Ένας από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, είναι αναμφισβήτητα αυτός των αερομεταφορών. Το καλοκαίρι του 2020 είδαμε τη θλιβερή εικόνα αεροπλάνων καθηλωμένων στο έδαφος, μετά τις χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2021 ήταν σαφώς καλύτερο, ωστόσο οι αερομεταφορές δεν αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως, πριν από το 2024. Το αεροπλάνο είναι το μέσο που έχει προσφέρει τα μάλα στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, σε όλα τα επίπεδα. Χάρη σε αυτό, εκμηδενίστηκαν οι αποστάσεις και όλος ο κόσμος ήρθε πιο κοντά. Αρκεί ένα αεροπορικό εισιτήριο για να αλλάξουμε παραστάσεις, να δούμε αγαπημένα πρόσωπα, να ζήσουμε καινούργιες εμπειρίες, να γεμίσουμε εικόνες, να εξελιχθούμε επαγγελματικά. Ακόμα κι αν ο λόγος του ταξιδιού δεν είναι ευχάριστος ή πρόκειται απλά για ρουτίνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να το πραγματοποιήσουμε.

Ωστόσο, το δημοφιλέστατο μεταφορικό μέσο, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Είναι ευαίσθητο στις συνέπειες που επιφέρουν βαρύγδουπα γεγονότα όπως, τρομοκρατικές ενέργειες, πανδημίες, οικονομική ύφεση. Επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και υπόκειται σε πολλούς κανονισμούς ασφαλείας και κανόνες γενικότερα. Το αεροπλάνο είναι ένα μέσο που απαιτεί το σεβασμό και τη συνεργασία μας για να μας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Όμως, η ανησυχία για την πανδημία, οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, οι διαφωνίες για τη χρήση μάσκας, το στρες πριν την πτήση και οι αφιλόξενοι χώροι των αεροδρομίων, προκαλούν στους ανθρώπους μεγάλη ψυχική αναστάτωση, επιθετικότητα και ένταση στις πτήσεις. Από τη μία πλευρά, πολλά από τα παραπάνω είναι δικαιολογημένα, δεδομένου ότι -αν δεν εθελοτυφλούμε- όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον ο κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει. Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μην κάνουμε πριν από το ταξίδι μας, έτσι ώστε και η δική μας ζωή αλλά και των υπαλλήλων που προσπαθούν να μας εξυπηρετήσουν, να μην μετατρέπεται σε κόλαση.

Αυτός ο οδηγός με τα 10 dont’s που αφορούν τα αεροπορικά ταξίδια, έχει σκοπό να μοιράσει λίγη γνώση εκ των έσω, για τέλεια προετοιμασμένους ταξιδιώτες. Έμπνευσή του αποτέλεσε η πολύχρονη προσωπική μου εμπειρία στον κλάδο των αερομεταφορών και η διαφήμιση της ’’Air Bahal’’, έτσι για την εύθυμη πλευρά του πράγματος.

Fasten your seatbelts, και ξεκινάμε!

1) Υπέρβαρες αποσκευές / χειραποσκευές. Το αεροπλάνο δεν είναι το μέσο για να κάνεις μετακόμιση. Κάθε αεροπορική εταιρεία, ορίζει με σαφή τρόπο τα όρια των επιτρεπόμενων κιλών / τεμαχίων για τις αποσκευές που φορτώνονται στα αμπάρια του αεροσκάφους. Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί τα αμπάρια δεν έχουν απεριόριστο χώρο και όρια κιλών και, δεύτερον, γιατί τις αποσκευές τις φορτώνουν / ξεφορτώνουν άνθρωποι στο / από το αεροπλάνο. Δεν είναι ασφαλές για την υγεία των εργαζόμενων να κουβαλούν π.χ. 30 κιλά ανά αποσκευή. Για το λόγο αυτό, οι υπέρβαρες αποσκευές φέρουν την ένδειξη ’’heavy’’. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, η προπληρωμή on-line είναι πάντα ο οικονομικότερος και ταχύτερος τρόπος να πληρωθεί οτιδήποτε έξτρα. Διαφορετικά, δημιουργούνται ουρές και κατά συνέπεια εκνευρισμός. Η καμπίνα του αεροσκάφους πρέπει, για λόγους ασφαλείας, να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά γίνεται. Το να ’’βαφτίζεις’’ χειραποσκευή τη βαλίτσα 15 κιλών και να κουβαλάς 8 τσάντες, 4 κότες και μία κατσίκα (βλέπε διαφημιστικό σποτ στο τέλος), δημιουργεί πρόβλημα. Η καμπίνα των αεροπλάνων, έχει επίσης όριο κιλών γι’ αυτό και οι αεροπορικές, ανάλογα με τον τύπο κάθε αεροπλάνου και τις κατασκευαστικές του προδιαγραφές, ορίζουν όριο κιλών και για τις χειραποσκευές.

2) Έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι υπάλληλοι των αεροδρομίων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έλεγχο ταυτοπροσωπίας, για ευνόητους λόγους. Κάθε επιβάτης, οφείλει να έχει μαζί του την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Τα παιδιά από 12 ετών, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία πρέπει να έχουν ταυτότητα. Κάτω των 12 ετών μπορούν να έχουν ή βιβλιάριο υγείας, ή ταυτοπροσωπία από ΚΕΠ ή διαβατήριο για πτήσεις εξωτερικού. Οι φωνές στους υπαλλήλους επειδή δεν τηρήθηκαν τα παραπάνω, και τα ’’Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;’’, είναι αν μη τι άλλο γραφικές αντιδράσεις. Ειδικά μπροστά στα παιδιά.

3) Μη τήρηση χρονικών ορίων. Όταν κλείνεις ένα αεροπορικό εισιτήριο, οι μόνες υποχρεώσεις που έχεις είναι να είσαι συνεπής και να έχεις μαζί σου τα έγγραφά σου. Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο ανθρώπων, με στόχο να φτάσεις με ασφάλεια στον προορισμό σου, το συντομότερο δυνατό. Στα αεροδρόμια, ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Όταν μια πτήση είναι προγραμματισμένη να προσγειωθεί και να απογειωθεί μέσα σε 20 λεπτά, ακόμα και το 1 λεπτό μοιάζει με αιώνα. Η ατάκα ’’Πες λίγο του πιλότου να το γυρίσει και θα τρέξω να το προλάβω’’, είναι μάλλον από ταινία. Κωμωδία, για την ακρίβεια.

4) Έπαρση / αγένεια. Αν είσαι τακτικός επιβάτης, μιας αεροπορικής εταιρείας, τότε εκείνη σε ανταμείβει για την προτίμησή σου, προσφέροντάς σου κάποια προνόμια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πλέον εξαιρείσαι από την τήρηση των κανόνων. Το να λες ’’Εγώ είμαι gold και πρέπει να με προσκυνάτε’’, σε καθιστά δυνητικά επικίνδυνο για την ασφάλεια της πτήσης. Και μάντεψε! Έχουν το δικαίωμα να σε αφήσουν εκτός.

5) Παράλογες απαιτήσεις. Είναι μια συνηθισμένη μέρα. Μόνο που έξω έχει καταιγίδα με κεραυνούς, φυσάει αέρας 11 μποφόρ και δεν υπάρχει ορατότητα ούτε στο ένα μέτρο. Λογικά λοιπόν, η πτήση είτε έχει καθυστέρηση είτε ακυρώνεται, αν δεν προβλέπεται βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Τότε, πηγαίνεις στον γκισέ και λες: ’’Δεν με νοιάζει τι θα κάνεις, εγώ ΑΠΟΨΕ πρέπει να είμαι στις Βρυξέλλες, κι ΕΣΥ θα μου βρεις τον τρόπο’’. Εννοείται ότι όλοι θα τακτοποιηθούν, θα αλλαχθούν τα εισιτήρια, θα προσφερθεί διαμονή κι εναλλακτικές λύσεις. Στα αεροδρόμια, όταν κάτι πάει στραβά, το να βρεθούν άμεσα λύσεις, είναι μονόδρομος. Είναι μέρος της δουλειάς και των υποχρεώσεων του ανθρώπινου δυναμικού. Εκπαιδεύονται συνεχώς, για να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Δεν το κάνουν επειδή φωνάζεις και χτυπάς τα χέρια στον πάγκο. Αν απλά επιλέξεις να είσαι ευγενικός, θα δεις ότι στο τέλος της μέρας, θα έχουν κάνει για σένα πράγματι το καλύτερο που μπορούν.

