Το τραγούδι “Πριγκιπέσσα” είναι ίσως το δημοφιλέστερο τραγούδι του αγαπημένου Σωκράτη Μάλαμα. Κυκλοφόρησε το 2000 στο δίσκο του «Ο φύλακας κι ο Βασιλιάς», έχει ανέβει πολλές φορές στην κορυφή των charts, και αποτελεί το σίγουρο χαρτί διαφορετικών μουσικών προγραμμάτων!

Storytime Alert: Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ήταν που το άκουσα για πρώτη φορά. Ήμουν το πολύ 6 χρονών και αδερφή μου 4, όταν το έπαιζε μια μπάντα σε ένα φαγάδικο με λάιβ μουσική. Το άκουσε η μαμά μου εκείνο το Σάββατο και ξετρελάθηκε. Και καθώς τότε δεν υπήρχαν τα Shazam και άλλες τέτοιες ευκολίες, μας ξαναπήγε όλους συσσώμους στο μαγαζί την επόμενη εβδομάδα ΜΟΝΟ για να ξανακούσει αυτό το τραγούδι! Ήταν η ώρα 1 και η μπάντα δεν το είχε τραγουδήσει ακόμα. Η μαμά μου είχε αρχίσει να φορτώνει, όχι επειδή δεν είχε ακόμα ακούσει το τραγούδι -άλλωστε ήταν αποφασισμένη να μείνουμε μέχρι να το τραγουδήσουν!- αλλά από τη δική μου γκρίνια, λογικό αποτέλεσμα της νύστας μου! (Αν μας διαβάζει η πρόνοια, να στείλω τα φιλιά μου και να ενημερώσω, προς υπεράσπισή της, ότι αφενός εγώ και η αδερφή μου έχουμε πια ενηλικιωθεί και ότι αφετέρου σε κάτι τέτοιες “επιμονές” της, οφείλουμε τη μουσική διαπαιδαγώγησή μας.) Στο επόμενο Κυριακάτικο τραπέζι, ενώ έχουμε επιτέλους βρει τραγούδι και το ακούμε στο repeat, διηγήθηκε η μαμά μου την παραπάνω ιστορία και το έβαλε δυνατά για να το ακούσει ο παππούς μου. Αυτός έβαλε τα κλάματα κι εγώ κατάλαβα ότι “μάλλον οι στίχοι του κρύβουν κάποιο βαθύτερο νόημα που ίσως να είμαι μικρή ακόμα για να αντιληφθώ”. Αλήθεια ήταν!


Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από τους στίχους της “Πριγκιπέσσας”;

Ο δημιουργός και ερμηνευτής Σωκράτης Μάλαμας είχε δηλώσει σχετικά στο BHMagazino:

«Την έγραψα ως δώρο γενεθλίων σε μια γυναίκα, επειδή δεν είχα λεφτά να της πάρω κάτι. Μαγείρευε να φάμε φακές, που ήταν ό,τι είχε απομείνει, και ενώ την έβλεπα σκέφτηκα: “Αυτό αξίζει τον κόπο τώρα να το τραγουδήσει κάποιος, να το βγάλει προς τα έξω”.

Το έγραψα και το έπαιξα κατευθείαν, χωρίς να μεσολαβήσει καθόλου χρόνος. Όταν το έπαιξα λύθηκα στα γέλια, το θεώρησα τόσο αστείο.

Η φίλη μου, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, άφησε κάτω τις κουτάλες και μου είπε: “Πότε το έγραψες αυτό το τραγούδι; Το ξέρεις ότι είναι πάρα πολύ καλό; Απορώ γιατί γελάς
».

**Για τους λάτρεις του ρομαντισμού και των happy endings η ιστορία τους κατέληξε ως εξης: Παντρεύτηκαν!


Στίχοι/ Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω 
πως να σου το πω
έλεγα περνούν τα χρόνια
θα συμμορφωθώ.

Μα είναι δώρο άδωρο
ν’ αλλάξεις χαρακτήρα
τζάμπα κρατάς λογαριασμό
τζάμπα σωστός με το στανιό.

Έξω φυσάει αέρας
κι όμως μέσα μου
μέσα σ’ αυτό το σπίτι
πριγκιπέσα μου,
το φως σου και το φως
χορεύουν γύρω μας
απίστευτος ο κόσμος
κι ο χαρακτήρας μας.

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω
κι έφτασα ως εδώ
λάθη στραβά και πάθη
μ’ έβγαλαν σωστό.
Ξημερώματα στο δρόμο
ρίχνω πετονιά
πιάνω τον εαυτό μου
και χάνω το μυαλό μου

Πηγή: https://orizontespress.gr/?p=145962

Καλή αντάμωση, 
Ιωάννα.