Το καλοκαίρι πέρασε, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα ελευθερίας, σε σχέση με αυτό του προηγούμενου χρόνου. Είδαμε την ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία και ταξίδια να αρχίζει πάλι να βγαίνει στο προσκήνιο και να γίνεται πράξη. Κι ενώ χειμωνιάζει, σκέφτομαι έντονα πόσο καιρό έχω να ταξιδέψω λόγω του κορονοϊού ή μιας γενικότερης αδράνειας, στην οποία οι περισσότεροι περιήλθαμε τον τελευταίο καιρό.

Στη διάρκεια της καραντίνας το ενδιαφέρον μου προσέλκυσε ένας νέος ή όχι τρόπος να ταξιδεύεις· το να ταξιδεύεις μόνος. Ποια όμως είναι η αξία του “solo travel” και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει μια συνειδητή επιλογή; Παρακάτω σας παραθέτω τους λόγους, για τους οποίους εμένα με γοήτευσε και με έβαλε στη διαδικασία να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά για τα επόμενά μου ταξίδια.

  • Έρχεσαι κοντά με τον εαυτό σου

Καταρχήν, να ξεκινήσουμε, λέγοντας πως τίποτε στη ζωή δε χαρίζεται. Έτσι και η δεξιότητα του να είσαι καλά με τον εαυτό σου, ενώ ταξιδεύεις μόνος κατακτιέται. Στην αρχή, φυσικά θα έχεις φόβους και διλήμματα, όπως όταν οδηγείς για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια, θα κληθείς να έρθεις αντιμέτωπος με πληθώρα προβλημάτων, τα οποία θα πρέπει να επιλύσεις, θα χρειαστεί να ρισκάρεις, να επιλέξεις, να κινηθείς ελεύθερα και ανεξάρτητα. Στο τέλος, όμως, ενός “solo travel”, είμαι πεπεισμένη ότι η αυτοπεποίθησή σου θα έχει αυξηθεί, θα έχεις απαλλαγεί από το φόβο της μοναξιάς και της ανασφάλειας που τυχόν σε κυρίευσε στην αρχή του.

  • Κοινωνικοποιείσαι.

Το ότι θα ταξιδέψεις μόνος, δεν σημαίνει ότι στην πορεία δεν θα γνωρίσεις ανθρώπους. Μπορείς να επιλέξεις να μείνεις σε κάποιο κατάλυμα με άλλους, να κουβεντιάσεις με τον ντόπιο πληθυσμό ή με άτομα που συναντάς, εξελίσσοντας τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες.

  • Βελτιώνεις τη γνώση ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις σε μια ή και περισσότερες ξένες γλώσσες. Έτσι, θα σου δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθείς πάνω σε αυτές και να έρθεις πιο κοντά με ανθρώπους, αποδεχόμενος τη διαφορετικότητά τους, να γνωρίσεις πολιτισμούς και να ανταλλάξεις ιδέες με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα.  

  • Φτιάχνεις εσύ το πρόγραμμα.

Ακόμη, είναι ευκαιρία να είσαι απόλυτα ο εαυτός σου, μιας και μπορείς να φτιάξεις το πρόγραμμα, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Αυτό φυσικά θα σε βοηθήσει να μπορέσεις να οργανωθείς καλύτερα και σε μελλοντικά σου ταξίδια, στα οποία είτε θα έχεις είτε όχι παρέα.

  • Βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου.

Τέλος, το να ταξιδεύεις μόνος, σου δίνει την ευκαιρία να ξεφύγεις από τη ζώνη άνεσής σου, ζώντας μια μοναδική εμπειρία, που στην ουσία θα σε δυναμώσει ψυχικά. Φυσικά, αυτό δε αναιρεί τη μαγεία του να ταξιδεύεις με παρέα. Θεωρώ ότι το καθένα έχει τη χάρη του, αρκεί κάθε φορά η επιλογή  του πού, πώς και με ποιους θα ταξιδέψεις να γίνεται συνειδητά.

Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης

Κλείνω, τονίζοντας πως τα ταξίδια θα έχουν πάντα κάτι πολύτιμο να σου προσφέρουν, αρκεί να είσαι δεκτικός σε νέα ερεθίσματα και να έχεις την καρδιά σου ανοιχτή. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που στο ποίημά του «Ιθάκη», ο Κ.  Καβάφης, συνδέει το ταξίδι με τη ζωή. Γιατί κάθε ταξίδι αγαπημένοι είναι κι ένα μεγάλο μάθημα ζωής, ένα βήμα πιο κοντά στη δική μας Ιθάκη. Να έχετε όμορφους προορισμούς!

Κ.Π. Καβάφης, «Ιθάκη»

(απόσπασμα)

“…Πάντα στον νου σου να χεις την Ιθάκη.

Το φθάσιμον εκεί ειν’ ο προορισμός σου.

Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.

Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·

Και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,

Πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

Ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν. “

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Φωτογραφία: Άννα Εκλεμέ