Με αφορμή την κυκλοφορία του παιδικού βιβλίου με τίτλο Αστρέλια, γνωρίζουμε καλύτερα την εικονογράφο που έδωσε σχήμα και χρώμα σε αυτόν τον κόσμο.

Η Κατερίνα Χονδρομπίλα κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου και σπούδασε στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε πενταετή μαθήματα ελεύθερου σχεδίου στο καλλιτεχνικό εργαστήρι «Στέγη Θεοφίλου» στην Μυτιλήνη, όπου εξασκήθηκε στο σχέδιο με μολύβι, κάρβουνο κσι ελαιοχρώματα. Το 2015 έκανε το Μεταπτυχιακό «Master of Arts in Design» στην AKTO στο τμήμα Graphic Design και η διπλωματική της είχε σαν θέμα το Concept Art πάνω στην digital εικονογράφηση. Το 2017 άρχισε να δουλεύει σαν εικονογράφος (digital artist) σε custom made παραμύθια μέχρι και σήμερα.

Παραμύθια στα οποία την εικονογράφηση επιμελήθηκε η ίδια είναι Το Πεφταστεράκι, Η Κοκκινοσταλίτσα, Το Ομικρομικρούλι, Η Αλφαβητοχώρα σε καραντίνα, Το μαγικό ταξίδι της Χρυσαλλίδας, Τσίου, Αστρέλια και μια σειρά βιβλίων με τους 7 σοφούς.

Κατερίνα Χονδρομπίλα

Πιστεύεις ότι σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά πρωταρχικό ρόλο έχει το κείμενο ή η εικόνα;

Το πρώτο πράγμα, που κοιτάνε τα παιδιά πριν επιλέξουν ένα παραμύθι είναι σίγουρα η εικονογράφηση. Η προσοχή τους πέφτει πάντα στις εικόνες, στους χαρακτήρες, στα χρώματα και στις μικρές λεπτομέρειες που ενδεχομένως ένας γονιός να μην προσέξει επειδή η επιλογή του να είναι κατά βάση η ιστορία και το δίδαγμά της. Αυτό το ξέρω από προσωπική εμπειρία. Μικρή, ό,τι παραμύθι και να έπαιρνα, δεν διάβαζα ποτέ τα κείμενα, πάντα παρατηρούσα τις εικόνες και έφτιαχνα την δική μου ιστορία μέσα από αυτές. Μια εικόνα αρκεί για να πλάσει ολόκληρο κόσμο.

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την εικονογράφηση ;

Από πολύ μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω. Μπορούσα να κάτσω ώρες με ένα μπλοκ και μερικές μπογιές. Με τα χρόνια εξασκήθηκα σε διάφορα υλικά και έφτιαχνα πίνακες ζωγραφικής. Στο μεταπτυχιακό μου, στο τμήμα Graphic Design, η διπλωματική μου ήταν πάνω στην εικονογράφηση του Ερωτόκριτου. Από την στιγμή εκείνη, ήμουν σίγουρη για το επάγγελμα που ήθελα να ακολουθήσω και βρήκα τον δρόμο μου.

Από που λαμβάνεις έμπνευση;

Η έμπνευση έρχεται από τα πάντα. Από το περιβάλλον γύρω μας, την φύση, τους ανθρώπους. Τις λίγες ώρες που δεν σχεδιάζω μέσα στην μέρα, κάθομαι και παρατηρώ ή μελετώ άλλες δουλειές εικονογράφων, συλλέγω φωτογραφίες, κρατάω σημειώσεις, ξεφυλλίζω παραμύθια από την βιβλιοθήκη μου, βλέπω πίνακες ζωγραφικής και πολλά άλλα. Ακόμα και το πιο μικρό πράγμα, μπορεί να μου δώσει μεγάλη έμπνευση.

Γράφεις και η ίδια ;

Όχι δυστυχώς. Θα ήθελα κάποια στιγμή να κάνω την προσπάθεια, αλλά προς το παρόν όλη η προσοχή μου είναι στην εικονογράφηση, που πιστεύω τα καταφέρνω καλυτέρα.

Εικονογραφείς με την παραδοσιακή μέθοδο ή χρησιμοποιείς κάποιο λογισμικό; Εξήγησε μας την προτίμηση σου

Έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με πολλά διαφορετικά υλικά και μεθόδους, όπως ελαιοχρώματα, κάρβουνο, μολυβί, ξυλομπογιές, παστέλ αλλά κυρίως τα χρησιμοποιούσα σε πίνακες και όχι τόσο σε εικονογράφηση παραμυθιών. Για την εικονογράφηση προτιμώ κυρίως την digital μορφή, η οποία μου εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο. Πολλές φορές μου έχει τύχει να σβήσω και να ξανά σχεδιάσω μέρος της εικόνας πολύ γρηγορά, που σε μια παραδοσιακή μέθοδο θα έκανα πολύ περισσότερο χρόνο. Στα άμεσα σχέδια μου όμως έχω σκοπό να συνδέσω παραδοσιακή μέθοδο με την digital. Πιστεύω θα βγει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. 

Ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εικονογράφος στην σύγχρονη αγορά εργασίας ;

Πέρα από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα τα επαγγέλματα στις μέρες μας, η εικονογράφηση είναι τέχνη και ο εικονογράφος ένας καλλιτέχνης. Πολλές φορές όταν υπάρχει πίεση, δεν μπορεί να αφεθεί και να δημιουργήσει. Πολλοί πιστεύουν ότι την δουλειά του εικονογράφου μπορούν να την κάνουν όλοι και έτσι την αφήνουν σε δεύτερη μοίρα. Δεν είναι όμως έτσι. Πέρα από το σχεδιαστικό κομμάτι, που ο καλλιτέχνης εκφράζεται με τον τρόπο του, πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει κάθε φορά, τι αρέσει στον πελάτη και πως το έχει στο μυαλό του και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Μίλησέ μας για τα βιβλία που έχεις εικονογραφήσει

Κάθε βιβλίο που έχω φτιάξει είναι ξεχωριστό και με το δικό του ύφος. Το πρώτο μου παραμύθι που έγινε σε συνεργασία με την κυριά Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη, η οποία πίστεψε σε εμένα και την ευχαριστώ γι’ αυτό. Ήταν Το Πεφταστεράκι, με την μικρή Ουρανία που πιστεύει πως υπάρχει αγάπη παντού και γίνονται θαύματα.

Τα έσοδα του συγκεκριμένου παραμυθιού δίνονται στην Ογκολογική Κλινική για παιδιά του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης. Η συνέχεια της συνεργασίας μας με την κυριά Αφροδίτη ‘’γέννησε’’ την Κοκκινοσταλίτσα. Η Έμμα μαθαίνει το θαύμα του σώματος και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ακολούθησε μια σειρά βιβλίων με την Αλφαβητοχώρα, η οποία συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Περίπτερο των 24 γραμμάτων, φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, 2022

Η κυρία Ανδρονίκη Παντελίδου δίνει ζωή στον Ομικρομικρούλη, το μικρό μας Όμικρον που πέφτει θύμα εκφοβισμού.

Στο 2ο βιβλίο της συγγραφέως

Η Αλφαβητοχώρα σε Καραντίνα, θίγεται η δύσκολη περίοδος του κορονοϊού και της καραντίνας, δείχνοντας πως το αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Από τις πιο όμορφες συνεργασίες μου ήταν «Το μαγικό ταξίδι της Χρυσαλλίδας…!»

Με την γλυκύτατη Μαρία Καρλή, που μας μιλάει για μια μικρή κάμπια η οποία ονειρευόταν να πετάξει μακριά και να φτάσει κοντά στον ήλιο.

Ακολούθησε μια σειρά 7 βιβλίων με τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας από τις εκδόσεις 24 γράμματα, με τον Αριστοτέλη, Διογένη, Υπατεία, Σωκράτη, Ιπποκράτη, Επίκουρο και Αρχιμήδη.

Το Τσίου της Έλενας Κόλλιας είναι ένα παραμύθι γεμάτο χιούμορ και τρυφερότητα. Μας παρουσιάζει τον Παντελή, έναν κόκορα με μια μόνο φτερούγα που μπλέκει σε διάφορους μπελάδες.

«Τσίου» Ελένη Ηλία Κόλλια, εκδ., 24 γράμματα

Επίσης, μαζί με την κα Κόλλια έχουμε δημιουργήσει ένα κανάλι στο Υoutube, το Μammano Tv. Εκεί ανεβαίνουν μικρές ιστορίες με αφήγηση για τους μικρούς μας φίλους.

Η πιο πρόσφατη δουλεία μου, που πραγματικά αγάπησα πολύ και χαιρόμουν να δουλεύω είναι η Αστρέλια, η κόρη του Ήλιου και της Σελήνης και κολλητή φίλη του Αστέριου. Το συγκεκριμένο παραμύθι είναι και θεατρικό έργο, με πρωταγωνίστρια την ίδια συγγραφέα Ελένη Κόντη και Αστέριο τον Κριστιάν Νίρκα. Αναμένω την έκδοση μερικών ακόμα παραμυθιών που πιστεύω θα ενθουσιάσουν.

Από το βιβλίο «Αστρέλια», της Ελένης Κόντη, εικονογράφηση Κατερίνα Χονδρομπίλα, εκδ., itravelpoetry

Με ποιους εκδοτικούς οίκους συνεργάζεσαι ;

Έχω συνεργαστεί πολλές φορές και ακόμα συνεργάζομαι με τις εκδόσεις 24 γράμματα όπως και με τις εκδόσεις «ἡδυέπεια.»

Και με τους δυο εκδοτικούς έχω πολύ καλή σχέση, με στηρίζουν, με προωθούν και τους ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι μελλοντικά να συνεργαστώ και με άλλους εκδοτικούς οίκους.

Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Είμαι γενικά πολύ φιλόδοξη σαν άνθρωπος και γεμάτη όρεξη για δουλειά. Πέρα από καινούργιες συνεργασίες που έχω ήδη κλείσει, έχω στο μυαλού πολλά ακόμα σχέδια, που εύχομαι όλα να πραγματοποιηθούν. Στα άμεσα σχέδια μου είναι μια συνεργασία με έναν online εκδοτικό που θα δημιουργούμε προσποιημένα παραμυθία με παραγγελία.

Επίσης θα συνεχίσουμε με την κα Κόλλια να δημιουργούμε ιστορίες στο κανάλι. Υπάρχουν ιδέες για εκπαιδευτικά animations και για παιδική παράσταση που θα συνδυάζει χορό, τον οποίο αγαπώ πολύ. Σημαντικό για μένα είναι οι επαφές με δημιουργικούς ανθρώπους και διάθεση που σίγουρα αυτό θα μας οδηγήσει σε πολλά και διάφορα projects. Κυρίως όμως θέλω να δημιουργήσω πολλά πολλά παραμύθια για τα παιδιά.


Τα βιβλία που εικονογράφησε η Κατερίνα Χονδρομπίλα μπορείτε να τα βρείτε στο

ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων 24 γράμματα :