ΠΡΟΣΟΧΗ! Το παρακάτω άρθρο περιέχει spoilers!

Στις περισσότερες ταινίες της disney, η ιστορία επικεντρώνεται στους καλούς χαρακτήρες. Οι κακοί είναι πιο περιθωριοποιημένοι. Είναι διαβολικοί. Στην Cruella όμως ισχύει- είναι διαβολική αλλά γιατί; Βλέπετε πέρα από την επιφανειακή, στιλάτη και μοδάτη Cruella δεν γνωρίζουμε τίποτα για εκείνη. Είναι η κακιά που αγαπάμε να μισούμε. Η Cruella αποφασίζει όμως να ξανασυστηθεί για να την καταλάβουμε λίγο καλύτερα. Θέλει να αποκτήσει την φωνή που της έκλεψαν και χάρη στον εκπληκτικό σκηνοθέτη Κρεγκ Γκιλέσπι που επεδίωξε να τονίσει την φεμινιστική πλευρά της Cruella και να δώσει ένταση στην πολύπλευρη προσωπικότητα της χωρίς να ωραιοποιήσει ούτε την ανθρώπινη, ούτε την κακιά της πλευρά, της η Cruella μας ξανασυστήνεται.

Το φεμινιστικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της Cruella είναι κάθε άλλο από ρηχό. H Cruella δεν είναι ένας ρηχός χαρακτήρας. Είναι σκοτεινός και πολύπλευρος. Είναι σαν έναν περίτεχνο πίνακα με αποχρώσεις του μαύρου. Πλέον επιδεικνύει την κυρίαρχη και στιβαρή δυναμική πλευρά της. Παλεύει για τα όνειρα της και δεν τα παρατά. Αν κάποια κακιά μπορούσε να πει το ρητό- θα ‘ταν η Cruella

I’m a woman here me roar

-Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή

Το ταξίδι ξεκινάει από τα groovy 60s, όπου και γνωρίζουμε ένα μικρό κορίτσι, την Εστέλα. Η Εστέλα προσπαθεί να είναι το καλό παιδί που θέλει η μητέρα της. Να μην μπλέκει σε μπελάδες, να’ναι “καλό παιδί”. Καταπιέζοντας όμως, την Κρουέλα. Ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι με φιλοδοξίες και όνειρα. Γεννήθηκε για να ξεχωρίζει. Δεν της είναι εύκολο να μην είναι ο εαυτός της. Αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σχολείο και εξαιτίας της ατίθασης συμπεριφοράς της αποβάλλεται.

Φεύγει με την μητέρα της από την πόλη που έμεναν, όμως μετά από ένα τραγικό συμβάν, τον φαινομενικά ατυχή θάνατο της μητέρας της, γεμάτη ενοχές επειδή την έκαναν να πιστέψει πως εκείνη ευθύνεται , βρίσκεται μόνη της στους δρόμους του Λονδίνου. Περιπλανιέται εκεί με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Ναι, καλά ακούσατε η Κρουέλα δεν μισεί τα σκυλιά. Η ιστορία εξελίσσεται και φτάνει μέχρι και τα fabulous 70s, όπου και πλέον μαζί με τους φίλους της, Τζάσπερ και Οράτιο, ζουν μια ζωή γεμάτη κλοπές. Μέσα από τις κακουχίες της ξαναβρίσκει τη χαμένη οικογένεια, μέσα από τους δύο φίλους της.

Μόνο που η Εστέλα έχει άλλα σχέδια για την ζωή της και το όνειρό της είναι να γίνει μια διάσημη σχεδιάστρια μόδας. Είναι ταλαντούχα και ξεχωριστή και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αποφασίζει να βγάλει τα όνειρά της από την αναμονή και ξεκινά να δουλεύει για την Βαρόνη φον Χέλμαν και τον διάσημο οίκο μόδας της, Liberty. Με την υποστήριξη των φίλων της και την δύναμη ψυχής οι ικανότητές της εξελίσσονται ταχύτατα. Παρ΄όλες τις αποδοκιμασίες της Βαρόνι, ένας ενσαρκωμένος νάρκισσος σε άνθρωπο, δεν τα παρατά.

