Η δημιουργία μουσικής και η γέννηση των τραγουδιών είναι κάτι παραπάνω από μία αρμονική μελωδία και στίχους. Όμως αυτό η Αmy το γνώριζε είδη ή μάλλον το ένιωθε. Η διαχρονική Αmy Winehouse ήταν Βρετανίδα τραγουδίστρια-συνθέτρια που από μικρή ηλικία όπως φάνηκε είχε την καλλιτεχνική κλίση ενός τραγουδοποιού και τραγουδιστή. Σε ηλικία μόλις 13 ετών έχοντας μάθει να παίζει κιθάρα ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα της τραγούδια ένα χρόνο μετά.

Δεν επεδίωξε την διασημότητα μέσα από τα τραγούδια της. Ήταν και θα είναι μία ταλαντούχα μουσικός με χαρακτηριστικό την ιδιαίτερη χροιά της. Τα τραγούδια της Αmy ήταν δημιουργημένα μέσα από εμπειρίες της ζωής της. Δεν μπορούσε η ίδια να δημιουργήσει ένα τραγούδι αν δεν εμπεριείχε μέσα ένα βίωμα της. Ήταν η αυτοβιογραφία της. Μέσα από αυτά επικοινωνούσε και εκφράζοταν καλλιτεχνικά. Ήταν η διέξοδος της για να διατυπώνει τις σκέψεις της. Ένα φανερό κρυφό ημερολόγιο της καρδιάς της.

Γράφω τραγούδια επειδή έχω ανάγκη να προκύψει κάτι καλό μέσα από κάτι κακό. Σκέφτομαι καμιά φορά ότι θα πεθάνω αν δεν γράψω αυτό που αισθάνομαι».

Η μουσική της ήταν ο τρόπος της για να επικοινωνεί τα αισθήματα της. Ήταν ανάγκη. Και για αυτό κάθε τραγούδι που δημιουργούσε ήταν βαθυστόχαστο, αυθόρμητο και αυθεντικό.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να γίνω διάσημη, αλλά γιατί θέλω να ανταγωνιστώ τον εαυτό μου. Αν όλα γίνουν λάθος, θα μου μείνει η μουσική μου».

Και έτσι έγινε. Μόνο που τίποτα δεν πήγε στραβά. Τα τραγούδια της έδωσαν έμπνευση σε νέους καλλιτέχνες και άφησαν τον χώρο της μουσικής πιο πλούσιο. Η μαγική φωνή της, με τα δυναμικά της κοντράλτο φωνητικά και την μίξη διάφορων μουσικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της σόουλ, τζαζ και Rhythm n’ Blues ήταν ο πυλώνας της μουσικής της.

Τωρινοί εν ζωή καλλιτέχνες δέχτηκαν την ευχάριστη επιρροή της Αmy. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Lady Gaga που δήλωσε πως χωρίς την μουσική της ταλαντούχας Amy η ποπ δεν θα άλλαζε. -Η Amy σκόρπιζε ελπίδα και δεν αισθανόμουν μόνη- Αλλά ακόμα και η Adele χάρη σε εκείνη ξεκίνησε να συνθέτει τραγούδια και να ζει τον ενθουσιασμό μέσα από την βρετανική νεανική μουσική της.

Όμως τι ιστορία κρύβει κάθε τραγούδι της Αmy ?

BACK TO BLACK

Αντιπροσωπεύει μία δύσκολη στιγμή για την Amy αφού μία σχέση σημαντική για εκείνη τελειώσει και θρηνεί μέσα από μία σύνθεση της την απώλεια της. Συγκεκριμένα η ίδια δήλωσε πως: Ένιωθα πως δεν μου είχε μείνει τίποτα από το να γυρίσω στο σκοτάδι.-Εκεί ήταν το σημείο που για αρκετούς μήνες στράφηκε στο αλκοόλ για να ξεχάσει όπως ήλπιζε την λήξη της σχέσης της. Το τραγούδι αναφέρεται για όσους πιστεύουν ή οι καταστάσεις τον έκαναν να πιστεύει πως δεν αξίζει ευτυχία.

Rehab

Η Amy κάθε φορά προσπαθούσε σε μια δυσάρεστη κατάσταση προσπαθούσε να δει το φως μες το σκοτάδι. Έτσι όταν κύλησε στον αλκοολισμό, ο πατέρας της προσπάθησε να την παρακινήσει για να πάει απεξάρτηση κάτι όμως που την έβρισκε κάθετη. Αναφέρεται στην δυσκολία της Amy στον αλκοολισμό και στην άρνηση της απεξάρτησης.

Η Amy η ταλαντούχα γυναίκα, αυθόρμητη δυναμική αλλά ταυτόχρονα και ευάλωτη, αντισυμβατική με την εποχή της, με την αγάπη της για τα 60s και την χαρακτηριστική χροιά της απεβίωσε 10 χρόνια πριν εξαιτίας υπερβολικής δόσης ουσιών σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Άλλαξε την μουσική για πάντα μαζί και τους ανθρώπους. Η συνεισφορά και η συντροφιά της θα μείνει πάντα χαραγμένη στα τραγούδια της και θα μας συντροφεύει σε μία εκδρομή, χορό, χωρισμό. Γιατί μια ιέρεια της Σόουλ δεν πεθαίνει ποτέ.

If I died tomorrow I’d be fulfilled

Πηγή: https://www.bbc.com