Ζώντας σε μία εποχή όπου η κοινωνική απομόνωση μας απομάκρυνε και από το θέατρο λόγω των περιοριστικών μέτρων, υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν βιώσει ποτέ την εμπειρία του θεάτρου ή έχουν να έρθουν σε επαφή με αυτό πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε τα οφέλη του θεάτρου στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Αλλά και να προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με κάθε μορφή θεατρικής δραστηριότητας (π.χ. θεατρικό παιχνίδι, αφηγήσεις παραμυθιών), καθώς τα οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού είναι πολλά.

Το θεατρικό παιχνίδι περιέχει πολλά παιχνίδια και ασκήσεις, όπως ασκήσεις σώματος, χορού, μονολόγους, παντομίμα, που βοηθούν τα παιδιά σε επίπεδο κινησιολογίας. Βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, να κινούνται μέσα στο περιβάλλον που ζουν και δραστηριοποιούνται. Επίσης, η απαγγελία διάφορων αποσπασμάτων βοηθά τα παιδιά στην κατάκτηση ορθής άρθρωσης και ορθοφωνίας. Ο ταυτόχρονος συνδυασμός κινήσεων και εκφοράς λόγου βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν συνδυαστικές δεξιότητες πνεύματος και σώματος. Επίσης, το θεατρικό παιχνίδι διασκεδάζει τα παιδιά, τους βοηθά να εκτονωθούν από το άγχος και την πίεση της δικής τους καθημερινότητας και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Μέσω του θεάτρου και των θεατρικών παραστάσεων δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ακονίσουν  το μυαλό τους. Μέσα από τη θεματολογία μίας παράστασης, τους χαρακτήρες των ηρώων, τις σχέσεις που πραγματεύεται γεννιούνται στα παιδιά ερωτήματα για τον κόσμο γύρω τους. Κατά αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται η σκέψη τους, επεξεργάζονται τους προβληματισμούς που αποτυπώνονται στην παράσταση και αρχίζουν να διαμορφώνουν τη δική τους άποψη για το εκάστοτε ζήτημα που πραγματεύεται η κάθε παράσταση.

Μία παράσταση πυροδοτεί επίσης τη φαντασία των παιδιών, μία πολύ σημαντική διεργασία. Η καλλιέργεια της φαντασίας βοηθά να παιδιά τόσο να εμπλουτίσουν το συναισθηματικό τους κόσμο όσο και να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο. Μαθαίνει στα παιδιά να δραπετεύουν με έναν υγιή τρόπο από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Μαθαίνουν να πλάθουν έναν ονειρικό τόπο, όπου αισθάνονται ασφαλή και ήρεμα.

Επίσης, μαθαίνουν να μπαίνουν στην θέση του άλλου, ερχόμενα σε επαφή με διαφορετικές προσωπικότητες και παρακολουθώντας το σκεπτικό με το οποίο αισθάνεται, σκέφτεται και δρα ένας άλλος άνθρωπος. Κατά αυτό τον τρόπο, μέσω του θεάτρου, ενισχύεται η ενσυναίσθηση στα παιδιά.

Τέλος, τόσο το θέατρο όσο και το θεατρικό παιχνίδι αποτελούν μέσα κοινωνικοποίησης. Μέσω της ομαδικής δουλειάς σε μία παράσταση αλλά και σε μία θεατρική δραστηριότητα μαθαίνουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και της συνεργασίας. Αναπτύσσουν συνεργατικό πνεύμα, την εμπιστοσύνη στην ομάδα και το σεβασμό στον κόπο και την προσπάθεια τόσο των ίδιων όσο και των υπολοίπων.

Οι θεατρικές δραστηριότητες και το θέατρο συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά πάνω από όλα διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν τα παιδιά.