Α.Μ. Σας ενοχλεί αυτή η μοναξιά;

Τ.Ζ.: Είμαι πολύ ευπροσάρμοστος άνθρωπος και αν κάτι με δίδαξε η μάνα μου, είναι η υπομονή και να μη το βάζω κάτω, να μη με τρώει η μιζέρια. Δεν μου αρέσει η αυτολύπηση, δεν διανοούμαι να πω «αχ, εγώ η καημένη». Δεν μου το επιτρέπει η αξιοπρέπειά μου. Οπότε, στον αγώνα. Μου λείπουν όμως κάποια πράγματα πολύ.

LiFO: Από συνέντευξη της στην Αργυρώ Μποζώνη, 28.2.2022
Τζίνα Πολίτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Το 1947 αποφοίτησε από το Αρσάκειο. Σπούδασε, με πλήρη υποτροφία, αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, διετέλεσε καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ομότιμη από το 1997), όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το 2007 με το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών (εκδ. Άγρα) ενώ το 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.
Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου 2023.