Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος διαγωνισμός πεζογραφίας του itravelpoetry.com και προκηρύσσεται ο 5ος διαγωνισμός πεζογραφίας έως 30 Απριλίου 2023.

Ακολουθεί αναλυτικά η διοργάνωση, τα αποτελέσματα και η κριτική επιτροπή.

Επί της διαδικασίας 

Μετά την αποστολή των έργων, η ομάδα συντονισμού λαμβάνει τα αρχεία και ελέγχει εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι οδηγίες της προκήρυξης. Συγκεντρώνει τα έργα όλων των συμμετεχόντων σε ένα αρχείο, (δίχως τα προσωπικά τους στοιχεία) και τα μορφοποιεί ώστε να έχουν μορφολογική συνέπεια (ίδια γραμματοσειρά, ίδιο μέγεθος).

Βασική προϋπόθεση λοιπόν για την αξιολόγηση των έργων, είναι η τήρηση των όρων συμμετοχής. Θα ήταν σημαντικό να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η αντικειμενικότητα της κρίσης από την επιτροπή, εδράζεται σε τεχνικά κριτήρια (όπως είναι η σωστή εφαρμογή της γραμματικής και του συντακτικού, η τεχνοτροπία των κειμένων, η επιλογή θέματος κλπ). Ωστόσο είναι αδύνατη η ολοκληρωτική εξάλειψη της υποκειμενικότητας καθώς η λογοτεχνία έγκειται και σε υποκειμενικούς παράγοντες.

Τέλος, μια πληθώρα έργων που δεν διακρίθηκαν, είχαν επίσης αξιοσημείωτη λογοτεχνική αξία. Σκοπός μας είναι να δημοσιεύσουμε στο μέλλον όσα περισσότερα γίνεται. 

Σας συγχαίρουμε όλους για την συμμετοχή και ελπίζουμε να συνεχίσετε να δημιουργείτε!


Αποτελέσματα 4ου Διαγωνισμού Πεζογραφίας

1ο Βραβείο:

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Ο Σταθμάρχης

2ο Βραβείο:

Χρήστος Κεκές – Επόμενη στάση: Σκοτάδι

3ο Βραβείο:

Παρασκευή (Εβίτα) Λυκούδη – Η Άφεση

1ος Έπαινος:

Έλλη Πάνου – Ο ανθοπώλης του νεκροταφείου

2ος Έπαινος:

Χρυσούλα Δημαρέλου – Ανδρομάχη

3ος Έπαινος:

Μαρία Μαυρανδρέα – Ο βασιλιάς και οι κόρες του


Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή έμεινε μυστική προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μεροληπτική εύνοια προς κάποια συμμετοχή. Τώρα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ας τους γνωρίσουμε.

Χαρούλα Βερίγου (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ζωή Δικταίου)

Η Χαρούλα Βερίγου – Μπάντιου, (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ζωή Δικταίου) γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το 1962. Μεγάλωσε στο Τζερμιάδων του Οροπεδίου Λασιθίου. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας. Εργάστηκε στον Ξενοδοχειακό Τομέα, καθώς και στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως Διοικητικός Υπάλληλος. Την γοητεύουν τα γιασεμιά, τα φεγγάρια, τα βλέμματα, τα δακρυσμένα μάτια, τα κιτρινισμένα χαρτάκια της θύμησης, οι ξεχασμένοι δρόμοι, τα βουνά, τα ξέφτια από τις δαντέλες του παλιού καιρού. Πιστεύει στην αγάπη. Συνεργάζεται με τα Διαδικτυακά Περιοδικά, Ποιείν, Fractal, Ατέχνως κ.α. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους: Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργη Κοντογιάννη, Ανδρέα Ζιάκα, Γιάννη Νικολάου, Αλέξανδρο Χατζηνικολιδάκη και Θοδωρή Καστρινό.

Η μέχρι τώρα εργογραφία της περιλαμβάνει τα βιβλία:

 • Αύριο, μια ελιά η μέσα πατρίδα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Φεβρουάριος 2023, Αθήνα
 • Λασίθι, Τόπος Μέγας – Η κούπα των θεών, Αφήγημα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Μάιος 2021, Αθήνα
 • Αύριο, αφή αλμύρας οι λέξεις, Ποιητική συλλογή, Εκδόσεις: Φίλντισι, Νοέμβριος 2020, Αθήνα
 • Αθιβολή γαρύφαλλο και θύμηση κανέλλα, Διηγήματα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Νοέμβριος 2019, Αθήνα
 • Αύριο στάχυα οι λέξεις, Ποιητική συλλογή, Εκδόσεις: Φίλντισι, Σεπτέμβριος 2018, Αθήνα
 • Οι άλλες ν’ απλώνουν ρούχα κι εσύ τριαντάφυλλα, Διηγήματα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Φεβρουάριος 2018, Αθήνα
 • Μια κούρσα για τη Χαριγένεια, Μυθιστόρημα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Μάιος 2017, Αθήνα
 • Αύριο, νυχτώνει φθινόπωρο, Μυθιστόρημα, Εκδόσεις: Φίλντισι, Ιούνιος 2015, Αθήνα
 • Ιστορίες για φεγγάρια, Παιδική Λογοτεχνία, Εκδόσεις: Έψιλον, 1996, Αθήνα

Συμμετοχές σε συλλογικά έργα

 • Γράμματα της ποίησης, Ποιητική ανθολογία, Εκδόσεις: Ατέχνως, 2020, Αθήνα
 • Μονόλογοι, Ποιητική ανθολογία, Εκδόσεις: το βιβλίο, 2017, Αθήνα
 • Λογοτεχνικά Μονοπάτια, Εκδόσεις: Όστρια, 2022, Αθήνα
 • Λογοτεχνικό Ολόγραμμα 1, Έκδοση της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού, Τυπογραφείο Γιώργου Κωστόπουλου, Δεκέμβριος 2022, Αθήνα

Νίκος Κόντης

Απόφοιτος του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογία με μεταπτυχιακό στις Μεθοδολογίες, θεωρίες και τεχνικές έρευνας στη μελέτη της Ισπανικής και Ισπανοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Διδακτορική διατριβή με θέμα “η ελληνική παρουσία στο ποιητικό έργο του Franz Tamayo και Gregorio Reynolds”.

Συμμετοχή σε διάφορα Ακαδημαϊκά Συνέδρια με αντίστοιχες δημοσιεύσεις. Διδασκαλία σε διάφορα Πανεπιστήμια της Βολιβίας μαθημάτων Λογοτεχνίας.

Κριστιάν Νίρκα

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ απέκτησε και δεύτερο πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων από το πρόγραμμα Pépite France. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από την εφηβική του ηλικία σε τοπικές εφημερίδες της Κορίνθου. Συμμετείχε και διακρίθηκε σε πληθώρα λογοτεχνικών διαγωνισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Σκωτία, Αυστραλία.) Ήταν συνιδρυτής του γαλλικού περιοδικού “les nouveaux citoyens”. Επιμελήθηκε την έκδοση του ανθολογίου “100+1 Κλειδιά της Διπλανής Πόρτας”. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, “Κύκνειο άσμα ”, “Ζητείται τίτλος”, “Βάλσαμο”.