Η Κρακοβία είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα, Βαρσοβία, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Η πόλη ξεχωρίζει για το πράσινό της και για τα παλιά κτίρια αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, ενώ η ίδια έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική, με την κλασική μουσική και την τζαζ να κατέχουν εξέχουσα θέση.


Στην Κρακοβία ταξιδεύει κανείς αεροπορικώς ή και οδικώς, ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και κάνοντας όλη τη διαδρομή μέχρι εκεί.

Το ταξίδι στην Κρακοβία είναι αρκετά οικονομικό, ενώ η πόλη, λόγω του σύγχρονου ιστορικού της παρελθόντος, εξαιτίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς, που υπήρχαν εκεί κοντά κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε βάζει σε ένα κλίμα προβληματισμού και σκέψης των λαθών της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η επίσκεψη στο Άουσβιτς θέλει γερό στομάχι και καλό είναι να την κάνεις με γκρουπ, ώστε να έχεις ξεναγό. Το Άουσβιτς ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως Εβραίων και γύφτων.

Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι οι αλυκές Wieliczka, το εργοστάσιο του Σίντλερ, καθώς και τις κάποιες από τις πολλές εκκλησίες της περιοχής. Τα αλατορυχεία χρονολογούνται πριν από 800 χρόνια, ενώ φτάνουν τα 320 μέτρα βάθος. Στο εργοστάσιο του Oskar Schindler, θα μάθεις την ιστορία που βρίσκεται πίσω από το όνομά του, πώς δηλαδή ο Γερμανός επιχειρηματίας κατόρθωσε να σώσει περίπου 1200 Εβραίους που προορίζονταν για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz.


Αν περάσεις από την κεντρική πλατεία της Κρακοβίας, που είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη, θα σου τραβήξει το βλέμμα ένας τρομπετίστας που βγαίνει κάθε ακριβώς της ώρας, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της Κρακοβίας είναι το νοτιοανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης, όπου βρίσκεται η εβραϊκή συνοικία Kazimierz. Στην εβραϊκή συνοικία για πολλούς αιώνες πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσαν ειρηνικά Εβραίοι δίπλα στους Πολωνούς. Ενώ στην αρχή ήταν ξεχωριστή πόλη, με την πάροδο του χρόνου κατέληξε να είναι προάστιο της Κρακοβίας.  
Αν πάλι είσαι λάτρης της όμορφης θέας, μπορείς να απολαύσεις στιγμές στο κάστρο της Βαβέλ, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι ότι σε διάφορα σημεία της υπάρχουν σταθμοί με ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία μπορείς να τα νοικιάσεις με την ώρα και να κάνεις την περιήγησή σου σε αυτή.

Φωτογραφίες/Βίντεο: Δήμητρα Αγγελή, Λευτέρης Φιλιππής