Η θεραπευτική αξία ενός παραμυθιού βρίσκεται για τον κάθε ένα από εμάς στην προσπάθεια μας να «διαβάσουμε» το νόημα του παραμυθιού, τι σημαίνει για μας. Πώς μας κάνει να αισθανθούμε, ποιες εσωτερικές μας συγκρούσεις αναδύει στην επιφάνεια; Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτά τα ερωτήματα να διερευνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να ανακαλύψουμε νέα δεδομένα. Ωστόσο, η αφήγηση ενός παραμυθιού δεν απαιτεί τίποτα από μας, πέρα ίσως από το χρόνο μας. Αφήνει σε όποιον το διαβάζει την επιλογή για το αν θα αναπαραστήσει ή όχι τις ιδέες και τα συναισθήματα που αναδύονται, αν θα μπει στη θέση του δημιουργού ώστε να δημιουργήσει μία εναλλακτική εκδοχή του παραμυθιού για τον ίδιο ή θα παραμείνει απλά στο ρόλο του αφηγητή/ ακροατή.

Οφέλη αφήγησης παραμυθιού στα παιδιά

Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί μια από τις παλιότερες και ευρέως διαδεδομένες παιδαγωγικές μεθόδους των περισσότερων πολιτισμών. Μέσω της αφήγησης το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό, να γνωρίσει και να κατανοήσει καλύτερα σημαντικά ζητήματα της ζωής. Η αφήγηση παραμυθιών έχει έναν ιδιαίτερο, σχεδόν μαγικό τρόπο, να συναρπάζει τα παιδιά. Βοηθά τα παιδιά να δραπετεύσουν από την καθημερινότητά τους και να ανακαλύψουν νέα πράγματα.

Το παιδί μέσα από την αφήγηση ενός παραμυθιού εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, ενισχύει την αφηγηματική του ικανότητα και ενδυναμώνεται η δυνατότητα έκφρασής του. Παράλληλα η αφήγηση παραμυθιών τροφοδοτεί και εξελίσσει τη φαντασία των παιδιών. Κατά την αφήγηση, όπου κυριαρχούν οι λέξεις, το παιδί αναπτύσσει την μυθοπλαστική και εικονοπλαστική ικανότητά του. Επίσης, μαθαίνει από μικρό πως μπορεί να διασκεδάσει μέσα από την όμορφη και ευφάνταστη χρήση του λόγου. Η διασκέδαση, όμως, δεν είναι το μόνο που προσφέρει η αφήγηση ενός παραμυθιού. Μέσα από την πλοκή μίας ιστορίας και την αλληλεπίδραση του παιδιού με τους ήρωες αυτής, ενεργοποιείται μία διαδικασία κατά την οποία το παιδί γνωρίζει, ανακαλύπτει και πραγματεύεται διάφορες καταστάσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Μέσα από την αφήγηση ενός παραμυθιού αναδύονται όνειρα, επιθυμίες, «θέλω», άγχη και φοβίες του παιδιού. Η πλοκή της ιστορίας, οι συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ηρώων διαπλέκονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο με τα βιώματα, τις σκέψεις και τις ανησυχίες του παιδιού και του δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσει είτε άμεσα είτε μέσα από ερωτήσεις αλλά και διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας όλα εκείνα που πιθανόν δίσταζε να εκφράσει μέχρι τότε ή δεν είχε βρει τον τρόπο να το κάνει.

Οι εμπειρίες του παιδιού διευρύνονται, καθώς λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του κόσμου μέσα στον οποίο ζει. Μέσα από τις ιστορίες και τις συμπεριφορές των ηρώων τα παραμύθια καταδεικνύουν τρόπους επίλυσης και αντιμετώπισης προβλημάτων που απασχολούν τα παιδιά. Τέλος, τα παραμύθια καθρεφτίζουν τις βασικές ηθικές αξίες, αρχές και τις κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει το παιδί, κατά αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.