στα κουμπιά, τις ηπειρώτικες φουστανέλες στις τσέπες και την Στερεά Ελλάδα στα μανίκια. Οι παραδοσιακοί μαίανδροι από την άλλη, υφάνθηκαν πάνω στην γνωστή Book Tote bag του οίκου που διακοσμείται διαφορετικά ανάλογα την συλλογή. Περήφανοι και αγκαλιασμένοι ο κ. Τζονευράκης με τις αδεφλές του πόζαραν μαζί με την δημιουργία τους.
Η ζωγραφική πάνω στα σώματα
Με την Ελληνίδα ζωγράφο και εικαστικό Χριστιάνα Σούλου συνεργάστηκε το atelier Dior για να ζωγραφίσει πάνω στα υφάσματα των δημιουργιών τους. Η Maria Grazia Chiuri ζήτησε από την ζωγράφο να εμπνευστεί από την μεταμόρφωση, την προσαρμογή και τις φωτογραφίες Nelly’s που εκθειάζουν το σώμα σε όλην του την δυναμική έκταση. Έτσι σχεδίασε γυναικείες φιγούρες πάνω στο ύφασμα που ακουμπούν ανεπαίσθητα η μία πάνω στην άλλη και δημιουργούν μέσα από διαφάνειες μία πολύχρωμη σύνθεση. Η εικαστικός συναρπάστηκε με την ικανότητα της μόδας να σωματοποιεί την τέχνη και να την φέρνει από τα στατικά μέσα όπως οι πίνακες, στους δρόμους και την καθημερινότητα. Τα σχέδια της κόσμησαν το φόρεμα που φόρεσε η ελληνίδα Ros Georgiou στην επίδειξη.
Ελπίζουμε στο μέλλον να ξαναδοθεί η ευκαρία στους Έλληνες δεξιοτέχνες να προβάλλουν το έργο τους με τόση μεγάλη εμβέλεια.