Πρόκειται για μια θεατρική προσαρμογή της ταινίας “Idioterne” (Οι ηλίθιοι) του Lars von Trier.

Lars von Trier

Ο Δανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκακιέρας. Ξεκίνησε να δημιουργεί ταινίες στην ηλικία των έντεκα ετών, ενώ μέχρι σήμερα 28 έργα φέρουν τη υπογραφή του.

«Οι ηλίθιοι» προέκυψαν το 1998. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τότε ο Τρίερ, ήταν ήδη ένας καταξιωμένος κινηματογραφιστής. Είχε λοιπόν την δυνατότητα να συγκεντρώσει υψηλό προϋπολογισμό ή να προσεγγίσει γνωστούς ηθοποιούς για την ταινία. Αντ’αυτού, το σενάριο γράφτηκε μέσα σε τέσσερις μέρες, χρησιμοποιήθηκε φυσικό φως και η κάμερα ήταν μονίμως στο χέρι. Αναφορικά με την επιλογή της κάμερας, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι από τις πρώτες ταινίες όπου η εικονοληψία έγινε εξ’ολοκλήρου σε ψηφιακή βιντεοκάμερα. Όλα αυτά τα στοιχεία προσδίδουν ένα αίσθημα προχειρότητας ή ερασιτεχνισμού. Βεβαίως κανένα από τα δυο δεν ισχύει καθώς πρόκειται για μια αριστουργηματική ταινία. Ένα κινηματογραφικό έργο με διάθεση κοινωνικού πειραματισμού, το υποκείμενο του οποίου είναι ο θεατής.

Ο Βαγγέλης Λάσκαρης, ήταν ο πρώτος που διασκεύασε αυτό το έργο και το παρουσίασε στην θεατρική σκηνή του Volt με την ομάδα ProvaT.O. Athens.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Το θεατρικό κείμενο είναι εμπνευσμένο από τον πνεύμα του Τρίερ αλλά προσαρμοσμένο στο σήμερα. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε αν στο πέρασμα του χρόνου, τα πράγματα αλλάζουν πραγματικά. Αποκτάει ο άνθρωπος άραγε ανοχή σε οτιδήποτε δεν τον αντικατοπτρίζει; Είναι η κοινωνία ένα συνοθύλευμα υποκρισίας, ψέματος και συγκαλυμμένης κακίας;

Όπως διαβάζουμε και στην περιγραφή του έργου:

Οι ηλίθιοι είναι ένα έργο από ηλίθιους, για ηλίθιους, με θέμα τους ηλίθιους. Όσοι κάνουν θέατρο είναι ηλίθιοι, ο διαφορετικός είναι ηλίθιος, οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι είναι ηλίθιοι. Οι ηλίθιοι είναι μια μειονότητα, όλες οι μειονότητες είναι ηλίθιες. Οι ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση :

https://www.viva.gr/tickets/theater/ii-ilithiii-tou-lars-von-trier/