Οι συνεντεύξεις είναι ευκαιρία για να έρχονται οι άνθρωποι κοντά, να γνωρίζονται και να ενώνονται οι ψυχές που κάποτε δεν είχαν ξανασυναντηθεί. Η συγγραφή βιβλίων για τους καλλιτέχνες είναι μία διαδικασία κύησης ιστοριών και χαρακτήρων. Το νέο “παιδί” της ρομαντικής λογοτεχνίας, 《Το πιο μελωδικό ρεφρέν》 κυκλοφορεί εδώ και έναν χρόνο και συγγράφηκε από την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα Μαίρη Ελευθεριάδου.

Ας γνωρίσουμε τη Μαίρη μας καλύτερα!! Η Μαίρη Ελευθεριάδου είναι 26 ετών και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Εθνικό καποδιστριακό πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η αγάπη της για τα γαλλικά και τα παιδιά εναρμονίστηκαν με το πάθος για τη συγγραφή. Τι πιο δημιουργικό από τον συνδυασμών δύο παθών της ψυχής; Πως όμως προέκυψαν όλα αυτά; Θα μας τα απαντήσει η Μαίρη με μεγάλη χαρά.

-Μαίρη πότε μπήκε η συγγραφή στην ζωή σου;


Η συγγραφή μπήκε στην ζωή μου αρκετά παλιά, από όταν ήμουν 13 χρονών και προσπάθησα να γράψω μια ιστορία γοητευμένη από τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφερα να την ολοκληρώσω. Η σωστή στιγμή ήταν τελικά 10 χρόνια μετά!


Από πού προέκυψε η ιδέα για το βιβλίο σου; Και πόσο καιρό χρειάστηκες για να το ολοκληρώσεις;


Στα 23 μου ήρθε η έμπνευση να αποτυπώσω γραπτά πιο οργανωμένα την πλοκή που είχα κάποτε κατά νου και σε συνδυασμό με κάποια προσωπικά βιώματα, άρχισε η δημιουργία της ιστορίας να μου βγαίνει αβίαστα. Ήταν η ιστορία που μου πήρε τον περισσότερο χρόνο από όλες όσες έχω γράψει μέχρι τώρα για να την ολοκληρώσω, καθώς συν έπεσε με το τελευταίο έτος των σπουδών μου και είχα αρκετές υποχρεώσεις. Μετά από έναν χρόνο ήταν έτοιμη.


Κρίνοντας από την ιδέα του βιβλίου σου καταλαβαίνουμε ότι η μουσική παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Είσαι άνθρωπος του ραδιοφώνου; Πότε μέσα στην ημέρα ακούς μουσική;


Η μουσική όντως είναι πολύ σημαντική για μένα. Μόλις βρω χρόνο και είμαι στο σπίτι (είτε πρωί, είτε βράδυ) ανοίγω το ράδιο και απολαμβάνω τους αγαπημένους σταθμούς και τα τραγούδια που παίζουν ή ακούω playlist που έχω φτιάξει στην εφαρμογή του Spotify. Εκτός από χαλάρωση, η μουσική μου δίνει και πολλή έμπνευση.


-Ποιο είναι για σένα «Το πιο μελωδικό ρεφρέν»;
Οι άνθρωποι που αγαπώ.


Έχεις στο βιβλίο σου άγραφα βιώματα σου; Και κατά πόσο στηρίχτηκε η πλοκή σε αυτά;


Σίγουρα τα προσωπικά βιώματα αποτελούν μια κινητήριο ώθηση στην συγγραφή. Μια συζήτηση που συμμετείχα, ένα συναίσθημα που βίωσα ή ένα τραγούδι που άκουσα μπορούν να αποτυπωθούν στο χαρτί. Η πλοκή μου είναι συνήθως ένας συνδυασμός φαντασίας και προσωπικής έμπνευσης από γεγονότα της καθημερινότητας καθώς θέλω να υπάρχει αληθοφάνεια στο στήσιμο της με το απαραίτητο παραμύθι ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει στην ιδία την ζωή άλλωστε.


