Η πολυαναμενόμενη ταινία « Ο άνθρωπος του Θεού» βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες του ελληνικού χώρου στις 26 Αυγούστου, με μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολύ γνωστά ονόματα του διεθνούς και ελληνικού χώρου, όπως ο Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, ο Mickey Rourke, ο Χρήστος Λούλης, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιάννης Στάνκογλου, η Τάνια Τρύπη, η Μαρθίλια Σβάρνα, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος, ο Γιάννης Αναστασάκης, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Βασίλης Κουκαλάνης, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Μιχάλης Οικονόμου, η Τόνια Σωτηροπούλου, η Κορίνα-Άννα Γκούγκουλη, ο Μάνος Γαβράς, ο Σαράντος Γεωγλερή και ο Παναγιώτης Μαρίνο. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκει στην Yelena Popovic.

Η ταινία απευθύνεται στον βίο του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος είναι νεότερος Άγιος της Εκκλησίας μας, εξυμνώντας τα 100 χρόνια που έχουν συμπληρωθεί από την κοίμησή του. Από την αρχή μέχρι το τέλος η ταινία διακρίνεται για την απλότητα και τη δωρικότητά της ως προς το σενάριο, δίνοντας τον χώρο στους ηθοποιούς να μαγέψουν με τις υπέροχες ερμηνείες τους. Επίσης, κατά τη διάρκειά της δεν είναι ιδιαίτερα έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται  ο Άγιος Νεκτάριος ως άνθρωπος. Ο θεατής, είτε πιστεύει στον Θεό, είτε όχι, ταυτίζεται με τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής του Αγίου και αισθάνεται την απόλυτη γαλήνη, όταν βλέπει τον ίδιο στο τέλος να επιλέγει πάντα την αγάπη.

Ο ρόλος του Αγίου Νεκταρίου ενσαρκώνεται από τον Άρη Σερβετάλη, ο οποίος είναι καθηλωτικός σε κάθε του λέξη, κάθε έκφραση του προσώπου και του σώματός του καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Συγκλονιστική είναι και η ερμηνεία της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη. Η ταινία ολοκληρώνεται με τα υπέροχα σκηνικά, τα κοστούμια, που διαλέχτηκαν ένα- ένα και μετά από πολύ κόπο, από τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Εύα Νάθενα, καθώς και το ελαφρύ και προσεκτικό μακιγιάζ να προσθέτουν στην απλότητα των στιγμών.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Ζbigniew Preisner, με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης μουσικού και τραγουδίστριας Lisa Gerrard, της βυζαντινής χορωδίας «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» και του αριστοτέχνη σολίστ στο κανονάκι Πάνου Δημητρακόπουλου. Φαίνεται πως η μουσική είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το ύφος της, ενισχύοντας τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα. Κι ενώ περίμενα η ταινία να έχει πιο δυνατή και συγκινησιακή μουσική, αρχίζω να πιστεύω σε μια επιδιωκόμενη δημιουργία ελευθερίας συναισθημάτων από μέρους της σκηνοθέτη, που θα βοηθήσει τον θεατή να αισθανθεί ακόμη και μέσα στον πόνο του πρωταγωνιστή τη δύναμη της αγάπης.

Τη δύναμη εκείνη που αντιστέκεται σιωπηλά και ενώνει. Αυτό είναι και το νόημα της ταινίας, το οποίο ενδυναμώνεται μέσα από την επικοινωνία, τη λεκτική η μη: η  ανύψωση όλων των οικουμενικών αξιών, των πανανθρώπινων δικαιωμάτων, που οδηγούν στην αγάπη προς τον εαυτό μας και τους άλλους. 

Ευαγγελία Μάνου