Φαράγγι Οινόης, ιερό Απόλλωνα, σπήλαιο Πάνος, και φράγμα Μαραθώνα

Η αγαπημένη μου trail εντός Αττικής.

Η διαδρομή αρχίζει από το Μεσαιωνικό πύργο της Οινόης, ο οποίος χτίστηκε περί το 1250μ.Χ. από τον Όθωνα Δελαρός έχοντας στρατηγικό ρόλο στον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Εκεί ακριβώς έχει άπλα να αφήσει κάνεις το αυτοκίνητο.

Από κει ξεκινάνε οι δύο διαδρομές η πρώτη παρότι αρχίζει με ανηφόρα είναι η εύκολη γιατί μετέπειτα είναι καθαρά επίπεδη χωρίς έντονες αυξομειώσεις σε δασικό δρόμο ενώ η δεύτερη η δυσκολότερη λόγω του ότι περνάει μέσα από αρκετά δυσδιάκριτα σημεία για να καταλήξει στο χείμαρρο του Χάραδρου μετά από τη κοίτη και μετέπειτα στο φαράγγι της Οινόης.

Προσοχή ιδιαίτερη να μην απομακρυνθει κάνεις από το ποτάμι γιατί μετά χάνεται εύκολα το μονοπάτι.

Ακριβώς απέναντι από το πύργο βρίσκεται το αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, πλήρως εγκαταλελειμμένο, από το οποίο αντλούν νερό εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Η είσοδος γίνεται από πόρτα που ανοιγοκλείνει. Μετά τη πρώτη ρεματιά ακολουθαμε τη ροή του νερού και συναντάμε το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος βυθισμένο και εγκαταλελειμμένο δυστυχώς στη τύχη του μέσα από τα νερά που αναβλύζουν ακόμα και σήμερα.

Εκεί λέγεται ότι λάμβαναν χώρα οι καθαρμοι, η λεγόμενη ιεροσκοπία, και οι εγκοιμήσεις με θεραπευτικό σκοπό. Οι ασθενείς σκόπευαν να ονειρευτούν τον Απόλλωνα και να τους υποδείξει τη θεραπεία που επιθυμούν.

Στο ιερό προσφέρονταν θυσίες πριν από την αποστολή της ιερής πρεσβείας στους Δελφούς.
Η λατρεία στο πρόσωπο του Πυθίου Απόλλωνος αναφέρεται και σε απόσπασμα του Φιλοχώρου, που αναφέρει την ύπαρξη του Πυθίου σε περιοχή με νερά που αναβλύζουν.

Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το εξαίσιο σκιερό Εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων σε ένα αμφιθεατρικό περιβάλλον με σκιερά πλατάνια και μια μυστηριώδη πύλη.

Λέγεται ότι χτίστηκε με κομμάτια από το ναό τακτική που ακολουθούσαν και με άλλες κατασκευές.

Συνεχίζοντας προς το ποτάμι , βρίσκεται το σπήλαιο του Πανός μεσα από δύσβατο γλιστερο μονοπάτι. Έχει σημαντικό σπήλαιολογικό ενδιαφέρον.

Το μονοπάτι στο ύψος του θερμοκηπίου μετέπειτα γίνεται αρκετά δύσβατο και καταλήγει στη κοίτη του ποταμού Χάραδρου χρειάζεται σε διάφορα σημεία πέρασμα πότε από τη μια μεριά πότε από την άλλη χωρίς ιδιαίτερο river trecking αλλά χρειάζεται η δέουσα προσοχή πάντα.

Προκαλεί δεος το γεγονός της διάσωσης τμήματος της αρχαίας πλακόστρωσης.

Μετέπειτα τα δύο μονοπάτια ενώνονται και η διαδρομή κινείται σε δασικό δρόμο δίπλα από το φαράγγι μέχρι να καταλήξει κάνεις στο φράγμα του Μαραθώνα.

Η Πύλη σχεδόν πάντα κλειστή ανοίγει μόνο με ειδική άδεια.

Στη βάση, του μοναδικού παγκοσμίως κατασκευασμένου από Πεντελικό μάρμαρο, φράγματος, βρίσκεται το αντίγραφο του ναού του θησαυρού των Αθηναίων πιο συγκεκριμένα, του θησαυρού των Αθηναίων στους Δελφούς, συνοδευόμενο από μία αναθηματική επιγραφή και συμβολίζει τη νίκη των σύγχρονων Αθηναίων στη μάχη με τη λειψυδρία.

Νίκος Κόντης

https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/purgos-oinoes-naos-puthiou-apollonos-spelaio-panos-pharaggi-oinoes-potamos-kharadrou-phragma-marath-152828736?fbclid=IwAR1BKkP8Em8AZkRGH-hKaLp_lr38J5nYqwHn6LAGQM-sK-bLNPgN1l4ti4g_aem_AYiX4PITfTijJ3KfhX3x4UxzfIwRe3w_VcvXu0SKYqZq8g4xMgv81JKh_UkYEXDsJLE