Κείμενο/Φωτογραφίες: Ιωάννα Πανούτσου
*Disclaimer: Συγχωρέστε την συναισθηματική φόρτιση που ίσως συναντήσετε στο κείμενο. Οι αποτυπώσεις εν θερμώ είναι εξ’ ορισμού πιο “μελό”.
“Σαράντα χρόνια διαδρομή και μοιάζουν μόνο μια στιγμή
Μια ανάσα, μια γιορτή κι άντε πάλι απ’ την αρχή”

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο κύριος Νίκος, ο Πορτοκάλογλου, ο Νικόλας ή ο Νικόλας ο άρχοντας (όπως “τολμάμε” να τον αποκαλούμε στις παρέες) φέτος μετράει 40 χρόνια μουσικής διαδρομής, τραγουδοποιίας και δημιουργικής πορείας και το επί δύο βραδιές κατάμεστο Ηρώδειο μαζί με το κοινό ανά την επικράτεια, που τον συναντά στην περιοδεία του, αποδεικνύουν την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους για τα μαγικά μουσικά τρίλεπτα, τετράλεπτα, πεντάλεπτα που μας έχει χαρίσει τα 40 αυτά χρόνια.

Από τους ΦΑΤΜΕ στο σήμερα.
Πίσω απ’ τις γρίλιες”, ανέβηκαν στο “Πάλκο” το 1982 οι “Άσωτοι Υιοί” που άκουγαν στο όνομα ΦΑΤΜΕ (Νίκος Πορτοκάλογλου, Οδυσσέας Τσάκαλος Δημήτρης Καλατζής και Μιχάλης Μουστάκης), και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους ομώνυμο δίσκο σε παραγωγή του Τάσου Φαληρέα. Οι ΦΑΤΜΕ εμφανίστηκαν ως ένα νέο, διαφορετικό Boy Band εκείνη τη δεκαετία, όμως (της) άφησαν το δικό τους στίγμα. Κατάφεραν σε μόλις 8 χρόνια να γίνουν πια “Πρωταθλητές” “στη Σταδίου”, να “Βουτήξουν στα βαθιά” και να “μας βάλουν δύσκολα”. “Το παν κι έγινε”, “έμπλεξαν τις γραμμές τους” “πάνω από τα σύννεφα”, όμως επειδή “υπήρχε λόγος σοβαρός” “βγήκαν απ’ το τούνελ” και διαλύθηκαν το 1989. Ευτυχώς για μας, παρά τη διάλυσή τους, αυτοί κράτησαν “την αγάπη που ίσως ξέρει”, και σε μας άφησαν για πάντα “το καλοκαιράκι” στην ψυχή (-και στην ακρογιαλιά!-) και μας αποκάλυψαν που είναι “το ταξίδι”.

Από τότε ο κύριος Νίκος, “έκαψε τα καράβια του και δεν πήγε πουθενά”. Συνέχισε μόνος με φάρο τη “Δίψα για καθαρό ουρανό” να γράφει κι άλλες μελωδίες, κι άλλους στίχους, κι άλλους δίσκους, κι άλλα τραγούδια. Απέκτησε μια αληθινή σχέση αγάπης με το κοινό γιατί είναι πάντα συνεπής, πάντα παρών, πάντα αφυπνισμένος, πάντα δημιουργικός, πάντα ευγενικός και πάντα “ολόκληρος εδώ”. Και συνεχίζει.
  Και κάπως έτσι πέρασαν 40 χρόνια, τα οποία γιόρτασε -και!- χθες στο Ηρώδειο. Εκεί για να του ευχηθούν συναντήθηκαν παρέες που γράφουν ιστορία με κοινό σημείο αναφοράς το Νίκο Πορτοκάλογλου. Η πρώτη του παρέα, οι ΦΑΤΜΕ, οι νεότεροι συνοδοιπόροι του “Μουσικοί του Κουτιού” και η Ρένα Μόρφη, η μπάντα που σήμερα τον συντροφεύει στην περιοδεία του “Ευγενείς Αλήτες” με τη Βίκυ Καρατζόγλου, η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης και όλοι οι θεατές - συνταξιδιώτες του στο μουσικό ταξίδι των σαράντα χρόνων του!

Πολλά θα ήθελα να πω για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε η μαγική βραδιά των γενεθλίων στο Ηρώδειο. Αντ’ αυτών, με περίσσιο θάρρος αυτοπροτείνομαι εξ ονόματος όλων των συνταξιδιωτών, να κάνω ευχή για τα 40 χρόνια δημιουργίας: “Κύριε Νίκο, ευχαριστούμε που μας έμαθες να βουτάμε γυμνοί στις σκοτεινές μας θάλασσες και να μετράμε τα κύματα. Ευχόμαστε να πατάς γκάζι πιο γερά και να φτάνεις πάνω από τα σύννεφα”.

Εις το επανιδείν!