Γνωρίζοντας την Ελευθερία Παπαδόγιαννη
Γνωρίσαμε την Ελευθερία Παπαδόγιαννη μέσα από τις ενδιαφέρουσες εικαστικές της δημιουργίες. Κυρίως ξεχωρίσαμε τα τετράδια που ζωγραφίζει, και τους δίνει ένα μοναδικό χαρακτήρα.
Συνέντευξη : Ελένη Κόντη
1. Ελευθερία, μίλησέ μας για τη δουλειά σου.
Ζωγραφίζω! Για την ακρίβεια έχω σπουδάσει animation αλλά κυρίως με αφορά η ζωγραφική, το σχέδιο. Φτιάχνω posters και prints που μπορείς να πάρεις και να στολίσει τον τοίχο του σπιτιού σου, το δωμάτιό σου, την κουζίνα σου, ή οποιονδήποτε άλλον χώρο. Φτιάχνω χειροποίητα ημερολόγια και τετράδια. Για παράδειγμα, πριν λίγες μέρες μια κοπέλα μου ζήτησε να της φτιάξω ένα τετράδιο για να γράφει τους στόχους της νέας της επιχείρησης. Προτιμώ τη ζωγραφική με πινέλα και πιστεύω πως βγάζει μια ασφάλεια και μια ζεστασιά που συχνά είναι δύσκολο να βρεθεί στο digital art (το οποίο φυσικά και αγαπώ και θαυμάζω πολύ.)

2. Πως εμπνέεσαι;
Θα έλεγα από τον τρόπο που ζω, από την οικογένειά μου, το σπίτι μας, τις συνήθειές μας. Εμπνέομαι από άλλους καλλιτέχνες νεότερους και παλαιότερους. Μεγάλη πηγή έμπνευσης είναι ο Wes Anderson. Νομίζω πως έχει επηρεάσει πολύ τον τρόπο που ζωγραφίζω. Ίσως όχι τεχνικά καθώς προτιμώ την ασυμμετρία, ενώ ο Anderson είναι παγκοσμίως γνωστός για τις απολύτως συμμετρικές σκηνοθετικές του συνθέσεις. Το ύφος όμως και η αισθητική που προσπαθώ να υπηρετήσω στα έργα μου, είναι (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω) επηρεασμένες από την «ματιά» αυτού του σκηνοθέτη. Με τον ίδιο τρόπο εμπνέομαι από την πολυσχιδή προσωπικότητα του Jonathan Larson. Εμπνέομαι ακόμα από όσα μπορεί να βρει κανείς στα βιβλία, τις πολύχρωμες εικόνες που μας προσφέρει η μυθολογία, τις ασπρόμαυρες σελίδες της ιστορίας. Από την ορμή σπουδαίων κινημάτων όπως ο φεμινισμός, από την φύση, από την μουσική, από την μουσική της φύσης… Ζούμε σε έναν συναρπαστικό κόσμο όπου το οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για δημιουργία.

3. Είσαι εσωστρεφής ή εξωστρεφής; Θεωρείς ότι είναι απαραίτητη η εξωστρέφεια στη τέχνη;
Θεωρώ τον εαυτό μου εσωστρεφή άνθρωπο με μικρές κρίσεις εξωστρέφειας. Χαρακτηριστικό το οποίο δεν ξέρω αν θα έπρεπε να θεωρηθεί ως «κακό». Γενικά δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστή η απόδοση αρνητικού ή θετικού προσήμου στην εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια. Και τα δυο αυτά γνωρίσματα, συνθέτουν την ποικιλία στις προσωπικότητες των ανθρώπων. Οι χαρακτήρες είναι πολλοί, και διαφορετικοί.
Τώρα, όσον αφορά την τέχνη δεν ξέρω αν για να δημιουργηθεί είναι απαραίτητη η εξωστρέφεια. Για την ακρίβεια, παρατηρούμε πολλές περιπτώσεις όπου οι δημιουργοί εκφράζονται μέσα από την τέχνη. Η επιλογή τους αυτή συχνά προκύπτει από την αδυναμία τους ή από την επιλογή τους να μην εξωτερικεύσουν αυτά τα πράγματα σε άλλους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και σπουδαίοι καλλιτέχνες που είναι εξωστρεφείς (αν και θεωρώ σπανιότερο αυτό το σενάριο). Βέβαια, όπως η ομορφιά ενός πίνακα προκύπτει από τις αντιθέσεις στα χρώματα που χρησιμοποιούνται, έτσι και η γοητεία του ανθρώπινου είδους είναι απόρροια της διαφορετικότητας ανάμεσα στους ανθρώπους. Αντίστοιχα και ο χώρος της τέχνης είναι ευρύς και μας χωράει όλους.

4. Περιέγραψέ μας το αγαπημένο σου έργο.
“This kitchen is for dancing”. Αν και είναι από τα πρώτα που έφτιαξα, θεωρώ πως έχει ένα σκοτάδι μέσα στα τόσα χρώματα. Πιστεύω πως διηγείται μια ιστορία και αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι μια παγωμένη εικόνα που σε λίγο θα ξεπαγώσει και θα δούμε τη συνέχεια.
5. Έχεις μια συνεργασία με τη waxology by katrinkonst. Τί ακριβώς κάνετε;
Ναι, με την Κατερίνα που είναι πίσω από το waxology κάναμε μια συνεργασία τον Φεβρουάριο. Η waxology φτιάχνει κεριά και κυρίως Wax melts και είναι κι αυτή μια νεοσύστατη προσπάθεια. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να φτιάξουμε τέσσερις ετικέτες με στίχους από γνωστά τραγούδια και 4 αρώματα σε Wax melts και να τα ενώσουμε. Εγω έκανα τις ετικέτες και η waxology τα Wax melts. Φαντάζεσαι να το είχαμε κάνει ανάποδα;