6) Έλλειψη ενημέρωσης. Ζούμε σε εποχή που η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με μία πανδημία, η οποία άλλαξε πολλά στην καθημερινότητα όλων. Κατά συνέπεια, και τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Ανάλογα με τον προορισμό, απαιτούνται και έγγραφα για τον covid. Επίσης, ζούμε στην εποχή της 24ωρης ’’καλωδίωσης’’ και της υπερπληροφόρησης. Το βλέμμα όλο έκπληξη στο αεροδρόμιο, τα νεύρα, και η ατάκα ’’Πρώτη φορά στη ζωή μου το ακούω αυτό!’’, όταν σου ζητούν τα έγγραφα, προκαλεί αυτομάτως την επιθυμία για την ερώτηση: ’Ήρθατε ειρηνικά;’’.

7) Άρνηση συνεργασίας. Οι αεροπορικές εταιρείες πρωτίστως φροντίζουν για την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων. Πρώτα η ασφάλεια, μετά η άνεση. Αν ζητηθεί από τον τμήμα ζυγοστάθμισης αεροσκαφών, η αλλαγή θέσεων επειδή π.χ. έχουν κάνει όλοι web check-in στις μπροστινές θέσεις (οι οποίες στις economy πτήσεις δεν έχουν καμία διαφορά από τις υπόλοιπες), τότε θα πρέπει να γίνει αλλαγή κάποιων θέσεων, για να ισομοιραστεί το βάρος (σε μη γεμάτη πτήση). Αν οι θέσεις δεν αλλαχθούν, τότε η πτήση δεν επιτρέπεται να απογειωθεί. Επίσης, στις εξόδους κινδύνου επιτρέπεται να κάθονται μόνο άτομα που δεν θα εμποδίσουν με κανένα τρόπο την άμεση εκκένωση του αεροσκάφους σε περίπτωση ανάγκης.

8) Μη δήλωση special. Αν θες να πάρεις μαζί σου οτιδήποτε δεν είναι απλή αποσκευή, όπως π.χ. αθλητικό εξοπλισμό, ποδήλατο, ζωάκι, όπλο (ναι, επιτρέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδική διαδικασία), πρέπει πρώτα να ενημερωθείς από την αεροπορική για το αν επιτρέπεται, τι χρειάζεται, και στη συνέχεια να το δηλώσεις στην κράτηση. Δεν παίρνεις απλά τον γάτο και πας και λες ’’γεια σας, ήρθαμε κι εμείς’’.

9) Επικίνδυνα / ακατάλληλα υλικά μέσα σε βαλίτσες & χειραποσκευές. Μέσα στη βαλίτσα δεν επιτρέπονται επικίνδυνα υλικά όπως: μπογιές, διαβρωτικά υγρά, οινοπνευματώδη άγνωστης προέλευσης με πάνω από 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καθαρό οινόπνευμα, χύμα μπαταρίες λιθίου, χλώριο, εκρηκτικές ύλες κ.α. Μέσα στις χειραποσκευές δεν επιτρέπονται υγρά άνω των 100ml, αιχμηρά και εύφλεκτα αντικείμενα. Όλες οι αεροπορικές παρέχουν λεπτομερή ενημέρωση στις ιστοσελίδες τους, με λίστες των απαγορευμένων υλικών. Επίσης, δεν επιτρέπεται η μεταφορά λαδιού (εκτός αν είναι συσκευασμένο σε ειδικό ξύλινο κιβώτιο με επίστρωση απορροφητικού υλικού) γιατί σε περίπτωση διαρροής, δεν καθαρίζεται. Και βέβαια, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ψαριών και θαλασσινών. Χρειάζεται αιτιολογία;

10) ’’Δεν έχω σπίτι, δεν έχω ελπίδα, δε με χωράει καμιά πατρίδα’’. Πηγαίνεις στο αεροδρόμιο, φτάνεις μπροστά στον γκισέ και δεν ξέρεις τι ώρα πετάς, πού πηγαίνεις, με ποια αεροπορική, δεν ξέρεις αν έχεις αποσκευή να παραδώσεις, δεν έχεις ταυτότητα και έχεις γράψει λάθος το όνομά σου στο εισιτήριο. Η ουρά πίσω σου πλησιάζει επικίνδυνα το 1 χιλιόμετρο. Το κερασάκι βέβαια είναι που για όλη την κατάστασή σου κατηγορείς ευθαρσώς την ‘’κακιά αεροπορική που δεν σε ενημέρωσε για τίποτα και κυρίως που δεν σε ειδοποίησε ότι το όνομά σου δεν είναι ’’Γλυκούλικοκουρκουμπινάκι’’.

Βίκυ Μενεγάκη