Η Βιρτζίνια Γουλφ ( 25 Ιανουαρίου 1882 – 28 Μαρτίου 1941) ήταν μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, που θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης στον 20ό αιώνα και μια από τους μεγαλύτερους καινοτόμους.

Yπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της Ομάδας Μπλούμσμπερυ. Τα διασημότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα Η κυρία Ντάλογουεϊ (1925), Στο Φάρο (1927), το Ορλάντο: Μια Βιογραφία (1928) και το δοκίμιο Ένα Δωμάτιο Ολοδικό Σου (1929) με την παροιμιώδη φράση της: «Μια γυναίκα πρέπει να έχει τα χρήματα και ένα δωμάτιο κατάδικό της, εάν πρόκειται να γράψει μυθιστοριογραφία». Τα μυθιστορήματα της διακρίνονται για την προσεκτική ψυχολογική σκιαγράφησή τους και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα τους.Η Γουλφ χρησιμοποίησε στο έπακρο τις εμπειρίες και τα ‘ολόδικά’ της τραύματα και στην πραγματικότητα η συγγραφή των βιβλίων της είναι ένα είδος ‘εξορκισμού’ των εσωτερικών/ψυχικών της ‘δαιμόνων’.Η ευαίσθητη ψυχική της κατάσταση και τα επεισόδια σύγχυσης σε περιόδους κατάθλιψης που την ταλαιπωρούσαν αποτέλεσαν τον πυρήνα της κάθε δημιουργίας της.Άλλα γνωστά έργα της είναι τα Νύχτα και Μέρα, Φλας,Τα ΚύματαΤα ΧρόνιαΤρεις Γκινέες, κ.ά.

GettyImages-171275978-56a4da0e3df78cf77284f36c

 

  • Να μεγαλώνεις σημαίνει να χάνεις κάποιες αυταπάτες για να αποκτήσεις κάποιες άλλες.
  • Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή.
  • Όταν σκεφτούμε πράγματα όπως τα άστρα, τα θέματα που μας απασχολούν δεν φαίνεται να έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Έτσι δεν είναι;
  • Για να απολαύσουμε την ελευθερία πρέπει να ελέγχουμε τον εαυτό μας.
  • Η κυρία Dalloway πάντα κάνει δεξιώσεις για να σκεπάσει τη σιωπή.
  • Έχω χάσει φίλους, κάποιους λόγω θανάτου, άλλους από πλήρη αδυναμία να διασχίσω τον δρόμο.
  • Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά.