To 1967 αμέτρητοι φαν της μουσικής σκηνής και όχι μόνο, στήνανε τα δικά τους ”πηγαδάκια”, στο τέλος κάθε μουσικού φεστιβάλ , συζητώντας με μανία για ένα και μόνο όνομα. Το όνομα της Penny Lane. Το ερώτημα για το ποιο ήταν αυτό το κορίτσι, βασάνιζε εκατοντάδες, αφού περίπου την ίδια περίοδο οι Beatles εμφανίζουν διάσημο μέχρι και σήμερα κομμάτι τους με τίτλο ” Penny Lane”, μιλώντας φυσικά όπως μάθαμε στην πορεία, όχι για ένα ακόμα κορίτσι, αλλά για έναν δρόμο στην πατρίδα του συγκροτήματος στο Liverpool της Αγγλίας.

Και αφού ούτε και οι θρυλικοί Beatles κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα ” Ποια είναι η Penny Lane”, χρόνια αργότερα και εν έτη 2000, ο σκηνοθέτης Cameron Crowe( Jerry Maquire, Fast Times at Ridgemont High), εμφανίζει την ταινία ”Almost Famous”, με σκοπό να διηγηθεί την πραγματική ιστορία της δεσποινίδος Penny Lane, και επιτέλους να απαντήσει μια και καλή σε αυτό το πολύχρονο ερώτημα.

Η ταινία

Η ταινία με τίτλο ”Almost Famous” στη μετάφραση ” Σχεδόν Διάσημοι”, αφηγείται την ιστορία της Penny Lane, μέσα από τα μάτια του William Miller το 1973 στο San Diego της Καλιφόρνια. Το σκηνικό της ταινίας εκτυλίσσεται στα επικά χρόνια των 70s , και δίνει στον θεατή μια γερή γεύση από τα χρόνια του γνήσιου ροκ, των συναυλιών, των φεστιβάλ, και των μεγάλων περιοδειών των γκρουπ της εποχής. Τότε που οι αρένες συγκέντρωναν χιλιάδες και που οι πιστοί φανς της κάθε μπάντας διέσχιζαν κόσμους ολόκληρους προκειμένου να είναι κυριολεκτικά παντού μαζί τους. Mότο της εποχής δεν είναι άλλο από το ” ένας για όλους και όλοι για την μουσική”.

Η Penny Lane φυσικά και ξεχωρίζει ανάμεσα στα κορίτσια της εποχής ως βασίλισσα των λεγόμενων groupies, που όχι μόνο γνώρισαν την ζωή των σταρ εκ των έσω, αλλά ερωτεύτηκαν πραγματικά την μουσική τους, θαύμασαν το έργο τους, ζήσανε τα αναπάντεχα των backstage, γνώρισαν την χλιδή σε σουίτες πολυτελών ξενοδοχείων, και παρόλα αυτά ονειρεύτηκαν παρέα έναν κόσμο γεμάτο μουσική, γιατί άλλωστε αυτό ήθελαν.

Στην ταινία τώρα… ο William Miller ένα 16χρονο ντροπαλό αγόρι, ανακαλύπτει τη μουσική μέσα από την ροκ δισκοθήκη της μεγαλύτερης αδερφής του και η αγάπη του γι αυτήν τον οδηγεί στη δημιουργία μιας φιλίας με έναν ροκ κριτικό και αρθρογράφο, του περιοδικού Rolling Stones. Ο William ενώ βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή αναλαμβάνει να βγάλει εις πέρας το πρώτο του μεγάλο άρθρο με θέμα μια σουπερ ροκ μπάντα, αφού όμως… καταφέρει να περιοδεύσει μαζί τους. Η Penny Lane, φυσικά και βρίσκεται στον δρόμο του, και μαζί ξεκινάνε το ταξίδι, ακολουθώντας την (φανταστική) ροκ μπάντα Stillwater στην περιοδεία τους. Την Penny Lane της ταινίας υποδύεται με μεγάλη επιτυχία η Kate Hudson, με φοβερές ενδυματολογικές επιλογές, τρομερά μαλλιά και σίγουρα μας μεταφέρει στο κλίμα και τη διάθεση της εποχής, βιώνοντας παρέα με τον ”άβγαλτο”William ότι έχει σχέση με το γνωστό τρίπτυχο , Sex Drugs and Rock N ‘ Roll. Ο William δεν αργεί να ερωτευτεί παράφορα την περπατημένη και έμπειρη Penny, και ενώ ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά του γεμάτος μουσική μοιάζει ιδανικός… οι καταστάσεις θα τον κάνουν να λησμονήσει το σπίτι του νωρίτερα απ’ ότι φανταζόταν. Στο διάστημα αυτό της περιοδείας, η πρωταγωνίστρια με το iconic παλτό και το ελεύθερο πνεύμα, φυσικά και ερωτεύεται τον μελαγχολικό και βαθυστόχαστο ροκ σταρ του γκρουπ, και μας διδάσκει σημαντικά μαθήματα για τη ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις, και την αυτοεκτίμηση της γυναικείας φύσης.

