Όλα αυτά που ζει η Ελλάδα τελευταία, αλλά και ολόκληρη η υφήλιος με βάζουν σε βαθύ προβληματισμό για το πώς μπορούμε να ζήσουμε από δω και πέρα ποιοτικότερα, αφήνοντας μικρότερο αποτύπωμα στον πλανήτη. Η οικονομική κρίση, ο κορονοϊός, η καταστροφή του περιβάλλοντος, αναδεικνύουν το αδιέξοδο του σύγχρονου ανθρώπου, σε μια κοινωνία υπερκατανάλωσης, η οποία δεν του ταιριάζει. Η λύση φυσικά δεν είναι να απαρνηθεί όλα όσα με τόσους κόπους κατέκτησε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να επιλέξει τι είναι χρήσιμο, τι πραγματικά έχει αξία γι’ αυτόν. Η λύση είναι η επιλογή, το μέτρο και η ομαλή του μετάβαση σε έναν πιο απλό τρόπο ζωής.

Κι εδώ έρχεται η θεωρία του μινιμαλισμού να ενισχύσει την ιδέα της απαλλαγής από κάθε τι περιττό.  Άλλωστε, η ουσία της ζωής βρίσκεται στη φροντίδα του εαυτού, στις ανθρώπινες σχέσεις και στη δημιουργία. Τα άλλα όλα είναι υποκατάστατα μιας ψευδούς ευτυχίας, με σκοπό να ξεγελαστεί ο χρόνος. Κατά τη γνώμη μου, για να οδεύσουμε στην ευτυχία, πρέπει να εστιάσουμε στα εξής:

  • Φροντίδα του εαυτού μας

Η φροντίδα του εαυτού μας αφορά τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία. Απολαύστε μικρές στιγμές με τον εαυτό σας, όπως ένα χαλαρωτικό ντους, ένα καλό βιβλίο, μια βόλτα και απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις της ημέρας. Ο οργανισμός μας χρειάζεται τόσο συχνά επαναφόρτιση, όσο οι ηλεκτρικές μας συσκευές.

  • Αληθινή επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας

Στην προσπάθειά μας να προλάβουμε τους έντονους ρυθμούς που μας επιβάλλει ο τρόπος ζωής μας, συχνά καταλήγουμε στη δημιουργία ευκαιριακών ανθρώπινων σχέσεων, αποκρύπτουμε αλήθειες, συμβιβαζόμαστε μέσα σε συνθήκες που δεν ταιριάζουμε. Η αληθινή επικοινωνία, μπορεί να απομακρύνει ανθρώπους, αλλά θα δημιουργήσει και ισχυρούς δεσμούς με κάποιους άλλους. Η ουσία βρίσκεται άλλωστε στην ποιότητα.

  • Δημιουργία

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του δημιουργικό ον. Αυτό φαίνεται έντονα στα μικρά παιδιά, που δεν σταματούν να δημιουργούν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Αργότερα, μεγαλώνοντας, συχνά γεμίζουν  φόβους, ανασφάλειες, ενώ μπαίνουν στα καλούπια της σημερινής κοινωνίας, χάνοντας τη δημιουργικότητά τους και δυστυχούν. Γι’ αυτό αγαπημένοι δημιουργήστε, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Χαρείτε και απολαύστε τη ζωή, με τον δικό σας ξεχωριστό τρόπο.

  • Επαφή με τη φύση

Η φύση είναι το σπίτι μας. Πόση χαρά μπορεί να πάρει κανείς, φυτεύοντας απλά ένα λουλούδι, κάποια μυρωδικά ή φτιάχνοντας έναν κήπο, περπατώντας στο δάσος και μυρίζοντας καθαρό αέρα;  Φέτος, πονέσαμε μπροστά σε τόσες απώλειες που την αφορούσαν. Καιρός να επενδύσουμε σε αυτή, γιατρεύοντας δικές της πληγές και δικές μας. Ίσως κάπως έτσι έρθουμε πιο κοντά στο κέντρο μας. Ίσως αγαπήσουμε τους ανθρώπους λίγο περισσότερο.

  • Δημιουργία στόχων

Οι στόχοι θα μας βοηθήσουν να επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν πραγματική αξία για μας. Σε επόμενο στάδιο, με την επίτευξή τους θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή μας και τα επίπεδα χαράς. Ειδικά σε δύσκολες περιόδους ζωής, οι στόχοι και τα μικρά άλματα προόδου αποτελούν κινητήρια δύναμη για να προχωρήσουμε και να εστιάσουμε στα σημαντικά που θα μας κάνουν ευτυχισμένους.

  • Αγορά όσων έχουμε ανάγκη

Ο σημερινός τρόπος ζωής συχνά μας παρασύρει στον υπερκαταναλωτισμό. Ποιο κενό άραγε συμπληρώνει η ακόρεστη μανία μας να αγοράζουμε τα πάντα; Ένα είναι σίγουρο, πως η υπερπληθώρα, όχι μόνο μας δίνει μια πρόσκαιρη χαρά, αλλά μας απομακρύνει και από τους στόχους μας. Αγοράστε, λοιπόν, όσα είναι απαραίτητα για σας. Απαλλαγείτε από τα περιττά, δωρίζοντάς τα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και γεμίστε ευτυχία και ηρεμία.

  • Ευγνωμοσύνη

Καλό είναι να θυμόμαστε πως αν δεν είναι υγείας, δεν είναι πρόβλημα. Να είστε ευγνώμονες με ό,τι έχετε, διεκδικώντας ταυτόχρονα όσα σας αξίζουν. Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να ζούμε την κάθε στιγμή, εκτιμώντας τα όσα μέχρι τώρα έχουμε κατακτήσει.

  • Ασχολία με ό,τι μας κάνει χαρούμενους

Είτε αφορά σε ανθρώπους, είτε σε προσωπικά ενδιαφέροντα, οφείλουμε να φέρουμε στη ζωή μας όσα μας δίνουν χαρά. Αξίζουμε τη χαρά και την ευτυχία.

Για όσα σας λέω παραπάνω προσπαθώ. Δεν είμαι τέλεια! Η ουσία όμως βρίσκεται στην προσπάθεια, στο ταξίδι μας για την κατάκτηση της ευτυχίας. Όσο αυτό διαρκεί, τόσο θα γνωρίζουμε καινούριους προορισμούς και θα κάνουμε βήματα πιο κοντά στον εαυτό μας και τη ζωή.

Φωτογραφία: Άννα Εκλεμέ