“Όταν με ρωτάνε γιατί γράφω για παιδιά, απαντάω ότι γράφω για όλη την οικογένεια. Η έννοια της «συναπόλαυσης» είναι καθοριστική. Αν οι γονείς διαβάσουν στο παιδί μια ιστορία που αφήνει τους ίδιους αδιάφορους, το παιδί διαισθάνεται και αντιδρά ανάλογα. Αν όμως διασκεδάζουν οι ίδιοι με την όλη διαδικασία, τότε είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν στο παιδί την αγάπη για το διάβασμα.

Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας, είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές της ανατροφής των παιδιών μας.

Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία, και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές. Μαθαίνουν να υπηρετούν την πραγματικότητα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν να την ξεπερνάνε. Δεδομένου του κρίσιμου ρόλου της φαντασίας στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ο αρνητικός αντίκτυπος είναι τεράστιος.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευφυή, διαβάζετέ τους παραμύθια. Οι διάνοιες για να δημιουργήσουν νέα γνώση, χρειάστηκε να ξεπεράσουν με τη φαντασία τους την υπάρχουσα γνώση. Αν είχαμε πολιτικούς με φαντασία, θα βγαίναμε πιο νωρίς από την οικονομική κρίση.”

Ευγένιος Τριβιζάς