Η αληθινή Penny Lane

Η αληθινή Penny Lane φυσικά και υπάρχει και δεν είναι μία! Η Pennie Lane Trumbull είναι μια από τρεις γυναίκες που λέγεται ότι στάθηκαν η έμπνευση για τον σκηνοθέτη Cameron Crowe και τη δημιουργία του χαρακτήρα της στην ταινία ‘’Almost Famous’’. H Trumbull του Oregon, επέλεγε να γνωρίζει θρύλους της ροκ μουσικής σκηνής από την ηλικία των 17, με μοναδικό της κίνητρό την αγάπη της για την μουσική. Μουσική έμαθε από το ραδιόφωνο καθώς δούλευε στο πλευρό των γονιών της από μικρή ηλικία, δηλώνοντας συχνά πως η αγάπη της γι ‘αυτήν και τα άλογα της ταίριαζαν όσο τίποτα, ενώ ποτέ δεν μπήκε στα καλούπια της εποχής. Γνώρισε το πρώτο της κρας στην πρώτη της συναυλία στο Oregon παρακολουθώντας τους Three Dog Night , και ερωτεύτηκε για πρώτη φορά όταν είδε τον Hugh O’Sullivan τραγουδιστή των The Irish Phantom, ένα χρόνο μετά, σε ένα ταξίδι της στο L.A. όπου και έμεινε για αρκετό διάστημα.

Οι περιοδείες δεν άργησαν να έρθουν και δίπλα της στο μουσικό βαν κάθεται η Pamela Des Barres και η Cynthia Albritto. Τα τρία κορίτσια με τα μακριά κυματιστά μαλλιά, είναι έτοιμες για μια νέα αρχή, είναι έτοιμες να ρισκάρουν τα πάντα για να ζήσουν σε έναν κόσμο ελεύθερο, γεμάτο μουσική, έρωτα, ταξίδια και πολλές εμπειρίες. Άλλωστε το όνομα ” Pennie” με ένα γρήγορο ψάξιμο, αν θέλουμε να δώσουμε μια πνευματική ερμηνεία σε αυτό, συμβολίζει το ΕΝΑ, το ένα με το πνεύμα, και αντιπροσωπεύει τα νέα ξεκινήματα και την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.


Pamela des Barres & Frank Zapp
a

Είμαι η Penny Lane, είσαι η Penny Lane

Στο σήμερα, η Penny Lane περπατάει ανάμεσα μας. Μπορεί να την προσπεράσεις στον δρόμο, να την δεις σε ένα παλιό δισκάδικο, ή σε μια βόλτα σου με το ποδήλατο. Μπορεί να την πετύχεις σε ένα γεμάτο εστιατόριο, σε μια έκθεση ζωγραφικής, ή σίγουρα σε ένα μικρό μπαρ να ακούει ροκ μουσική. Η Penny Lane είναι πολύ προσεχτική με την ταυτότητά της και πιστεύει ακράδαντα στη διαφύλαξη της προσωπικής της ζωής. Δεν θα πουλήσει ποτέ τις αναμνήσεις της όσες φορές και να την ρωτήσεις. Πιστεύει στο πεπρωμένο και αν και γνώρισε και ερωτεύτηκε θρύλους της μουσικής, σκοπός της ήταν και θα είναι να συνδεθεί με άντρες που θαυμάζει. Στο μυαλό της όλα είναι πιθανά…και δεν σκέφτεται τον γάμο. Γνωρίζει ότι θα πληγωθεί αλλά παρόλα αυτά ρισκάρει τα πάντα, και ξέρει ότι τα ωραία δεν κρατάνε για πολύ. Θα την ακούσεις συχνά να λέει ”I’m With the Band”, και έτσι θα μπορείς να την αναγνωρίσεις…

Έτσι είμαστε και όλες εμείς που αγαπάμε την μουσική, έτσι ήταν και η Penny Lane . Άλλωστε από την αρχή της ταινίας φωνάζει δυνατά στον νεαρό William το αυτονόητο: «Δεν είμαστε groupies. Είμαστε εδώ γιατί γουστάρουμε τη μουσική. Είμαστε Band-Aids. Δεν συνουσιαζόμαστε με αυτούς τους τύπους. Υποστηρίζουμε τη μουσική. Εμπνέουμε τη μουσική!» Και φυσικά συμφωνούμε !

Λεμονιά Καψάλη