Κατηγορώ – Εμίλ Ζολά
Εκατό χρόνια μετά τη μεγάλη Γαλλική Επανάσταση και την Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η Γαλλία τραντάζεται από ένα δικαστικό σκάνδαλο. Με τον τίτλο Κατηγορώ! (“J’ accuse …!”) ο Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, στις 13 Ιανουαρίου 1898, απευθύνει ανοικτή επιστολή προς στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φελίξ Φωρ, από την εφημερίδα Ωρόρ, λίγες μέρες μετά την αθώωση του ενόχου και την καταδίκη του αθώου λοχαγού Άλφρεντ Ντρέυφους για εσχάτη προδοσία.
Η παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει: “Στα 1894, ο Ντρέυφους, λοχαγός του Γαλλικού στρατού, εβραϊκής καταγωγής, καταδικάζεται άδικα από τους ανωτέρω του για εσχάτη προδοσία. Η Γαλλία χωρίζεται στα δύο καθώς περνά μια βαθιά πολιτική και ηθική κρίση. Ο δημοφιλής συγγραφέας Ε. Ζολά ύψωσε το ανάστημά του καθώς οι ιδέες του περί δικαιοσύνης, δημοκρατίας κι ελευθερίας δεν τον άφηναν να σιωπήσει. Έπρεπε να υπερασπιστεί έναν αδικημένο και να καταρρίψει μια δικαστική πλάνη. Ο ίδιος βρέθηκε ένοχος για συκοφαντία κι έγραψε το περίφημο “Κατηγορώ” σαν μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι διανοούμενοι πρέπει να παρεμβαίνουν στον δημόσιο βίο. Η δικαίωση ήρθε μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Το 1906 με απόφαση δικαστηρίου αποκαταστάθηκε η τιμή του λοχαγού Ντρέυφους και ακυρώθηκε η ποινή που είχε επιβληθεί στο Ζολά. Στην υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκαν ήρωες, αποκαλύφθηκαν ιδεολόγοι αγωνιστές του Δικαίου, από εκείνους που θυσιάζουν τη ζωή τους χάρη μιας ιερής ιδέας.”
Αποσπάσματα από το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά. Το κλείσιμο της επιστολής:
“[…]
-Κατηγορώ τον αντισυνταγματάρχη Πατύ ντε Κλαμ, γιατί υπήρξε ο σατανικός δράστης της δικαστικής πλάνης…
-Κατηγορώ τον στρατηγό Μερσιέ γιατί, το λιγότερο από πνευματική ανεπάρκεια, έγινε συνένοχος του μεγαλύτερου ανομήματος του αιώνα…
-Κατηγορώ τον στρατηγό Μπιγιό, γιατί είχε στα χέρια του αναμφισβήτητες αποδείξεις της αθωότητας του Ντρέιφους και τις έπνιξε…
-Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Μπουαντέφρ και τον στρατηγό Γκονζ, γιατί υπήρξαν συνένοχοι του ίδιου εγκλήματος…
-Κατηγορώ τον στρατηγό ντε Πελλιέ και τον ταγματάρχη Ραβαρί, γιατί έκαμαν μια εγκληματική προανάκριση, με την πιο τερατώδη μεροληψία…
-Κατηγορώ τους τρεις γραφολόγους Μπελόμ, Βαρινιάρ και Γουάρ, γιατί συντάξανε ψεύτικες εκθέσεις απατεώνων…
-Κατηγορώ το υπουργείο Στρατιωτικών και το Επιτελείο, γιατί έκαμαν στις εφημερίδες ιδιαίτερα στην «Αστραπή» και στην «Ηχώ των Παρισίων», μια βδελυρή και απαράδεκτη εκστρατεία για να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη…
-Κατηγορώ, τέλος, το πρώτο Στρατοδικείο γιατί παραβίασε το δίκαιο…
[…] εναντίον των γραφολόγων σας και του ίδιου του εαυτού σας, φαντάζεστε ότι δεν θα μπορέσω ν’ αποδείξω στο δικαστήριο αυτά που βροντοφώναξα. Ε, λοιπόν, γελιέστε, σας ειδοποιώ εκ των προτέρων: σας δώσανε πολύ κακές συμβουλές… Η ελευθερία των αποδείξεων, να η δύναμη, στην οποία στηρίζομαι.”
Ο Εμίλ Ζολά πεθαίνει στις 29 Σεπτεμβρίου του 1902 (υπό συνθήκες που θεωρούνται ύποπτες).
Πηγή: https://www.avgi.gr/entheta/260689_emil-zola-pio-poly-syggrafeas-toy-katigoro-para-toy-zerminal