Τι κοινά χαρακτηριστικά έχεις με την ηρωίδα σου;


Η αλήθεια είναι ότι οι δικοί μου άνθρωποι διαβάζοντας αυτό το βιβλίο εντόπισαν πολλά κοινά μου με τον χαρακτήρα της Ηλέκτρας. Και το αστείο είναι ότι προέκυψε ασυνείδητα. Ίσως τα κοινά μας να είναι ότι υπερασπιζόμαστε ό,τι αγαπάμε, το πείσμα της και η ειλικρινής της αγάπη στα δικά της άτομα. Μάλλον και στο πώς βιώνει τον έρωτα.


-Με τι κριτήρια διάλεξες τα τραγούδια του βιβλίου και ποιο από αυτά ξεχωρίζεις;


Ήθελα τα τραγούδια να ταιριάζουν με τα συναισθήματα που περιγράφονται σε κάθε κεφάλαιο. Πχ το κεφάλαιο 1 λέγεται Absolute beginners (απόλυτα αρχάριοι) από το τραγούδι του David Bowie όπως απόλυτα αρχάριοι είναι και οι ήρωες μας που ερωτεύονται για πρώτη φορά. Αυτό μαζί με το τραγούδι Wild is the wind είναι από τα πιο αγαπημένα μου, αν και όλα κατέχουν πια μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.


-Σε ενθάρρυνε ο κοινωνικός σου κύκλος να ξεκινήσεις το ταξίδι της συγγραφής;


Οι δικοί μου άνθρωποι με στήριξαν πάρα πολύ και ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε την πλοκή αλλά και να διαβάζουν τα κείμενα μου, κάτι που εξακολουθεί να γίνεται και τώρα και είμαι άπειρα ευγνώμων για την στήριξη τους.


-Φέτος ήσουν πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Πώς αισθάνθηκες που ήσουν μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής του βιβλίου και συνάντησες τους αναγνώστες σου;


Καταρχάς παρόλο που είμαι παιδί του κέντρου, πήγα φέτος πρώτη φορά στην Έκθεση και πραγματικά προτρέπω κάθε λάτρη του βιβλίου να περάσει έστω μια φορά από εκεί. Είναι απίστευτη εμπειρία για κάθε αναγνώστη και συγγραφέα να βλέπει όλους τους εκδοτικούς (μικρούς και μεγάλους) να συμμετέχουν όπως ακριβώς λες και εσύ Ελευθερία μου, σε αυτή την γιορτή για το βιβλίο. Όταν υπέγραψα αντίτυπα ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή που με έκανε να ονειρεύομαι μια μελλοντική παρουσίαση του βιβλίου αλλά και το γεγονός ότι γνώρισα από κοντά πολλούς ταλαντούχους δημιουργούς όπως τον Γιώργο Τσιβελέκο, την Ειρήνη Βαρδάκη και την Ήρα Βλάχου. Εύχομαι να είμαστε καλά και να δώσουμε όλοι μας ραντεβού του χρόνου πρώτα ο Θεός στο Ζάππειο.


-Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το δεύτερο βιβλίο σου «Ένα βαλς κάτω από τα αστέρια» από τις εκδόσεις Οσελότος, το οποίο είναι κατά κάποιον τρόπο η συνέχεια του πρώτου σου βιβλίου. Θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάτι παραπάνω;


Ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει προσεχώς και πραγματικά ανυπομονώ. Είναι ένα spin off από «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» με κεντρικούς ήρωες τους κολλητούς φίλους των ηρώων μας, την Αμαλία και τον Λουκά. Οι αναγνώστες μπορούν να το διαβάσουν και ανεξάρτητα από το πρώτο. Μια ιστορία για δυο άτομα που θα νιώσουν μια αμοιβαία έλξη, αλλά οι έντονοι και διαφορετικοί τους χαρακτήρες θα δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ τους. Θα καταφέρουν να το γεφυρώσουν με ένα χορό στον έναστρο ουρανό και με ένα τηλεσκόπιο; Η απάντηση σύντομα στα βιβλιοπωλεία!


Ελευθερία μου, σε ευχαριστώ πολύ για τις υπέροχες ερωτήσεις!

Εγω σ’ ευχαριστώ Μαίρη μέσα από την καρδιά μου…

Φωτογραφία: @Mary_eleutheriadou @Bookdreamer

Επιμέλεια ερωτήσεων: Ελευθερία Μαμούρα, Χριστίνα Γιαβάσογλου