Η Βαρόνι τυφλωμένη από την μισαλλοδοξία είναι έτοιμη να σκοτώσει ή διώξει οποιονδήποτε από τον δρόμο του για την επιτυχία. Μόνο που η σχέση μεταξύ της Εστέλα και της Βαρονι ξυπνά την Κρουέλα.

Μετά την αποκάλυψη και σύνδεση γεγονότων για το πως το μόνο ενθύμιο της μητέρας της το είχε η Βαρόνι, σκοπός της Cruella είναι να αποχρωματίσει την Βαρόνι στον χώρο της μόδας κάνοντάς τη 2ου επιπέδου σχεδιάστρια. Ο χειρότερος εφιάλτης ενός νάρκισσου να μην είναι όσο τέλειος όσο νομίζει. Η Cruella ξέρει πως να παίρνει αυτό που θέλει. Και κυρίως να προκαλεί αντιδράσεις.

Η γλυκιά Εστέλα όμως αρχίζει να ξεθωριάζει και η Cruella να παίρνει τη θέση της. Αδίστακτη και εγωκεντρική θέλει να πετύχει τον σκοπό της.

Όσο το σχέδιο πετυχαίνει η πλέον Cruella μαθαίνει συνταρακτικά νέα για τον θάνατο της μητέρας της. Δεν ήταν θάνατος αλλά δολοφονία από τη Βαρονι. Εσάς πως θα σας φαινόταν αν η μητέρα σας δολοφονήθηκε γιατί χαλούσε τα σχέδια της Βαρόνι; Ναι, έτσι και η Κρουέλα δεν το πήρε καλά.

Η Cruella μετά από αυτά τα συνταρακτικά νέα, νιώθει ότι ο κόσμος της γκρεμίζεται. Θέλει να πάρει εκδίκηση από την Βαρόνι ακόμη πιο πολύ… Έτσι βάζει σε εφαρμογή το σατανικό της σχέδιο. Όχι μόνο να καταστρέψει την Βαρόνι. Αλλά να την εξαφανίσει. Στον χώρο της μόδας χωρά μόνο μια.

Οι ανατροπές και τα μυστικά δεν σταματάνε όμως. Εκτός από τη δολοφονία της μητέρας της μαθαίνει πως δεν ήταν το βιολογικό της παιδί, Αλλά της κόρη της…Βαρόνι. Έχοντας περάσει μια ζωή που κρυβόταν και δεν ήταν ο εαυτός της αποφασίζει να απελευθερώσει τον εαυτό της από ενοχές καθώς δεν ευθύνεται για τον θάνατο της μητέρας της και να ξεκινήσει να είναι η Cruella.

Στο τέλος της ταινίας έχουμε δύο ακόμα μπόνους θανάτους. Που και οι δυο αφήνουν την Cruella να είναι αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει. Να είναι ανθρώπινη και κακιά ταυτοχρόνως.

Η Εστέλα πεθαίνει, δίνοντας χώρο στην Cruella να ανθίσει. Γιατί όταν κρατιόμαστε από το παρελθόν δεν μπορούμε να έχουμε παρόν πόσο μάλλον μέλλον. Μερικές φορές ένας θάνατος μπορεί να σε απελευθερώσει. Ειδικά όταν αυτός είναι των φόβων σου.

Καμιά φορά για να είσαι ο εαυτός σου πρέπει το κομμάτι που δεν σε χαρακτηρίζει πια να πεθάνει. Και έτσι έκανε η Cruella.

Ως χαρακτήρας η Cruella έχει περάσει πολλά. Δεν είχε εύκολη ζωή. Με την Cruella υπογραμμίζεται το πως τα παιδικά ψυχικά τραύματα μπορούν να μας καταπιέζουν καθώς και η κοινωνική πίεση πως μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ειδικά στην παιδική ηλικία. Καθώς και οι ακραίες μορφές ναρκισσισμού κρύβουν πίσω τους ένα πληγωμένο παιδί, καθώς η ηρωίδα μας αποσπά τέτοια χαρακτηριστικά.

Επομένως είναι μία ταλαντούχα θλιμμένη και εκδικητική γυναίκα με πολλές φιλοδοξίες και ικανότητες. Από εδώ- Η Cruella