Ευάγγελος ΣΠΙΝΘΑΚΗΣ : Από την Κρήτη. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, βιοπορίστηκε σε ποικιλία επαγγελμάτων, πολλά χρόνια σε βιομηχανία χάλυβα στις εξαγωγές προς ενδιαφέρουσες χώρες Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής. Κατέληξε στην εκπαίδευση για 25 χρόνια, τον τράβηξε η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην Χίο και την Κορινθία. Πολλές ώρες εκπαιδευτής ενηλίκων και σύμβουλος σταδιοδρομίας κυρίως στον τρίτο τομέα της κοινωνικής οικονομίας και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Παλαιό στέλεχος του Οικολογικού χώρου. Ιδρυτικό μέλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

Συνέντευξη : Κριστιάν Νίρκα


1. Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Εδώ και 50 χρόνια, την εποχή δικτατορίας, κατάλαβα ότι δεν μπορεί να είναι λέφτερος κανείς, αν δεν είμαστε όλοι. Αν τότε τα κοινά αγαθά ήταν η ελευθερία, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, σήμερα είναι προστασία κάθε μορφή ζωής του πλανήτη. Τα τελευταία 40 χρόνια λοιπόν είμαι φυσιοδίφης, ορειβάτης, παρατηρητής πουλιών, ακτιβιστής οικολόγος.

https://www.facebook.com/groups/215253525787308/permalink/1308189023160414/

2. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής φαίνονται κάθε χρόνο και πιο έντονα. Πιστεύετε ότι η κοινωνία έχει αποκτήσει οικολογική συνείδηση και είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ;

Όχι, η κοινωνία δεν έχει αποκτήσει ακόμη οικολογική συνείδηση, κυριαρχεί το βραχυπρόθεσμο όφελος. Οι τελευταίες καταστροφές αλλάζουν βεβαίως την εικόνα, αλλά η οικολογία ως ολιστική θέαση φύσης και ανθρώπου χρειάζεται να γίνει κοινή συνείδηση και προϋπόθεση για κάθε αλλαγή. Άρα εμείς έχουμε ακόμη έναν ρόλο, εκπαιδευτικό.

3. Πολλοί έχουν την απλοϊκή εντύπωση πως η οικολογία έχει ως φυσικό επακόλουθο την βιομηχανική αδρανοποίηση σε μια οικονομία. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Δεν είναι τελείως άστοχη αυτή η εντύπωση. Μερικές χώρες του πλανήτη έχουν υπεραναπτυχθεί, περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ρύπανση, περισσότερες καταστροφές. Επίκαιρο παράδειγμα τα λεγόμενα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία καταστρέφουν την φυσικότητα των ρεμάτων και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οφείλουμε να δούμε τα πράγματα αλλιώς, να αρχίσουμε να βάζουμε φρένο. Εμείς προβάλλουμε το μοντέλο της συνειδητής αποαναπτυξης, της βιώσιμης ευημερίας.

4. Γιατί να ψηφίσει κάποιος οικολογική συμμαχία;

Παραθέτω την απάντηση των Νέων Πράσινων σε αυτό το ερώτημα.

https://neoiprasinoi.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html?m=1