Κείμενο/Φωτογραφίες : Ιωάννα Πανούτσου

Εδώ, θα πάμε μια βόλτα ως την Αμοργό. Θα τη γνωρίσουμε μέσα από στίχους τραγουδιών, γιατί πολυτραγουδήθηκε και της αξίζει. 
Τους κάβους λύσατε!
“Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό”

Τα ‘χουμε ξαναπεί, το κόλπο είναι απλό και οι οδηγίες σαφείς. Χρειάζεσαι ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, καλή παρέα και το “μετρό (που είναι ηλεκτρικός, αλλά ποιος νοιάζεται!) για Πειραιά”. Αυτά σαν γενική συμβουλή.
Ειδικότερα, αν θες να επισκεφτείς την Αμοργό το εισιτήριο θα πρέπει να λέει Πειραιάς-Κατάπολα ή Πειραιάς-Αιγιάλη και τα υπόλοιπα θα τα βρεις λίγες ώρες μετά (6 με 8) στο μ’έρως αυτό! Αν δεν θες να την επισκεφτείς, τότε ελπίζω ότι σ’ αυτό το άρθρο, θα βρεις τους λόγους που θα σου αλλάξουν γνώμη!
“Στο λιμάνι χορεύουν οι βάρκες απέναντι από τον αμοργιαλό”

Αν επιλέξετε το Πειραιάς-Αιγιάλη τότε δίπλα από το Blue Star θα χορεύουν οι βάρκες και απέναντι ανταμώνετε με τον αμοργιαλό! Καθίστε να πιείτε μια ψημένη ράκη ή/και πηγαινετε για μια βουτιά στην παραλία της Αιγιάλης. Αν έχετε όρεξη για φαγητό, μην παραλείψετε το Λιμάνι της Κυρά-Κατίνας (-δοκιμάστε τη χταποδόπιτα και με ευχαριστείτε αργότερα!-).
“Στα Θολάρια…στο καφενείο Καλή Καρδιά”

“Πάνω” από την Αιγιάλη, υπάρχουν μικροί, παραδοσιακοί, πανέμορφοι οικισμοί. Ο λόγος για τα Θολάρια και τη Λαγκάδα. Να πάτε να περιπλανηθείτε στα λευκογάλανα σοκάκια, να γνωρίσετε ντόπιους και κυρίως τον κύριο Νίκο στην ταβέρνα “Πανόραμα” που θα σας κάνει να γελάσετε με την ψυχή σας, να χορέψετε στα σκαλάκια, και αν είστε εξτρα τυχεροί ίσως να βρείτε κάποιους που θα σκαρώσουν ένα στιχάκι και θα σας το χαρίσουν!
“Στο πιάτο όλο το Αιγαίο”

Εεε και αν δεν εμπιστεύεστε τη δική μου τη γνώμη, να εμπιστευτείτε αυτή του Luc Besson, ο οποίος δεν έγραψε απλά ένα άρθρο για την Αμοργό, αλλά γύρισε ολόκληρη ταινία στην παραλία της Αγίας Άννας, το “Απέραντο Γαλάζιο”.
Τη θέα του πραγματικά απέραντου γαλάζιου και του αχανούς ορίζοντα, θα εκτιμήσετε ιδιαιτέρως αφού ανεβείτε τα 300 σκαλιά για το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που βρίσκεται πάνω από την παραλία της Αγίας Άννας. Μη σας αποθαρρύνει ο αριθμός! Να σας ιντριγκάρει η θέα, η ψημένη ρακή και το λουκουμάκι που θα σας προσφέρουν οι μοναχοί μετά την ανάβαση. Αξίζει!
“Αμοργιανό ‘ναι το νερό”

Αντικειμενικά, η Αμοργός έχει από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων. Βέβαια οφείλω να ενημερώσω το κοινό ότι οι καλύτερες της παραλίες θέλουν περπάτημα. Όπως και τα μονοπάτια της. Άλλωστε, τα ομορφότερα μέρη τα ανακαλύπτουμε περπατώντας!
Οπωσδήποτε, να πάτε στην παραλία του Μούρου. Το τοπίο είναι μαγικό με φοβερή ενέργεια. Να πάτε και στου Αγίου Παύλου. Και απέναντι με το καραβάκι στη Νικουριά. Και στην παραλία της Καλοταρίτισσας. Και στο Ναυάγιο, και στη Χάλαρα, και φυσικά στις Αγία Άννα και Αιγιάλη. Το απέραντο γαλάζιο θα σας περιμένει σε όποια παραλία του νησιού κι αν επιλέξετε τελικά! Αρκεί να έχετε όρεξη για περπάτημα, βουτιές και ένα μπουκαλάκι νερό(!).
“Αμοργιανό μου πέραμα να χεις καλό ξημέρωμα!”

Όσον αφορά τη διασκέδαση; Η Αμοργός κρατάει τις παραδόσεις και το κέφι! Μια βόλτα στη χώρα και όλο και κάπου θα ακούσετε μουσικούς να τραγουδούν και να παίζουν ζωντανά, με τους επισκέπτες να χορεύουν σε κύκλους! Είναι ένα νησί που δεν αγαπάει τη χλιδή, την πόζα και τη φασαρία, αλλά την διασκέδαση και τους χορευτικούς ήχους! Μια μεταμεσονύκτια βόλτα, μετά τα μεζεδοπωλεία, από τη Botilia ή τη Disco the Que, είναι αρκετή για να διαπιστώσετε τα παραπάνω!


“Τι ωραίο νησί!”

Η Αμοργός είναι μια γωνία του Αιγαίου αγέρωχη, που περιφρονεί τους δυνατούς ανέμους με κάτι χαλασμένους ανεμόμυλους, που σε προκαλεί να αγναντέψεις, να βουτήξεις, να χορέψεις, να την ερωτευτείς. Μια γωνία με την οποία θα συνάψεις αυτόματα μια σχέση ερωτική, από την οποία θα φύγεις τελικά λίγο πιο όμορφος από ο,τι έφτασες! Αν φύγεις ποτέ. Γιατί η Αμοργός δεν είναι απλά ένα πέρασμα ούτε θα την ξεχάσεις εύκολα.

Καλό ταξίδι! 😉