Πάμπλο Πικάσο: «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας»

Η τέχνη είναι ένας τρόπος δημιουργικής έκφρασης των προβληματισμών, των ιδεών, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Μέσα από την τέχνη μπορεί να αποτυπωθεί η ψυχική μας κατάσταση, να μοιραστούμε το πώς βιώνουμε τον κόσμο αλλά και να οραματιστούμε μία καλύτερη ζωή ή/ και έναν καλύτερο κόσμο. Σε κάθε περίπτωση η κάθε μορφή έκφρασης της τέχνης μας επιτρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας αλλά και να συνδεθούμε με τους γύρω μας, εφόσον επιθυμούμε να μοιραστούμε τα έργα μας με τρίτους.

Κυριαρχεί η λανθασμένη αντίληψη ότι η τέχνη είναι μόνο για τους καλλιτέχνες, μία αντίληψη η οποία αποθαρρύνει πολλούς ανθρώπους να βιώσουν στην καθημερινότητά τους τα οφέλη της δημιουργικότητας και της έκφρασης που προσφέρει η τέχνη στη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι καθημερινά επιθυμούν να ζωγραφίσουν κάτι, να φωτογραφίσουν, να χειροτεχνήσουν, να σιγοτραγουδήσουν, να γράψουν ένα ποίημα/ διήγημα κ.ά., αλλά είτε δεν τους το επιτρέπει ο γρήγορος ρυθμός της ζωής τους είτε δεν το τολμούν, καθώς αυτά τα πράγματα είναι για «άλλους».

Τα οφέλη της τέχνης στην ψυχική μας υγεία είναι πολλαπλά. Η τέχνη μειώνει το στρες, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου και της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε, διεγείρει τη φαντασία μας, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, αποτελεί έναν τρόπο εκτόνωσης, προσφέρει μία αίσθηση ολοκλήρωσης. Η τέχνη ως μέσο θεραπείας έχει βοηθήσει επιτυχώς, σύμφωνα με έρευνες, άτομα που πάσχουν από άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, χρόνιο πόνο, καρκίνο, υπέρταση, διπολική διαταραχή και άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν μέθοδοι θεραπείας μέσω της τέχνης για άτομα που είτε πάσχουν από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια είτε επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποια από αυτές τις θεραπείες για προσωπική εκτόνωση ή/ και ενδυνάμωση. Οι θεραπείες αυτές είναι η εικαστική θεραπεία, η μουσικοθεραπεία, η δραματοθεραπεία, χοροθεραπεία.

Στις περιπτώσεις όπου κρίνεται ωφέλιμο να ακολουθηθεί μία θεραπεία από τις προαναφερθείσες, τότε κρίνεται αναγκαίο να πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση κάποιου θεραπευτή που γνωρίζει τις αντίστοιχες μεθόδους. Ωστόσο, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορούν και από μόνοι τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο σε όποια μορφή τέχνης τους ενδιαφέρει και να βιώσουν τα οφέλη της τέχνης στην καθημερινότητά τους. Η τέχνη ενθουσιάζει, συγκινεί, κινητοποιεί, θίγει κοινωνικούς προβληματισμούς και μας θεραπεύει ψυχικά.