September Blues… και αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό για αυτό το συναίσθημα, γιατί για συναίσθημα πρόκειται, θα διαλέγαμε τον εξής: Η λεγόμενη ”μελαγχολία” του Σεπτεμβρίου είναι το αίσθημα της θλίψης που εμφανίζεται με το τέλος του καλοκαιριού, και σε απλά ελληνικά, είναι η ώρα που κάθε κατεργάρης πρέπει να γυρίσει στον πάγκο του. Τα blues του Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζονται από απροσεξία, αδιαθεσία και μια μικρή λαχτάρα. Τον Σεπτέμβριο στη γλώσσα μας κυριαρχεί το ” δεν ξέρω”, το ”φοβάμαι”, και το ”θα κάτσω σπίτι” μπαίνει σχεδόν σε κάθε πρόταση για έξοδο. Η επιστροφή στην ρουτίνα, μετά από τις διακοπές πάντα φαντάζει δύσκολη, γιατί κυρίως, η θάλασσα, ο ήλιος, η ανεμελιά του καλοκαιριού, το αυγουστιάτικο φεγγάρι και το καρπούζι ποτέ δεν μας είναι αρκετά, και πάντα θέλουμε λίγο ακόμα. Οι μέρες ήδη ξεκίνησαν να μοιάζουν πιο σκοτεινές και πιο κρύες… οι δουλειές για τους μεγάλους, το σχολείο για τους μικρούς, όπως και τα νέα ξεκινήματα είναι καθοδόν. Και καθώς το φετινό καλοκαίρι μοιάζει με ότι πιο όμορφο και γλυκό έχουμε βιώσει το τελευταίο διάστημα, και τα καλά αποθέματα ενέργειας αρχίζουν και στερεύουν, σίγουρα χρειαζόμαστε κάτι που θα μας επαναφέρει στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό και εμείς ετοιμάσαμε μια λίστα με χρήσιμα tips για μια ομαλή προσγείωση στην καθημερινότητα, μέχρι το καλοκαίρι να έρθει ξανά!

1.Ας ξεκινήσουμε με την αποδοχή!

Ξεκινώντας θα ήταν πάρα πολύ ωραίο και χρήσιμο να το αποδεχτούμε – το καλοκαίρι τελείωσε. Μπορούμε να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να αναπολήσει, να συζητήσει, ακόμα και να γκρινιάξει τις πρώτες μέρες στη δουλεία, για το πόσο ωραία πέρασε στις διακοπές του, μέχρι και να αναρωτηθεί γιατί γύρισε και τι κάνει γενικά στη ζωή του. Αυτό και άλλα πολλά είναι αποδεχτά μέχρι και το τέλος του μήνα, αρκεί στη  συνέχεια να προσδιορίσουμε ίσως καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι οκ, στο τέλος των διακοπών μας να είμαστε λίγο θλιμμένοι και όχι ακόμα δημιουργικοί… σύντομα θα ξαναβρούμε τον ρυθμό μας.

2. Θυμηθείτε : Χρειαζόμαστε τη δουλειά ως αντίθεση!

Ποιος δεν θα ήθελε οι διακοπές να κρατούσαν για πάντα; Παρόλα αυτά, αν το σκεφτούμε καλύτερα, οι διακοπές είναι μια υπέροχη ανταμοιβή μετά από πολλές κουραστικές μέρες στη δουλειά και στην αντίθεση αυτή, της κούρασης με την ξεκούραση, κρύβεται όλη η μαγεία των διακοπών. Επίσης κανένας δεν μπορεί να σου πει τι θα σκέφτεσαι, οπότε μπορείς κιόλας άμεσα να  προγραμματίσεις  τις επόμενες διακοπές σου, και να αισθανθείς ευθύς καλύτερα. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι η ίδια η δουλειά, και ό,τι την περιβάλλει είναι από μόνο του ένα σημαντικό κομμάτι της ευημερίας μας.

3. Κοιτάξτε πίσω… αλλά και μπροστά

Ρωτήστε τον εαυτό σας  πώς το κάνατε την προηγούμενη φορά και θυμηθείτε τα βήματα. Είναι καλύτερο για εσάς να ξεκινήσετε λίγο πιο χαλαρά ή να πέσετε κατευθείαν σε ένα βαρύ πρόγραμμα; Και αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό που σας εκφράζει για αρχή είναι το χαλαρό μοτίβο, ίσως αυτό να  λειτουργήσει και ως άμυνα για τις πιο δύσκολες μέρες που έρχονται. Επίσης θυμηθείτε ότι απομένουν λίγες ίσως πιο ζεστές μέρες και αν έχετε ωραία σχέδια για το βράδυ, η δουλειά σας θα είναι επίσης πολύ πιο διασκεδαστική.

