Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Η Σύρος είναι το νησί με τα λουκούμια, την Φραγκοσυριανή, τον Βαμβακάρη και τον Ελ Γκρέκο. Είναι το νησί με τις βουκαμβίλιες, τα πολύχρωμα σπιτάκια, τα πλακόστρωτα στενά, τις παραλίες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του, τον κόσμο που απλώνεται σαν τα μυρμήγκια στους δρόμους του και σε προσπερνάει πάντοτε με ένα χαμόγελο. Είναι το νησί που είναι και μία μικρή πόλη αλλά και ένα μεγάλο χωριό και που τέλος πάντων όλοι οι καλοί χωράνε!

Πιο πολύ από όλα θέλω να σου μιλήσω για την παραλία του Γαλησσά, μια ατελείωτη παραλία η μισή οργανωμένη και η μισή ανοργάνωτη, με άμμο που χρύσιζε σαν να είχε ρίξει κάποιος χρυσόσκονη με το κιλό. Τα νερά ήταν πεντακάθαρα, ήρεμα και καταγάλανα και η σκιά από τα αρμυρίκια θεόσταλτη˙ να κάθεσαι με τις ώρες. Διαμάντι όμως ήταν και η παραλία που βρισκόταν ακριβώς από πίσω, για campers και γυμνιστές και για όσους πιστούς προσέλθουν. Με λίγη (έως αρκετή) ανάβαση από εκεί μπορείς να φτάσεις και στο εκκλησάκι της Αγίας Πάκου και σου υπόσχομαι θα δεις το πιο ωραίο ηλιοβασίλεμα που έχεις δει ποτέ σου.

Το δεύτερο καλύτερο ηλιοβασίλεμα θα το δεις στην Άνω Σύρο μπροστά στην καθολική εκκλησία που θα έχεις όλη την Ερμούπολη στο πιάτο. Μπορεί να σου βγει η γλώσσα στο περπάτημα και την ανηφόρα αλλά η θέα, η διαδρομή μέσα από τα στενά και τα πολύχρωμα σπίτια θα σε αποζημιώσουν και η πορεία σου θα είναι μια ατελείωτη στάση για φωτογραφίες. Το μουσείο για τον Βαμβακάρη, τα πανέμορφα μαγαζιά με τα παραδοσιακά φαγητά ή τα αναμνηστικά, οι εκθέσεις τέχνης που συνήθως στήνονται τα καλοκαίρια είναι λίγα από τα πράγματα που θα συναντήσεις στην περιοχή της Άνω Σύρου. Και που θα σε καταπλήξουν.

Όσον αφορά το φαγητό θα γευτείς φανταστικά τυριά, κάπαρη, αλλαντικά και λουκάνικα. Θα δοκιμάσεις τα συριανά λουκούμια σε κάθε πιθανή γεύση και συνδυασμό, τις πεντανόστιμες χαλβαδόπιτες τους και πάντοτε μα πάντοτε θα σε κερνάνε χειροποίητα γλυκά μετά το γεύμα σου στην ταβέρνα. Όσον αφορά τους ανθρώπους θα σε καλοδεχτούν, θα είναι εκεί να σου προσφέρουν τις συμβουλές τους, θα είναι εκεί να σε εξυπηρετήσουν και να σε «φιλοξενήσουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μιλάμε για ανθρώπους ζεστούς και όμορφους και αυτό νομίζω είναι ένα από τα πράγματα που είναι αναντικατάστατα στο νησί.

Η Σύρος είναι από τα νησιά που όπως και να το κάνουμε έχει μια κάποια τουριστική πλευρά. Η πραγματική της όψη όμως είναι εκείνη που θα σε κάνει να την ερωτευτείς μια για πάντα. Όλα είναι θέμα οπτικής. Και επιλογής. Και, αν με ρωτάς, και λίγου ψαξίματος. Γιατί, άλλωστε, ρωτώντας πας στην πόλη. Και είναι μια μαγευτική πόλη, μια μεθυστική πόλη που θα σε κάνει να ζήσεις ακόμα πιο έντονα την ιδέα του καλοκαιριού σου.

Άνω Σύρος