Γράφει ο Γρηγόρης Κατσαρός

Λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει για την Marilyn Monroe, που το όνομά της έχει συνδεθεί με τις ταινίες του Hollywood, και για την Ella Fitzgerald που υπήρξε πρωτοπόρος της Jass μουσικής.

Για τις συστάσεις η αφροαμερικανίδα Ella Fitzgerald γεννήθηκε το 1917 στην Βιρτζίνια των Η.ΠΑ.. Η ίδια ως παιδί ήθελε να γίνει χορεύτρια αφού, όμως, το 1934 σε ηλικία 17 ετών κέρδισε τον ερασιτεχνικό διαγωνισμό του Apollo Theatre στην Νέα Υόρκη το τραγούδι για εκείνη ήταν μονόδρομος. Σημείωσε 60 χρόνια καριέρας, κέρδισε 14 βραβεία Grammy και συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα της εποχής στην Jazz και Pop μουσική.

Από την άλλη, η Marilyn Monroe γεννήθηκε το 1926 στο Λος Άντζελες και οι πρώτες της επιτυχίες ήρθαν το 1950 με τις ταινίες Η Ζούγκλα της Ασφάλτου του Τζον Χιούστον και Όλα για την Εύα με τη Μπέτι Ντέιβις και το 1961 με τους Αταίριαστους, μια ταινία που θεωρείται προφητική για εκείνη.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία που συνδέει την φιλία των δύο γυναικών;

Την δεκαετία του ’50 στην Αμερική οι αφροαμερικανοί θεωρούνταν ακόμα πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με αποτέλεσμα ο ρατσισμός να σταθεί εμπόδιο στην καριέρα της Ella Fitzgerald. Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες ξεκίνησαν την καριέρα τους ξεκινώντας από μπαρ του Hollywood, δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για τους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο γνωστά club του Hollywood το Mocambo Club δεν επέτρεπε στην Ella να τραγουδήσει λόγω της καταγωγής της. Η Marilyn Monroe, όμως, εκείνη την εποχή αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα του Hollywood και ήταν μεγάλη θαυμάστρια της Jazz τραγουδίστριας. Αφού έκπληκτη άκουσε όλους τους δίσκους της Ella, η ίδια η Marilyn Monroe τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη του Mocambo, Charlie Morrison, προκειμένου να την κλείσει για να τραγουδήσει στο μαγαζί του. Ό ίδιος αρχικά αρνήθηκε, η Marilyn όμως χρησιμοποιώντας τη φήμη της του έκανε μια πρόταση· εκείνος θα έκλεινε την Ella και σε αντάλλαγμα η Marilyn θα πήγαινε κάθε βράδυ στο club και θα καθόταν στο πρώτο τραπέζι! Φυσικά αυτό θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα τόσο για τη διαφήμιση του Mocambo όσο και για την Ella Fitzgerald, καθώς σύχναζαν εκεί τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood, όπως ο Frank Sinatra.

Μετά από αυτό η καριέρα της Jazz τραγουδίστριας δεν άργησε να εκτοξευτεί, η μεγάλη της επιτυχία στο κοινό του Mocambo οδήγησε τον ιδιοκτήτη του να επιμηκύνει κατά μια εβδομάδα τις εμφανίσεις της Ella λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η σχέση των δύο γυναικών δεν σταμάτησε εκεί, οι δυό τους – αν και διαφορετικοί χαρακτήρες – ανακάλυψαν τις κοινές ιστορίες από το παρελθόν τους, γεγονός που τις σύνδεσε ακόμα περισσότερο. Μετά τον θάνατο της Marilyn Monroe η Ella Fitzgerald είπε για εκείνη:

I owe Marilyn Monroe a real debt … she personally called the owner of the Mocambo, and told him she wanted me booked immediately, and if he would do it, she would take a front table every night. 

She told him – and it was true, due to Marilyn’s superstar status – that the press would go wild.