4. Η κλασσική λίστα και το γνωστό sleep well

Πριν ακόμα επανέλθεις στη δουλειά ή το διάβασμα, είναι σημαντικό να νιώθεις ότι υπάρχει μια οργάνωση. Η κλασσική λίστα με things to do είναι απαραίτητη για να μην νιώσεις αφενός ότι πνίγεσαι και αφετέρου θα βοηθήσει σημαντικά το μυαλό σου να μη ξεχάσει κάτι πολύ σημαντικό.  Ο ύπνος σαφώς παίζει και αυτός τον ρόλο του καθώς το καλοκαίρι λόγω έλλειψης υποχρεώσεων , συχνά αναταράσσεται με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε ότι ώρα θέλουμε και να μην μας νοιάζει. Με την επιστροφή όμως στην καθημερινότητα ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος και υπεύθυνος, κυρίως για την καθημερινή μας ενέργεια. Προσπάθησε λοιπόν να ξεκινήσεις να κοιμάσαι σωστά κάθε βράδυ (περίπου 7-8 ώρες) πριν ακόμα να ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις σου, π.χ. δουλειά, ώστε ο οργανισμός σου να συνηθίσει σε αυτό το πρόγραμμα.

5. Μια ώρα ακόμα ‘’διακοπές’’

Σκέψου κάποια δραστηριότητα που έκανες στις διακοπές και σε γέμιζε πολύ και διατήρησέ την (ίδια ή σε λίγο διαφορετική μορφή, προσαρμοσμένη στην after summer καθημερινότητα σου). Μπορεί για παράδειγμα να είναι ένα πλούσιο πρωινό που θα απολαμβάνεις με την ησυχία σου, να διαβάζεις το βιβλίο σου κάθε βράδυ ή να βγαίνεις για περπάτημα.

6. August is like Sunday

Ο Αύγουστος είναι σαν την Κυριακή άμα το καλοσκεφτείς. Είναι αυτό το συναίσθημα που ακόμα είναι τεχνικά Σαββατοκύριακο (καλοκαίρι σε αυτή την περίπτωση), αλλά όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Δευτέρα( Σεπτέμβριος) δεν αργεί να έρθει, και ήδη αισθανόμαστε το βάρος της πολυάσχολης εβδομάδας που έχουμε μπροστά μας . Μερικές φορές αυτό μας ενθουσιάζει… λίγο, και άλλες μας προκαλεί αυτό το βαρύ, συναίσθημα (Sunday Blues – September Blues). Έτσι λοιπόν μπορούμε λίγο ευκολότερα να αντιμετωπίσουμε την μελαγχολία μας αν σκεφτούμε πως το ίδιο συναίσθημα το βιώνουμε 52 φορές σε έναν ολόκληρο χρόνο, και κάθε μα κάθε φορά παραμένει το ίδιο. Ας προχωρήσουμε λοιπόν… και ας απολαύσουμε τις μέρες όπως ακριβώς μας αξίζει, χωρίς στρες, γιατί η επόμενη Κυριακή – καλοκαίρι πάντα θα είναι κοντά.

7. Απολαύστε το ‘’τώρα’’

Καθώς κοιτάμε μπροστά και ετοιμαζόμαστε για μια πολυάσχολη σεζόν, ας βεβαιωθούμε ότι θα παραμείνουμε πλήρως παρόντες στο «τώρα». Αρχές Σεπτεμβρίου είναι μια υπέροχη περίοδος και πολλοί είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν ότι το φθινόπωρο τυγχάνει να είναι μια από τις ωραιότερες εποχές. Μετά τη ζέστη του καλοκαιριού, τα λουλούδια παίρνουν επιτέλους ανάσα, οι πρώτες βροχές μας χαρίζουν την εκπληκτική μυρωδιά της βρεγμένης γης, και το τοπίο ξαφνικά δείχνει να αποκτά τα χρώματα των πεσμένων φύλλων. Οι γάτες του σπιτιού ξανασυστήνονται με την αγαπημένη γωνιά του καναπέ, και ήρθε η ώρα να κάνουμε και εμείς το ίδιο( και νομίζω πως υπάρχει ήδη κάτι ωραίο σε όλο αυτό). Extra info: Στις χώρες της Άπω Ανατολής, όπως είναι η Ιαπωνία και η Κορέα, οι άνθρωποι αγαπούν ιδιαίτερα το φθινόπωρο και συχνά βγαίνουν όπως λένε για να «κυνηγήσουν τα φθινοπωρινά χρώματα». Χρησιμοποιούν αυτή την έκφραση για να περιγράψουν τις φθινοπωρινές βόλτες που κάνουν για να θαυμάσουν την τέχνη της φύσης, και σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσουμε και εμείς!

8. Summer is a state of mind

…και γι’αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η διάθεση του καλοκαιριού είναι μία εσωτερική κατάσταση, την οποία μπορούμε να επιλέξουμε να διατηρήσουμε ολόκληρο τον χρόνο. Ο πιο ανέμελος τρόπος ζωής και η πιο ήρεμη διαχείριση της καθημερινότητάς, μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε μια βελτιωμένη διάθεση, να μας κάνει πιο παραγωγικούς και ευχάριστους. Αν μας ταιριάζει λοιπόν, γιατί όχι;

Λεμονιά Καψάλη