Σε προηγούμενη δημοσίευση, παρουσιάσαμε το βιβλίο του Τζέιμς Μάλαχαν Κέιν, “ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές”. Όσοι διάβασαν το βιβλίο ενδεχομένως να δυσκολεύτηκαν να ερμηνεύσουν την επιλογή του τίτλου.

Ο τίτλος, έχει συμβολική διάσταση. Πολλές θεωρίες έχουν παρουσιαστεί ανά τα χρόνια. Η πιο ορθή πηγή αναζήτησης όμως, δεν είναι άλλη, από τις εξηγήσεις του ίδιου του συγγραφέα.

Ο Κέιν έγραψε πως ο τίτλος για το ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, προήλθε από μια συζήτηση που είχε με τον σεναριογράφο Βίνσεντ Λόρενς. Σ’αυτόν τον διάλογο, ο Λόρενς περιέγραφε στον φίλο του το άγχος που τον κατέβαλε κάθε φορά που ο ταχυδρόμος του χτυπούσε το κουδούνι. Αυτή η αγχώδης κατάσταση οφειλόταν στην αναμονή απαντήσεων από εταιρίες παραγωγής, στις οποίες πρότεινε τα σενάριά του. Ο συγκεκριμένος ταχυδρόμος, συνήθιζε πάντα να χτυπάει δυο φορές, έτσι δεν χωρούσε αμφιβολία για το ποιος είναι στην πόρτα. Αυτό το περιστατικό καταγράφεται στην βιογραφία του Κέιν από τον Ρόι Ούπες.

Ο Κέιν εμπνεύστηκε τον τίτλο για το μυθιστόρημά του από αυτό το γεγονός. Η συμβολική υπόσταση του τίτλου εξηγείται ως εξής: ο ταχυδρόμος, είναι ο Θεός ή η μοίρα. Ο Φρανκ έχασε τον πρώτο χτύπο όταν αθωώθηκε για την δολοφονία του Νικ Παπαδάκη. Δεν γλίτωσε όμως τον δεύτερο χτύπο, καθώς τελικά καταδικάστηκε για τον φόνο της συζύγου του Έλληνα.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την ανάλυση του τίτλου αποτελεί μια λεπτομέρεια από την δίκη της Ρουθ Σνάιντερ, υπόθεση από την οποία πιθανολογείται ότι ο Κέιν άντλησε την έμπνευσή του για την πλοκή του έργου του. Η Σνάιντερ, που καταδικάστηκε τελικά με θανατική ποινή το 1928, για την δολοφονία της συζύγου της, είχε υποδείξη στον ταχυδρόμο να χτυπήσει δυο φορές όταν θα έπρεπε να παραλάβει ένα έγγραφο από την ασφαλιστική εταιρεία που είχε αναλάβει την ασφάλεια ζωής του αντρός της. Ωστόσο, αν και δεν αποκλείεται να έπαιξε και αυτό κάποιον ρόλο στην επιλογή του Κέιν, η συζήτηση με τον φίλο του φαίνεται πιο πειστική εξήγηση.

Κριστιάν Νίρκα