«Συνειδητοποίησα πολύ νωρίς ότι οι γονείς μου δεν μπορούσαν να ανεχτούν ο ένας τον άλλο. Τσακώνονταν διαρκώς, εγκλωβισμένοι σε έναν τρομερό πόλεμο που κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να κερδίσει. Η δυστυχία τους έριχνε μια μεγάλη μαύρη σκιά στην παιδική μου ηλικία.

Η μητέρα μου ήταν στοργική με την αδερφή μου αλλά όχι με μένα. Ήξερα πως ήμουν το παιδί που η μητέρα μου ποτέ δεν ήθελε. Αυτό είναι μεγάλο βάρος για ένα μικρό κοριτσάκι.

[…]

Συγκινούμαι όταν οι άνθρωποι μου λένε πόσο τους εμπνέει η ιστορία της ζωής μου, οι δυσκολίες που έχω ξεπεράσει στη διάρκεια των οκτώ δεκαετιών που βρίσκομαι σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαι από τη φύση μου άνθρωπος που επιβιώνει.

Όλοι ξέρουμε ότι κανείς δεν περνάει από τη ζωή χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιες αντιξοότητες. Την τελευταία δεκαετία είχα πολλές ευκαιρίες να αναθεωρήσω τη ζωή μου και να θέσω στον εαυτό μου κάποια δύσκολα ερωτήματα.

Πώς ξεπέρασα τόσα σοβαρά προβλήματα;

Δυστυχισμένη παιδική ηλικία, ένας κακοποιητικός γάμος, βαλτωμένη καριέρα, οικονομική καταστροφή, ο πρόωρος θάνατος μελών τής οικογένειας και πολλές ασθένειες.

Υπήρχαν πάρα πολλές εξωτερικές συνθήκες και δυνάμεις που δεν μπορούσα να αλλάξω ή να ελέγξω, όμως η συνειδητοποίηση που μου μεταμόρφωσε τη ζωή ήταν ότι μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσα στις δυσκολίες αυτές.

Η πολυτιμότερη βοήθεια πηγάζει από μέσα μας και η γαλήνη έρχεται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν σκληρά για να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους.

[…]

Ανακάλυψα την μεταμορφωτική δύναμη της πνευματικότητας. Η πνευματικότητα δεν συνδέεται με κάποια θρησκεία ή φιλοσοφία. Η πνευματικότητα είναι η προσωπική αφύπνιση και η σχέση του καθενός μας με τη μητέρα Γη και το σύμπαν και ενισχύει την ανοικτή και θετική στάση προς τη ζωή.»
Tina Turner
(26 Νοεμβρίου 1939 – 24 Μαΐου 2023)

Tίνα Τάρνερ, Η ευτυχία είσαι εσύ, Πεδίο, 2021