Στα θέματα των ψυχικών ασθενειών υπάρχει ακόμα –δυστυχώς- παραπληροφόρηση αλλά και κωμικά αστεία και εκφράσεις που κάποιοι χρησιμοποιούν εν αγνοία τους. Πως όμως για μια ψυχική ασθένεια, για την οποία αν δεν ληφθεί θεραπεία ίσως καταλήξει ακόμα και σε θάνατο, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιούνται προσβολές ελαφρά τη καρδία; Γιατί δεν συγχαίρουμε κάποιον όταν τραβάει τον εαυτό του έξω από το σκοτάδι του; Μόνο όταν έχει σπάσει το πόδι του, θεωρούμε κάποιον ασθενή και τρέχουμε όλοι να δούμε πως είναι. Επειδή δεν φαίνεται η ασθένεια στα μάτια των άλλων, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτή. Και επειδή την κουβαλάς δε σημαίνει ότι δεν είναι βαριά.

Πόσες φορές έχεις χρησιμοποιήσει εσύ ή γνωστοί και οι φίλοι εκφράσεις όπως αυτές εκεί;

-Μην είσαι καταθλιπτικός, χαμογέλα!

Μα καλά είσαι ψυχασθενής;

Έχω εμμονή με αυτό το παιχνίδι

-Φέρεσαι διπολικά

-Είμαι τόσο ocd σήμερα

Καλά αυτιστικό είσαι;

-Μην είσαι μανιακός

– Έχω ψύχωση με αυτή την κατάσταση

– Μόνο ένας σχιζοφρενής θα το έλεγε αυτό

-Εγώ θα αυτοκτονήσω αν με αφήσεις εδώ

Σε τέτοια περιστατικά μετράμε μερικοί άνθρωποι από μέσα μας ότι δε μπορεί στα αλήθεια να τα εννοούν. Σφίγγεται η καρδιά μας έχοντας χάσει άτομα μας επειδή ανακοινώσαμε την νόσο μας ή απλά αυτοί έφυγαν γιατί τη θεραπεία δεν έλαβαν. Είναι η πανδημία που ακόμα δε έχει τελειώσει. Οι ψυχικές ασθένειες μας πλήττουν και περιθωριοποιώντας τον νοσούντα άνθρωπο όχι μόνο δεν τον βοηθά αλλά μας κρατά και μακριά από το πως να τους βοηθήσουμε. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να ενημερωθούμε για το τι είναι η κάθε νόσος και το πόσο σοβαρή είναι κι όχι-αστεία.

Κατάθλιψη vs στεναχώρια

Η κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια στατιστικώς σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη. Το άγχος, η αβεβαιότητα, η μοναξιά και οι προσδοκίες του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται ότι σπρώχνουν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που πλέον αναγνωρίζεται καλύτερα από παλιότερα, και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική, με ποσοστό εμφάνισης  8% στην ζωή ενός ανθρώπου.

Δεν υπάρχει επιλογή στο αν θα έχω κατάθλιψη ή όχι. Ο Καταθλιπτικός ασθενής δεν μπορεί να ελέγχει την ασθένεια του. Πολλές φορές χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια, ώστε να υπάρξει η διάγνωση για την αντικαταθλιπτική αγωγή. Τέλος οι αυτοκτονικές τάσεις δεν εκβιάζονται. Γίνονται από τον ασθενή γιατί έχει χάσει το νόημα της ζωής και πιστεύει ότι μόνο με τον θάνατο θα καταφέρει να βρει ψυχική ηρεμία.

Στεναχώρια: Το συναίσθημα της στεναχώριας είναι απολύτως αναμενόμενο μετά από την ύπαρξη ενός δυσάρεστου γεγονότος, βιώνοντάς το θα επανέλθεις μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην χαρούμενη διάθεσή σου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη συνοδεύεται από υψηλή θνητότητα και θνησιμότητα από σωματικές παθήσεις

Διπολική διαταραχή:

Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές διάθεσης. Είναι μία πάθηση στην οποία το συναίσθημα του θεραπευόμενου κινείται εντός αναμενόμενου εύρους. Εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογικής διάθεσης), σε περιόδους μανίας, υπομανίας ή κατάθλιψης. Ανάλογα με τον τύπο (πιο πολλά καταθλιπτικά, μανιακά επεισόδια ή μικτά επεισόδια) η διπολική διαταραχή διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες (τύπος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ). Προκειμένου κάποιος να διαγνωσθεί με διπολική διαταραχή πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας ή μία περίοδο υπομανιακής συμπεριφοράς, δίχως να βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (π.χ. κοκαΐνη ή ecstasy κτλ).

Ψύχωση:

Ψυχική διαταραχή κατά την οποία υπάρχει σοβαρή απώλεια επαφής με την πραγματικότητα, η οποία εκδηλώνεται με παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και παράξενες ή κατατονικές συμπεριφορές. Οι ψυχωτικές διαταραχές αποτελούν συχνά χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας, της μανίας και μερικών παρορμητικών διαταραχών. 

Σχιζοφρένεια:

Σχιζοφρένεια είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή που αποτελεί μια μορφή ψύχωσης και περιλαμβάνει διαφορές στον τρόπο που κάποιος σκέφτεται, νιώθει και δρα. Συχνά οι ασθενείς με σχιζοφρένεια δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι είναι αληθινό και τι προϊόν της φαντασίας τους. Παρουσιάζουν ψευδαισθήσεις, παραληρηματικές ιδέες και απομονώνονται, ενώ δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον.

Μανία:

Η μανία είναι εξαιρετικά σοβαρή διαταραχή διάθεσης, η οποία χαρακτηρίζεται από ανυψωμένη ή οξύθυμη διάθεση, ανυψωμένη ενέργεια και διαταραγμένες σκέψεις. Τα επεισόδια της μανίας συνδέονται γενικά με τη διπολική διαταραχή και την κλινική κατάθλιψη.

Αυτισμός:

Ο Αυτισμός είναι αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να είναι τόσο φυσιολογικά όσο και παιδιά με ειδικές ανάγκες. (Εφόσον όμως όλοι μας, κατά μία έννοια, έχουμε ειδικές ανάγκες, αφού όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, γιατί συχνά τα περιθωριοποιούμε; Οι ειδικές μας ανάγκες δεν θα έπρεπε να γίνεται αφορμή για πλάκα.)

-Ειδικές ανάγκες έχουμε όλοι. Αφού είμαστε διαφορετικά άτομα με διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές διαβαθμίσεις.

Ουφ, και πόσες ακόμα υπάρχουν!! Οι ασθένειες αυτές ταυτίζονται μεταξύ τους και συνδυάζονται. Η μία μπορεί να δώσει έδαφος στην άλλη. Τα ταμπού που κάποτε δημιουργήθηκαν λόγο των μη εξειδικευμένων μέσων και ιατρικών παροχών καθώς και γνώσεων επιδείνωναν την κατάσταση. Τώρα, γιατί να συνεχίζονται;

Ας αγκαλιάσουμε τα νοσούντα άτομα και ας ενημερωθούμε για το πως να τα βοηθούμε. Μαθαίνοντας τι να κάνουμε ή να μην κάνουμε, θα μπορέσουμε να σπάσουμε το στίγμα που δεν ξεπλύθηκε εύκολα/ακόμα. Ήδη, ξέρουμε ότι περνάνε δύσκολα με τις δικές τους μάχες. Ας ελαφρύνουμε τις πλάτες τους με απλές πράξεις. Γνώσης και ενσυναίσθησης.

Πηγές:

https://phychiatros.gr

https://el.m.wikipedia.org/wiki/