Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 5ου Πανελληνίου Διαγωνισμού U Write, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ταραχής σε χρήστες του Facebook και του Instagram.

Ο λόγος γίνεται για τον όρο 3 της προκήρυξης. Κάποιοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την δημοσίευση των ονομάτων που διακρίθηκαν, διαπίστωσαν ότι το ποίημα που έλαβε το πρώτο βραβείο, είχε δημοσιευτεί το 2007 σε έναν ιστότοπο στο διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε άμεση ακύρωση της συμμετοχής, καθώς δεν τηρούνται οι όροι της προκήρυξης.

Μετά από αυτήν την παρατήρηση έγινε έρευνα από την οποία προέκυψαν τα εξής:

  • Το ποίημα φαινόταν στο διαδίκτυο αλλά όταν πατούσε κάποιος τον σύνδεσμο δεν εμφανιζόταν.
  • Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βρήκαν έναν άλλον σύνδεσμο, στα αρχεία της ιστοσελίδας (ψηφιακό αποτύπωμα) όπου πράγματι, το συγκεκριμένο ποίημα δημοσιεύτηκε από τον Μιχάλη Ανδρέου 16 χρόνια πριν, δηλαδή το 2007.

Σε αυτό το σημείο επικοινωνήσαμε με τον κύριο Ανδρέου ο οποίος μας διευκρίνησε ότι πράγματι το ποίημα είχε αναρτηθεί το 2007 στο προφίλ που είχε φτιάξει στην εν λόγω ιστοσελίδα. Μας ξεκαθάρισε επίσης ότι για την αποστολή του ποιήματος στον διαγωνισμό, είχε προβεί πρώτα σε διαγραφή του ποιήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα συντονισμού που είναι υπεύθυνη να εξετάσει όλες τις συμμετοχές πριν τις στείλει στους κριτές, δεν είχε εντοπίσει την συγκεκριμένη δημοσίευση. Η διαγραφή του κειμένου όμως από το προσωπικό προφίλ που συντηρούσε στην ιστοσελίδα, δεν ήταν αρκετή ώστε να διαγραφούν τελείως τα δεδομένα από τα servers του ιστοτόπου (όπως σωστά μας ενημέρωσαν οι χρήστες που βρήκαν το ψηφιακό αποτύπωμα)

Έτσι λοιπόν, το ποίημα είχε όντως δημοσιευτεί το 2007 στο διαδίκτυο από τον κύριο Μιχάλη Ανδρέου. Ο όρος 3 απαγορεύει στους συμμετέχοντες να υποβάλουν έργο το οποίο έχει δημοσιευτεί αλλού. Επομένως, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, η συμμετοχή πρέπει να ακυρωθεί όπως επίσης και η βράβευση.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναλυθεί ο στόχος που εξυπηρετεί ο όρος 3 της προκήρυξης. Αυτή η απαγόρευση έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την αξιοκρατία της διοργάνωσης. Μειώνονται οι πιθανότητες οι κριτές να έχουν διαβάσει κάπου αλλού κάποιο από το έργα που λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, και επομένως να γνωρίζουν την ταυτότητα του συμμετέχοντα την ώρα που αξιολογούν.

Έγινε επικοινωνία με την επιτροπή η οποία διαβεβαίωσε πως δεν έτυχε να διαβάσει κάπου αλλού αυτό το ποίημα. (Η εγκυρότητα αυτής της δήλωσης ενισχύεται και από το γεγονός ότι το ποίημα είχε απολύτως 0 likes και 0 dislikes παρά το διάστημα των 16 χρόνων που ήταν δημοσιευμένο – χωρίς παρεξήγηση για την εν λόγω ιστοσελίδα ή για τον ίδιο τον κύριο Ανδρέου).

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ποιητής προέβη σε διαγραφή του ποιήματος πριν από την αποστολή του στον διαγωνισμό, δείχνει την πρόθεσή του να τηρήσει κατά γράμμα τους όρους της προκήρυξης.

Τέλος, καθώς η κρίση της επιτροπής δεν επηρεάστηκε καθόλου από την ύπαρξη του ψηφιακού αποτυπώματος του ποιήματος στο διαδίκτυο, καθώς επίσης οι πράξεις του συμμετέχοντα δεν υποδεικνύουν κανέναν απολύτως δόλο, η διοργάνωση αποφασίζει να αφήσει τα αποτελέσματα ως έχουν, κάνοντας μια in concreto ερμηνεία του όρου 3 της προκήρυξης.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την συμμετοχή. Για να διατηρηθεί η ευγενής άμιλλα πολλά από τα σχόλια των συμμετεχόντων διαγράφηκαν καθώς είχαν προσβλητικό χαρακτήρα.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα δημοσιευτούν ποιήματα, συνεντεύξεις με τους διακριθέντες και τους κριτές.